Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef-chefen: "Att stänga bortaläktarna är inte lösningen"

Foto: Scanpix

Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) anser att man i nödfall kan tvingas stänga bortaläktarna på vissa fotbollsmatcher, i hopp om att komma tillrätta med huliganproblematiken.

- Vi tror inte på kollektiv bestraffning, svarar Sef-chefen Mats Enquist.

Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) tror inte på lösningen att porta bortasupportrar.

- Det som nu hänt är inte så knutet till supporterskapet i sig och det faktum att man har hemma- och bortasupportrar. Det här är knutet till en väldigt liten klick människor som kommer dit bara för att slåss, säger generalsekreteraren Mats Enquist och fortsätter:

- Vi tror inte att åtgärdspaket som att stänga ner ståplats eller stänga ner bortaklackar egentligen är rätt åtgärder. Det är lite som att stänga skolan för att en elev bråkar. Det fungerar inte med kollektiva bestraffningar.

Enquist och Sef vill i stället ha en bred uppgörelse mellan supportrar och fotboll.

- Det här får aldrig mer upprepas. Vi jobbar med att samla alla goda krafter, vi verkligen rannsakar oss själva för att se vad vi kan göra ytterligare, säger han.

- Det här arbetet har redan pågått en tid, men nu måste vi intensifiera det.

Enquist säger att grupper som beter sig på det här viset ligger utanför de grupper som man har dialog med och att det som hänt är en ny situation för fotbollen.

- Vi kommer förmodligen att behöva hjälp och ha en bra dialog med polis och sociala myndigheter också.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) sade i en intervju med SVT på måndagen att det kan vara smart av fotbollen att följa ishockeyns exempel. Där har ju AIK och Djurgården i kvalserien valt att bara ha hemmapublik på Hovet, eftersom arenan inte anses klara av säkerhetskraven.

- Ja, jag tror att det är den vägen man måste gå. De berättade från hockeyligan att det har varit lugnt, det har inte varit något sabotage men det har varit mycket bråk utanför Hovet, säger Adelsohn Liljeroth till SVT.

Senare förtydligar hon i ett uttalande för TT att det vore en nödlösning att porta bortasupportrar och det är ingenting som hon driver själv.

"Vi har största delen av lagstiftningen på plats och samarbetet mellan polis, idrottsklubbar och supportrar har blivit mycket bättre. Nu måste alla aktörer visa styrkan i det samarbetet. Att porta bortasupportrar är en drastisk åtgärd som jag hoppas att vi slipper. Men det är ingen politisk fråga utan i så fall upp till det svenska fotbollförbundet att avgöra", lyder ministers uttalande.

Publicerad 2014-03-31 kl 13:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons