POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sef efter granskningen: "Sänder parterna upp på varsin barrikad"

Foto: Bildbyrån.

Ett olyckligt inspel som inte för arbetet framåt.
Efter Fotbollskanalens granskning ger Sef och Mats Enquist sin bild.
- Det sänder parterna upp till varsin barrikad på en gång, säger han.

Fotbollskanalen presenterade under onsdagen en granskning av polisens tolkning av en rapport från Socialstyrelsen gällande användning av pyroteknik och eventuella hälsofaror som det kan medföra. Efter rapporten från Socialstyrelsen varnade polisen för att man kunde tvingas tömma läktare om omfattande rökutveckling uppstod.

Uttalandet, som gjordes i Dagens Nyheter i fjol, möter skarp kritik.

- Nackdelen är ju problematiken som skapas när polisen väljer att använda rapporten i fel syfte. De uppkomna skadorna har ju blivit till i slutna utrymmen och att man sedan väljer att använda de situationerna för att hota om att tömma läktare gör mig förbannad, säger Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer.

Svensk Elitfotbolls Mats Enquist har tagit del av granskningen:

- Jag konstaterar att man lägger väldigt mycket energi på att ha olika åsikter, utredningar och tolkningar om det hela och väldigt lite energi på att hitta gemensamma lösningar, säger han till Fotbollskanalen.

- Om man anser att något är ett problem så bör man kanske lägga energi på att gemensamt hitta lösningar på problemet i stället för att hitta olika sätt för att bara beskriva det och skjuta ifrån sig ansvaret för lösningsarbetet.

Hur påverkar det här klimatet mellan parterna skulle du säga?
- Det är väldigt kluvet. Å ena sidan har samarbetet aldrig varit bättre än nu, å andra sidan är det klart att den här typen av utspel sänder parterna upp till varsin barrikad på en gång. Jag tycker att det är väldigt olyckligt med den här typen av enskilda inspel i debatten, som egentligen inte för frågorna framåt. Det splittrar i stället för att hitta lösningar. 

Hos vem ligger bollen?
- Bollen ligger hos alla parter. Jag tycker att vi kommit ganska långt i flera avseenden men det här är ju ett enpartsutspel från delar av polisen som vi aldrig egentligen varit förtjusta i. Från ett läge där vi börjat enas, och jag tycker att vi kommit rätt långt mellan klubbar, supportrar och polis, så försvinner möjligheten till samverkan omgående när det kommer in en sådan här ensidig brandfackla i debatten. Förtroenden tar tid att bygga, men är tyvärr snabba att rasera.

Han fortsätter:

- Man kan konstatera att efter tre olika utredningar finns det fortfarande ingen enighet kring vad de gett eller hur de genomförts och då kan man fundera på vad det är värde att gå ut med dem och vad det egentliga syftet är.

Både Göran Rickmer och Mats Jonsson (Säkerhetsansvariga hos Hammarby och Djurgården) är väldigt kritiska mot polisen, hur ser du på det?

- Det är samma symtom. Brustet förtroende. Står vi på samma sida, eller letar vi vapen mot varandra? I grund och botten talar allt för ett samarbete. På det större planet tycker jag att vi kommit mycket nära varandra. Vi har otroligt mycket bra poliser och klubbar och supportrar. Det kommer lite i skymundan när man sätter energi på en sådan här sak som splittrar förtroendet och möjligheten till samverkan. Det är olyckligt och det är det som nu hänt på något ställe, framför allt i Stockholm. Man måste backa tillbaka och säga att ”det viktigaste är att vi sluter leden” och samarbetar för lösningar och inte skicka in fler saker som bara splittrar oss.

Mats Enquist är inte säker på om en ny rapport skulle vara rätt steg att gå just nu. Men om man beslutar sig för det behöver man få med alla parter i båten.

- Först och främst måste man bestämma sig för om en fjärde rapport verkligen är det som ger oss bäst väg till lösning. Det är jag inte beredd att säga just nu. Men om det skulle vara den bästa vägen, då är det viktigt att man gör den gemensamt och på ett brett och förtroendefullt sätt så att man känner att alla parter skulle kunna stå bakom både syftet med den, genomförandet och resultaten så att tolkningarna blir trovärdiga. Annars blir det bara en motpartsdebatt och det mår ingen av oss bättre av.

LÄS HELA GRANSKNINGEN HÄR

LÄS HELA POLISENS SVAR HÄR

Publicerad 2017-03-22 kl 13:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå