Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef erkänner - missar omsättningsmålet: "Förmodligen"

Foto: SCANPIX

Två miljarder i omsättning i allsvenskan 2017. Det har varit Svensk Elitfotbolls långsiktiga mål.
- Förmodligen kommer vi inte klara det, säger nu Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Under tisdagen presenterade revisionsbyrån Deloitte sin årliga genomgång av de allsvenska klubbarnas ekonomi. Rapporten arbetar de fram på uppdrag av intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (klubbarna i allsvenskan och superettan).

2010 lanserade Sef en satsning för att allsvenskan ska bli Nordens bästa liga. 2012 drog det arbetet igång på allvar med målsättningen om att ha fördubblat ligans omsättning till två miljarder 2017. Men tittar man på Deloittes rapport kan man se att det kommer bli väldigt svårt för Sef att klara av sitt mål.

Under förra året låg allsvenskans intäkter på 1,346 miljarder, exklusive spelarförsäljningar (1,509 miljarder inklusive spelarförsäljningar). Det är en rejäl ökning från 2013 och 1,203 miljarder exklusive spelarförsäljningar, men framfarten beror till största del på Malmö FF:s Champions League-framgång.

- Exkluderar man Malmö blir det en marginell ökning. Det kan till och med vara en liten minskning, säger Andreas Frountzos, senior manager på Deloitte.

"Utrymme att växa"
Att nå upp i två miljarder 2017 ser som sagt tufft ut. Frountzos avböjer att svara på frågan om hur han ser på Sef:s möjligheter att klara av sitt mål, men säger ändå:

- Det finns fortsatt utrymme för att växa och för att nå det målet.

Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson är mer öppen med att man med stor sannolikhet inte kommer att nå upp till omsättningsmålet.

- Det var en ambitiös plan att bli Nordens bästa liga 2017 och som tur var satte vi upp mer än ett mål. Vi har sagt att ambitionen vi ska uppnå är att ha en fördubblad omsättning, både när det gäller ligaintäkterna och respektive klubb. Malmö FF kommer sannolikt nå målet med tanke på deras framgångar i Champions League och kanske några andra klubbar till. Men vi fördubblar troligtvis inte omsättningen i allsvenskan, säger Olsson.

- Vi kommer vara en bra bit på väg dock, men kommer förmodligen inte nå målet. Det kommer säkert flyttas fram. Men vi är redan där när det gäller den internationella rankningen. Vi är i dag den högst rankade ligan i Norden. Vi har gått från plats 24 till 20.

"Fest att gå på fotboll"
Lars-Christer Olsson ser, trots det missade omsättningsmålet, en stor ekonomisk potential i ligan.

- Med den publikökning som sker tror jag att vi har ytterligare kapacitet att förbättra intäkterna. När vi blir bättre på att få in matchdagsintäkter och så vidare är det ingen orealistisk målsättning att fördubbla omsättningen. Men det tar kanske längre tid än till 2017.

Ordföranden resonerar vidare om framstegen som han tycker att Sef och allsvenskan gjort.

- Nu är det fest att gå på fotboll. För två år sedan var det bara katastrofrapporter om hur farligt det var, att ingen vågade ta med sig barn till de allsvenska matcherna. Det var krigsrubriker i media och vi skyllde på varandra. Nu har vi lyckats få en bättre stämning och sammanhållning. Vi för ett mer öppet resonemang. Vi är transparenta och ingen sitter på hemligheter. Ekonomiskt och marknadsmässigt konkurrerar vi inte. Vi konkurrerar på plan, men det innebär inte att man inte kan samsas och göra ligorna bättre, säger Lars-Christer Olsson.

Att allsvenskan och superettan har tagit steg framåt de senaste åren är dock tydligt. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist pekar på flera rekord som kan slås i år.

- Grunden för all utveckling måste vara publik. Får vi publikens stöd kommer vi också dra med oss de andra bitarna och utveckla ekonomin. Vi är långt ifrån färdiga med vårt arbete men vi är väl kanske i halvtid och matchen står och väger, säger Enquist och fortsätter:

- Men vi kommer nå över två miljoner besökare i allsvenskan i år. Det är fantastiskt. Säsongen 1957/1958 låg vi på 1,9 miljoner besökare. I år kommer det bli en bra bit över två miljoner. Det var nästan en drömgräns för ett tag sen.

Nära ytterligare drömgräns
Men mer än så kan vara på gång. Det allsvenska publiksnittet ligger just nu på 9 647 och kan komma att bli bättre än så.
- En drömgräns som verkligen är att bita i, och som vi mer och mer inser att vi i år kan nå, är ett snitt på 10 000 åskådare i allsvenskan. Vi har legat på drygt 7 000 innan. Det hjälper så klart till att lag som Hammarby och Sundsvall har gått upp i allsvenskan, men faktum är att vi ökar totalt sett i både allsvenskan och superettan med runt åtta procent, säger Enquist.

- Dessutom kommer vi slå rekordet på totalt 2,5 miljoner besökare i allsvenskan och superettan tillsammans. Det här är en succésäsong för oss. Om vi lyckats återvinna förtroendet från publiken så lyckas vi troligtvis med många av de andra satsningarna vi gör. Vi har massor kvar att göra. Men det här är inget hundrameterslopp där allt tar slut 2017, säger Sef:s generalsekreterare.

 

Källa: Deloitte (årsredovisningar från de allsvenska klubbarna från respektive år).

Publicerad 2015-08-27 kl 11:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons