Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef: "Inte ett problem att MFF inte värvat mycket i Sverige"

Foto: Scanpix

Malmö FF har efter Champions League-succén förra säsongen bara värvat två spelare inom Sverige.
- Men vi tycker inte att det är ett problem, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Förra säsongen tog Malmö FF sig till gruppspelsfasen i Champions League och drog ifrån rejält ekonomiskt. Även i år lyckades MFF ta sig till Champions League och dominerar nu totalt ekonomiskt.

Blir därmed klyftan mellan Malmö och resten av de allsvenska lagen för stor? Kommer MFF vara överlägset i svensk fotboll i flera år framöver? Frågan diskuteras flitigt just nu.

Intresseorganisationen för alla klubbar i allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, menar att konkurrenterna inte ser på MFF:s Champions League-framgångar som något dåligt.

- En av de sakerna som vi rått bot på genom det nya sättet vi jobbar på är att klubbarna visserligen är avundsjuka på att någon annan får framgång både sportsligt och ekonomiskt, men ändå gör bedömningen att det över tid för den samlade svenska fotbollen är bra att enskilda klubbar gör det bra i Europa, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

- Dagens tabell visar väl att det inte finns en säkerhet för att Malmö spelar i Europa ens nästa år. Har vi den situationen i tabellen är det bara bra, för då är det ju några nya klubbar som kan utnyttja de framgångar som MFF gett oss, till exempel genom en högre rankning och att de får enklare att gå vidare. Så vi är inte särskilt oroliga för den frågan över tid, eftersom att vi har jämn serie. 

Olsson fortsätter:

- Det vore värre om vi haft det skotska syndromet. Nu har de bara en klubb, innan var det två, som vinner allt. Så länge serien blir svår att förutse ser vi inte det som ett större problem att MFF kvalificerar sig. Den nya inställningen som vi lyckats etablera är att genom att utbyta erfarenhet så höjer vi kvaliteten och resonemangen i alla de andra klubbarna också. Det här har vi saknat länge. Vi har inte haft klubbar som haft internationell erfarenhet. Att spela internationella cuper är inte som att spela i allsvenskan och det är först nu som jag tycker många våra tränare har fattat det.

Malmö FF har också fått kritik för att inte värva in spelare från Sverige och på så vis sprida ut deras pengar inom den svenska fotbollen. Bara Erik Andersson, från Landskrona, och Fredrik Andersson, från Örgryte, (Oscar Lewicki kom som Bosman från Häcken) har köpts in sedan CL-succén förra året.

Men Sef ser inte det som ett problem.

- De köper väl i Sverige också, fast tidigt. En stor del av MFF:s trupp är väl egna produkter. Och de har ju tidigare värvat spelare som Isaac Kiese Thelin och Anton Tinnerholm.

- Vi tycker inte att det är ett problem, därför att det är en del av internationaliseringen. Ju fler framgångar svenska klubbar har desto större blir sannolikheten att våra talanger kan bli bättre.

Mats Enquist, Sef:s generalsekreterare fyller i:

- Jag kan säga såhär, det är ett alldeles för kort tidsperspektiv och ett väldigt extremt år för att vi ska kunna göra generella bedömningar om det är bra för svensk fotboll var Malmö FF handlar. Om alla våra lag, över tid, skulle lägga alla sina pengar utomlands, då skulle man lätt kunna säga: "Det här är inte bra bra för svensk fotboll".

- Det är också viktigt att målsättningen i allsvenskan och superettan är att över tid behålla talangerna lite längre. Lyckas vi med det, då mår svensk fotboll jättebra. Det har inte jättemycket att göra med var MFF spenderar sina pengar, säger Enquist.

Publicerad 2015-08-28 kl 10:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons