Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef irriterat på förhastad bengaldebatt: "Fotbollens plan tas fram i vinter"

Foto: SCANPIX

I går blossade debatten om pyroteknik upp på nytt efter att polisens samverkansråd tagit fram en handlingsplan för hur man ska hantera frågan. Men Sef:s Mats Enquist menar att det är förhastat.
- Vi har varit väldigt tydliga med att fotbollens plan ska tas fram i vinter, säger han till Fotbollskanalen.

Debatten om bengaler och annan pyroteknik har varit het under hela säsongen. Polisens samverkansråd, SvFF, Sef och domarkåren, presenterade nyligen ett antal punkter på hur den illegala bränningen skulle förhindras. Och i går presenterades en handlingsplan för hur man skulle hantera frågan i stort. Då blossade debatten upp på nytt och fotbollsfans reagerade starkt.

Men Sef:s generalsekreterare Mats Enquist menar att det är alldeles förhastat.
- Man kan säga så här; fotbollen ska nu ta fram sin handlingsplan och komma med inspel tillbaka till det här, det är många parter som är inblandade i det här dokumentet. Och det behöver inte se likadant ut inom respektive sport. Och det ser ju inte samma ut, jag kan bli lite irriterad över att alla drar slutsatser innan vi ens har påbörjat vårt arbete internt i fotbollsrörelsen. Jag tycker det är väldigt olyckligt att den här debatten kommer igång för att det finns ett utspel om vad som ska gälla för idrott och polis i stort. Men vi har varit väldigt tydliga med att säga att fotbollens plan ska vi ta fram i vinter, säger Enquist till fotbollskanalen.se.

Sef var alltså med i samverkansrådet som tog fram strategin för hur det ska skapas ett bättre samarbete för att få till bra idrottsarrangemang. Men handlingsplanen är inte kopplad till fotbollen.
- Ett specifikt område i den handlingsplanen, pyroteknikhandlingsplanen, har vi varit oerhört tydliga med att det som står i det dokumentet är inte det som vi har accepterat eller förankrat i fotbollen utan vi kommer att göra ett arbete under vintern tillsammans med supportrar, klubbar, säkerhetsansvariga, förbundet etc. Och den ska lanseras i och med säsongen 2015. Så vi börjar med det här som ett inspel men inte som ett krav, det är en väldig skillnad.

Vilka skillnader ser du mellan pyroteknikfrågan i idrotten i stort och med fotbollen i synnerhet?
- Bengalfrågan är väldigt mycket fotbollsrelaterad. Det är en fråga som sitter djupt rotad i supporterleden i vissa delar och vi behöver behandla frågan med stor respekt och med en stor delaktighet för att hantera det här på ett bra sätt. Det fungerar inte på samma sätt i fotbollen som i bandyn eller hockeyn utan vi måste hitta vår plan, säger Mats Enquist.

- Jag är bekymrad för att vi har lagt mycket energi på det här. Det är självklart ett antal frågor vi behöver reda ut inom fotbollen, och det handlar inte om att ducka de här frågorna på något sätt. Utan det här är en fråga vi verkligen måste hantera men vi vill göra det med respekt för vår egen rörelse och våra egna fans och när vi är klara så kan vi ta diskussionen om hur planen ser ut för än så länge har vi ingen plan färdig.

Publicerad 2014-11-14 kl 10:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons