Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Sef-klubbarna skriver under Amnestys Qatar-upprop: "Oacceptabelt beslut"

2v

Amnesty kräver att Fifa står upp för migrantarbetares rättigheter vid VM i Qatar.
Uppropet har skrivits under av Svensk Elitfotbolls 32 klubbar.
- Vi kan inte längre påverka var VM-slutspelet ska spelas men vi kan sätta press och visa Fifa att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs, säger Sef:s ordförande Jens T Andersson i ett pressmeddelande.

Amnesty har startat ett upprop mot Fifa inför VM i Qatar 2022. Organisationen skriver att 95 procent av arbetskraften i värdlandet är migrantarbetare, och tusentals utnyttjas av arbetsgivarna. Minst 6 500 personer har dött under förberedelserna för mästerskapet, enligt The Guardian.

Bara i Sverige har 18 000 personer skrivit under uppropet. Däribland finns alla 32 elitklubbar på herrsidan, det vill säga alla klubbar kopplade till Svensk Elitfotboll.

- Migrantarbetare är oumbärliga för att herrarnas fotbolls-VM 2022 ska kunna genomföras, men det får inte ske på bekostnad av deras liv och mänskliga rättigheter. Amnesty välkomnar SEF-klubbarnas beslut att stötta vårt upprop. Fifa måste agera ännu tydligare och se till att Qatar lever upp till sina åtaganden. På så sätt kan herrarnas fotbolls-VM 2022 ändå bidra till positiv förändring, säger Anna Johansson, tf generalsekreterare Amnesty Sverige i Sef:s pressmeddelande.

ANNONS

Även Svensk Elitfotbolls ordförande, Jens T Andersson menar att det är viktigt att försöka göra förhållandena i Qatar så bra som möjligt, då mästerskapet kommer spelas där oavsett protester.

- Det råder längre ingen tvekan att VM kommer att spelas i Qatar 2022. Med det sagt så tycker vi att ovannämnda kritik är viktig att framföra, samt betona vikten av det påverkansarbete som Svenska Fotbollförbundet genomför i Qatar, säger Andersson.

VM genomförs mellan 21 november och 18 december 2022.

Publicerad 2021-11-18 kl 08:35
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto