POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Sef och SFSU lägger fram nytt förslag - vill lösa konflikten med polisen

Foto: Bildbyrån

Konflikten mellan polisen och supportrar har eskalerat under året.
Nu föreslår Sef och SFSU att en nationell samordnare för att återupprätta samverkan mellan fotbollens aktörer.

En stor följetong under den allsvenska säsongen 2019 har varit den eskalerande konflikten mellan polisen och supportergrupperingar. Polisen har infört en så kallad "villkorstrappa" och otaliga protester har setts på svenska läktare i år.

Tidigare har miljöpartisterna Gustav Fridolin, Emma Hult och Lorentz Tovatt skrivit en motion med titeln "Trygg fotboll mer levande supporterkultur." I motionen föreslår man att riksdagen röstar igenom beslut om ”en genomlysning av polisens strategiska arbete för säkerhet vid stora fotbollsevenemang, inklusive tillämpningen av villkorsgivning i samband med offentliga tillställningar i form av idrottsarrangemang”.

Nu går Sef och SFSU ut med ett gemensamt uttalande i frågan.

"Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan. Detta är en fråga som tagit mycket energi under året och ännu inte nått någon lösning. Under säsongens senare hälft har dialogen mellan fotbollen och polismyndigheten visserligen återupptagits, vilket är mycket positivt, men vi ser fortsatt frågan som olöst med två parter med tydligt olika uppfattningar och låsta positioner om hur man skall arbeta med frågorna", skriver parterna.

Sef och SFSU föreslår nu att Regeringen ska tillsätta en oberoende nationell samordnare som "med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla."

Sef och SFSU avslutar sitt pressmeddelande med att berätta med att man meddelat önskan till inrikesminister Mikael Damberg och att man följer Regeringens agernade i frågan.

Fotbollskanalen kunde under fredagen berätta att AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson träffat Damberg och då även han framfört en önskan om att tillsätta en nationell samordnare.

- Nu är det ett helt låst läge mellan parterna och det behövs någon som kan röra sig fritt mellan polisen, klubbarna och supportar. Regeringen bör tillsätta en nationell samordnare för att göra det möjligt att lösa det här. Vi kommer inte att lösa det här på egen hand, sa Andersson.

Vad fick ni för besked?
- Han lämnade inget besked i sittande möte och tog inget beslut men det lät hoppfullt.

Publicerad 2019-11-08 kl 09:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå