Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef om Allsvenskans förluster: "Felräkningspengar"

Allsvenskan fortsätter vara en förlustaffär. Men de röda siffrorna i klubbarnas årsredovisning skapar ingen oro.

– Sett till omsättningen på drygt en miljard är det felräkningspengar, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Från plus till minus och sedan tillbaka igen. De fotbollsallsvenska klubbarnas resultaten pendlar hela tiden mellan röda och svarta siffror. Enligt Lars-Christer Olsson är svängningarna inget uppseendeväckande. Snarare helt normalt.

– Internationellt ser ekonomin likadan ut. Fotboll är ingen verksamhet där syftet är vinstdrivande utan det handlar om att göra bra sportsliga resultat. Fotbollsverksamhet kommer per definition alltid ligga kring plus minus noll, säger han.

Inte bekymrad

Sef-ordförande Olsson är inte ens bekymrad över att de fyra av de fem senaste säsongerna har slutat med underskott.

– Nej, det är svårt att planera sådana här verksamheter, det är ingen tillverkningsindustri, och man får utgå från att det blir variationer från år till år, säger han och nämner flera faktorer som påverkar klubbarnas ekonomiska resultat.

– Det är svårt att förutse var man hamnar i tabellen, och det sportsliga resultatet slår hårt på verksamheten. Sedan är det jättestor skillnad om vi har dåligt klimat när serien startar i förhållande till om det är inbjudande väderlek. 50 miljoner back kan skapas på två dåliga omgångar på våren, och det kan visa det omvända om man har tre omgångar med strålande sol.

"Dubbla omsättningen"

Hur tycker du att allsvenskan mår?

– Den borde omsätta mer än vad den gör i dag, säger han.

Det är också den delen som Svensk Elitfotboll arbetar mest aktivt med i dag. Fjolårets omsättning på drygt en miljard ska fördubblas.

– Vi har satt som målsättning att i slutet av 2017 ha den dubbla omsättningen för att kunna konkurrera på vettiga villkor internationellt, säger han.

För att nå dit koncentreras en del av arbetet till att förbättra allsvenskans image för att sälja stora avtal, göra arenorna bättre för att generera en större publik och skapa en bättre bekvämlighet.

– Man måste åtminstone ha så att åskådarna inte måste välja om man ska ha en korv eller gå på toaletten i paus. Sedan gäller det att göra om arrangemangen. Publiken är ju den enskilt viktigaste faktorn till att förbättra ekonomin i klubbarna och de måste tas emot på ett vettigt sätt, säger han.

Förändringsarbetet är också något som syns i klubbarnas årsredovisning.

– En del har investerat mycket i sina anläggningar och under en fyra- och femårsperiod blir det därför en belastning för resultatet, säger Lars-Christer Olsson.

 

Publicerad 2014-03-20 kl 15:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons