Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
37v

Sef om fördelningen av det nya tv-avtalet: "Klubbarna måste själva komma överens"

Foto: Bildbyrån

Malmö FF har lagt fram ett förslag om att se över fördelningen i det nya tv-avtalet.
Under tisdagen inleder Sef ett medlemsmöte där frågan ska diskuteras.
- Det är viktigt att understryka, detta är klubbarnas fråga. De måste bestämma sig för hur det ska fördelas, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Från och med 2020 tar Discovery Networks Sweden över medierättigheterna gällande svensk fotboll efter att ha vunnit budgivningen. Det innebär att klubbarna i allsvenskan och superettan går från dagens 230 miljoner kronor till 555 miljoner kronor.

Fotbollskanalen skrev tidigare under måndagen om hur Malmö FF, AIK, IFK Göteborg, Hammarby och Djurgården gemensamt ligger bakom ett försök att ändra på dagens upplägg, vilket beskrivs i boken "Allsvenskan enligt Lundh" som kommer ut i samband med den allsvenskan premiären och som Fotbollskanalen tagit del av.

MFF presenterade motionen på ett klubbchefsmöte i förra veckan. Under tisdagen och onsdagen har Sef, föreningen Svensk Elitfotboll, ett medlemsmöte med samtliga elitklubbar. Där kommer förslaget att diskuteras.

- Medlemsmötet är alltid beslutsmötet, men vi brukar föredra grejer på möten innan så att man har hunnit ta till sig det och förstå vad folk tycker och tänker. Det förslaget drogs av Malmö för klubbarna och nu tas det upp till beslut på onsdag morgon. Så vi får se, jag hoppas att det blir en bra diskussion. Jag tycker att klubbarna har en bra dialog med varandra. Även svåra frågor måste man kunna diskutera ibland. Men det är viktigt att understryka, detta är klubbarnas fråga. 100 procent, Sef är ingen bidragsmyndighet som bestämmer om fördelningen. Vi ska sälja och dra in deras centrala pengar, men sedan måste klubbarna bestämma sig för hur det ska fördelas, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Malmö FF har tankar på hur man vill att upplägget ska ändras, enligt boken "Allsvenskan enligt Lundh". Bland annat genom att lägga till prispengar för lag ett till åtta i tabellen och att en del av pengarna ska styras av publiktillströmning och streamingtittare. Man vill även införa en fallskärm - en summa pengar - för klubbar som trillar ur allsvenskan eller superettan och dessutom vill man ändra på fördelningen av tv-avtalet som i dag ger 75 procent till allsvenskan och 25 procent till superettan.

Mats Enquist poängterar för Fotbollskanalen att Malmö FF:s förslag handlar om att man vill se en utredning, men att man också har haft inspel på hur det kan se ut.

- Den här frågan kommer upp på onsdag förmiddag och så får vi se vad klubbarna säger. Förslaget som ligger handlar om att göra en utredning, varken mer eller mindre. Och en utredning kan komma fram till massa saker som slipningar, justeringar, större förändringar – eller att det lämnas orört. Så det finns inget medskick som styr exakt hur det ska se ut, bara en del idéer som skall beaktas. Men klubbarna får prata ihop sig och sedan rösta. För vår del är det viktigt att det är klubbarna som bestämmer. Det är 32 klubbar, en röst var. Vår uppgift är att öka pengarna in till ligan och utveckla ligan, inte tala om vem som ska vilka pengar, det måste de själva komma överens om. Synpunkter kan vi ha, men klubbarna bestämmer, säger Enquist.

Hur ser du på att några klubbar går ihop och pratar ihop sig på det här sättet, är det vanligt?
- Nä, det är det väl inte. Det hände mer förr, och var inte särskilt populärt. Jag tror inte att man ska måla fan på väggen för mycket här heller. Vi måste låta diskussionen ha sin gång, jag vet faktiskt inte mycket mer än Olof Lundh tror jag. Vi har ju rutinen att vi regelbundet ses på klubbchefsmöten, medlemsmöten och lyfter frågor till en öppen diskussion. Det här har ju redan varit uppe på klubbchefsmötet förra veckan och nu kommer det som ett beslutsförslag till en öppen diskussion där alla klubbar har hunnit tänka till litegrann. Så jag ser med intresse fram emot demokratins gång i det här. Jag tycker trots allt att vi har en bra dialog om soliditet och solidaritet i ligan och vi har väl ändå gott hopp om att klubbarna är nyanserade i den här frågan. Så jag tycker inte att man ska måla fan på väggen, det finns det ingen anledning för ännu i alla fall.

Hur gick diskussionerna på klubbchefsmötet, vilka reaktioner var det?
- Det kommenterar jag inte. Det måste finnas en mötesfrid när vi ses.

Olof Lundh skriver i sin bok att de allsvenska toppklubbarnas möten har irriterat Sef-ledningen. Det är dock en bild som Mats Enquist inte riktigt delar.

- Faktiskt inte. Jag tror mer att det var några klubbar som reagerade. Det fanns en tid när saker gjordes upp utanför de gemensamma beslutsforumen och jag tror faktiskt inte att det här är ett tecken på det. Det var väl det möjligen som någon läste in. Och ja, DET skulle irritera oss om man började driva frågorna utanför våra mötesforum igen, men det upplever jag inte att det sker. Så det här har väl mest dykt upp när de ändå sågs, skulle jag påstå i alla fall. Så nej, jag känner ingen oro för det egentligen, vi har en ganska bra och öppen dialog och vi träffar alla föreningar väldigt ofta numera och det är därför det här kommer ut. Det är öppet och högt i tak. Jag drar inga längre slutsatser av det. Däremot står vi för att vi tror att det är viktigt att man använder sig av de här mötesplattformarna för att diskutera saker. Och det är faktiskt vad jag tycker att de gör.

Häcken är en av klubbarna som skulle få en liten del av summan om publiktillströmning och tittare på streaming av matcherna skulle vägas in. Det är dock inget som ännu har lett till några diskussioner inom klubben.

- För oss är det viktigaste hur vi ska hantera situationen med tv-avtalet med de ökade medlen vi får. Det är den stora frågan just nu. Hur vi väljer att använda de pengarna helt enkelt, det är det vi diskuterar internt, säger klubbdirektören Dennis Andersson till Fotbollskanalen.

Tycker du att det rimligt att de stora klubbarna i Sverige som har mer publik och större streamingsiffror och så vidare får en större del av avtalet?
- Jag har inte alls satt mig in i frågan. Så jag förväntar mig att vi får mer information nu. Det är dumt att uttala mig om något jag inte känner till.

Andersson ser inga problem i att de fem toppklubbarna har samlats för att gå igenom den motion som presenterades i förra veckan.

- Så länge man för upp det i offentlighetens ljus till diskussion och man står bakom de förslagen man har så är det väl i demokratisk ordning att man gör det.

Utdrag från boken ”Allsvenskan enligt Lundh”

Mycket mer pengar, det borde väl vara paradiset för de allsvenska klubbarna. Eller? Mer pengar innebär att den modell som styr fördelningen av tv-pengarna och även sponsorpengarna från Select och Svenska Spel hamnar under attack. Talar med en hög ledare i en etablerad allsvensk klubb som vill ändra på upplägget när det handlar om att en fjärdedel går till klubbarna i superettan: ”Ännu så länge har man skjutit på fördelningsmodellen. Det är en het potatis. Kommersiellt är det helt fel, det vet alla, superettan är inte värd 25 procent av intäkterna. Det är bra för sporten kan man hävda, för då får klubbar som försörjer med spelare mer resurser, men det är tveksamt om den överlever.”

I svensk hockey är det full debatt kring vad fördelningen av pengar från medierättigheter har för effekt och där är man långt från fotbollens modell. Hockeyallsvenskan har cirka 35 miljoner kronor i årlig intäkt och ser man på vad som väntar SHL i form av 680 miljoner från hösten 2018 så är det bara att inse att andraligans del motsvarar sex, sju procent av de totala tv-intäkterna. Samtidigt har den utvecklingen inom hockeyn vållat oerhört mycket debatt, och när SHL parallellt försvårat att nå och falla ur högstaligan så har det eldat på debatten än mer.

I fotbollen lever fortfarande risken för tre allsvenska lag att åka ut varje år, även om det blir kval för ett av dem. Vilket gör att man inte stängt till sportsligt, men däremot är det uppenbart att mer pengar inom fotbollen gör att det finns starka strömningar om att ändra på fördelningsmodellen.

Dagens upplägg i svensk fotboll är från 2015 och bygger på att allsvenskan tar tre fjärdedelar av intäkterna från försäljningen av medierättigheter samt från reklamavtal och superettan får en fjärdedel av pengarna. I allsvenskan delar sedan klubbarna utifrån placeringarna över de fem senaste säsongerna, där bästa klubben får 9,8 procent av allsvenskans del och sämsta klubben får 5,4 procent. Malmö FF ligger i topp och fick 17,5 miljoner kronor 2017 och sämst utdelning fick Sundsvall, Halmstad, Sirius, Jönköping och AFC Eskilstuna med 10,2 miljoner.

De fem största klubbarna AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby har haft flera möten, enligt uppgifter till mig, och under hösten 2017 har man träffats i olika konstellationer och dragit upp riktlinjerna för en motion till Svensk Elitfotboll gällande just fördelningen av intäkterna från tv och sponsorer. Något som presenterades för första gången ett klubbchefsmöte i Stockholm i januari 2018 och som man vill ska behandlas under våren. Det här är en laddad fråga och viktigast för de allsvenska klubbarna är att skifta på fördelningen mellan serierna..

”Även om man ändrar på den procentuella formeln så ger det ändå mycket mer pengar till klubbarna i superettan med det nya avtalet”, säger en person som har direkt insyn i de stora klubbarnas förehavanden och varit delaktig i dem.

”Det vi ser framöver är mer än en fördubbling av tv-avtalet. Vilka klubbar är det som driver både ligan och fotbollens tillväx? Det kommer att komma en motion om en ny fördelning av Discovery-pengarna.”

I allsvenskan är detta en fråga som diskuteras: ”Det här har man pratat om i flera år utan att komma någon vart. Återstår att se om man hittar en lösning den här gången”, säger en ledare i allsvensk klubb som suttit med på många möten.

Att de fem största klubbarna träffas och smider planer har irriterat Sef-ledningen, då man känner sig hotad. Mats Enquist har på Sef-möten gång på gång talat om vikten av lojalitet gentemot ligan. De fem stora klubbarna motiverar sina träffar med att man säger sig dela samma problem och utmaningar kring säkerhet, polis och tillståndsfrågor och vill bli en samlande kraft. Men på senare år har det även handlat om att värna om de fem stora klubbarnas värde på marknaden, som man inte upplever är korrekt.

Malmö FF stod som avsändare av förslaget om att genomföra en ny utredning av fördelningen av tv- och sponsorpengar som nådde klubbarna i januari 2018, och man vill att det ska ske via en ny arbetsgrupp. Även de övriga fyra stora klubbarna ligger bakom förslaget från Malmö FF samt i viss mån IFK Norrköping. De stora klubbarna har redan inlett en dialog med en del föreningar i allsvenskan som är precis under dem i storlek. Allt för att få fler att förstå att man måste ändra fördelningen.

I grova drag vill de stora klubbarna att man ska ha en basersättning som alla får ut som i dag och man även ska behålla fördelning efter sportsliga resultat över fem år. Men sedan vill man lägga en del pengar i rena prispengar till lag 1-8 för att bidra till att skapa intresse och betydelse för lagen i mitten av tabellen när det drar ihop sig till slutet av seriespelet. Något som man inte upplever får full effekt enligt den modell man har i dag.

Klubbarna vill även att en del pengar som ska styras av publiktillströmning och kanske även hur många tittare man drar till streaming. För att premiera klubbar som jobbar aktivt med att dra mer publik och givetvis även spegla att stora klubbar har ett större marknadsvärde.

Man vill även införa en fallskärm – en summa pengar – för klubbar som trillar ur allsvenskan eller superettan så att man ska få pengar för att klara en omställning till lägre intäkter. Något som finns i engelska Premier League. Även i SHL har man haft en fallskärm för lag som trillat ur, men där har nykomlingen varit den som fått avstå miljonerna som går till fallskärm.

Dessutom vill man ändra på den procentuella fördelning av tv-avtalet när det handlar om 75 procent till allsvenskan och 25 procent till superettan. Man vill helt enkelt att allsvenskan ska få behålla mer av pengarna som man anser att man genererar:

Problemet för de större klubbarna är att Sef består av 32 klubbar, varav 16 är från superettan. Återstår att se hur kampen om fördelningen går? Blir det 80-20 eller 85-15? Eller står klubbarna i superettan emot i kampen?

Publicerad 2018-01-29 kl 22:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons