Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Sef positivt efter regeringens besked: "Inte julafton men ett litet hopp som tändes"

4v

Regeringen har öppnat för ett publiktak på 500 personer från och med 15 oktober.
Ett första ljus i mörkret, menar Svensk Elitfotbolls ordförande Mats Enquist.
- Det var inte julafton men det var i alla fall ett litet hopp som tändes, säger han till Fotbollskanalen.

Fotboll-Sverige har väntat och väntat. Och under tisdagen kom inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind med besked om de planerar för ett publiktak på 500 personer från och med 15 oktober.

Undantaget gör det möjligt sällskap att sitta med ett avstånd om en meter mellan varandra. Två personer i samma sällskap ska även kunna sitta bredvid varandra utan avstånd.

Sef:s ordförande Mats Enquist är lättad efter beskedet. Att det nu öppnas en dialog, även om han medger att denna säsong är förlorad.

- -Det är positivt att öppningar diskuteras, men lite svårt att värdera eftersom det ännu inte är något klart besked. Det här är första gången sedan i juni att vi känner att frågan är uppe för beslut. Det känns skönt att vi äntligen börjar komma till konkreta diskussioner med vad det innebär med ett ansvarsfullt öppnande. Det har varit enormt svårt tidvis och jag tycker att vi nu bara får hoppas att det nu nästa vecka ges en fortsättning att kolla på våra evenemang, sittande evenemang, och att vi kan få en konstruktiv dialog vad det innebär att göra säkra sittande evenemang. För där har vi väldigt mycket kunskap, säger Enquist till Fotbollskanalen.

- Det enda jag reagerar på är att de säger att det ska vara lika för alla. Det har vi lite svårt att förstå. Det är inte lika för alla. Är det ett stort köpcentrum så får man ta in fler än en liten lokalbutik. Lika krav, men inte samma lösning. Här skulle man önska att den här diskussionen som kommer i rådet kan skilja på att det finns olika förutsättningar för smittsäkerhet på olika evenemang.

- Jag tror inte att det handlar så mycket om oss. Vi kommer inte kunna rädda den här säsongen ändå. Det har gått för långt. Skadan som har drabbat oss är redan skett, den kan vi inte undvika. Vi vill inte öppna upp för mycket. Framförallt så tror jag att vi behöver återknyta kontakten med våra supportrar och skapa en trovärdighet i hur vi kan jobba inför nästa år.

Enquist berättar att han förbunden känner sig trygga för hur ett eventuellt bakslag ska förhindras samtidigt som han betonar att de har anordnat över 400 matcher under pandemin.

500 är jag inte orolig för och jag hade inte varit orolig för högre siffror heller. Att gå från ett läge där vi inte kunnat prata om det alls till att det nu signalerar att det ska byggas ett råd där de ska kolla på detta. Det är exakt vad våra kollegor ute i Europa har haft under en lång tid och det som har möjliggjort att man kan ha tagit steg fram, säger Mats Enquist innan han avslutar.

- Ett steg i rätt riktning, det var inte julafton men det var i alla fall ett litet hopp som tändes.

Publicerad 2020-09-29 kl 12:34
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto