POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
7v

Sef vill se utredning mot RF-basen: "Frågan är allvarlig"

Foto: Bildbyrån

Björn Eriksson är ordförande i RF – samtidigt som han är verksam som lobbyist i säkerhetsbranschen.
Nu vill Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson se en utredning mot Eriksson – vars dubbla poster kan ha inverkat på polisens nya inriktning på fotbollsarenor i vår.
– Frågan är allvarlig, säger Olsson till Expressen.

Under onsdagen rapporterade Expressen om att Björn Eriksson, som är ordförande i Riksidrottsförbundet, samtidigt varit verksam som lobbyist i säkerhetsbranschen, vilket kan ha påverkat Polisens nya inriktning för att få bort pyrotekniken från svenska fotbollsarenor under våren.

Det senaste steget i Polisens nya inriktning är man ska kunna ombe ordningsvakter att gå in på läktare för att gripa personer som använt sig av pyroteknik och i flera år har Eriksson, sin roll som lobbyist i vaktbolagsbranschen, haft som vision att privata vaktbolag ska ta över polisens arbete kring idrottsliga evenemang.

Enligt Expressens rapportering ska Eriksson i sin roll rom ordförande i RF dessutom ha varit inblandad i att sätta riktlinjer för polisens nya direktiv i vår.

Men Eriksson ser själv inte något problem med sina dubbla poster, då han numera är hedersordförande för lobbygruppen "Säkerhetsbranschen".

- Hahaha, nej, det gör jag faktiskt inte eftersom jag inte har med de besluten att göra, sa han till Expressen under gårdagen.

Nu, ett knappt dygn senare, riktar Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson skarp kritik mot Eriksson - och menar att en oberoende utredning borde genomföras.

- I en tidigare intervju har Björn Eriksson sagt att han inte är inblandad i de nya besluten, och att han inte förstår varför RF har blivit inblandade i frågan. Om det är så att han tillsammans med några andra definierar huvudstrategin på toppen så är det klart att han själv är inblandad, säger Olsson till Expressen.

- Frågan är allvarlig i förhållande till hans roll. Det är allvarligt och... rörigt. Om han har jobb för säkerhetsbranschen som påverkar säkerhetsarbetet i idrotten så måste det utredas av någon som är oberoende. Jag tycker inte att man kan vifta bort det, som han gör i ert reportage, och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem.

På frågan hur en sådan utredning ska se ut svarar Olsson:

- Det vore bra om man tog sig en riktigt titt på vad som har skett alla olika riktningar. Det är oförenligt att vara företrädare för svensk idrott och samtidigt driva lobbyverksamhet för att en viss bransch ska ersätta polis. Det måste man hålla isär. Man måste bestämma sig för vilken stol man ska sitta på.

Publicerad 2019-05-30 kl 14:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå