Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Sef:s ilska mot den nationella utredaren: "Håller inte med för fem öre"

Foto: Scanpix

I dag publicerade den nationella samordnaren sin utredning kring svensk läktarkultur. En rapport som direkt möttes av kritik.
- Vi ser olika på saker och ting, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Den nationella samordnaren Agneta Blom presenterade under måndagen sin utredning kring positiv supporterkultur och motverkning av idrottsrelaterad brottslighet. Under ett års tid har Blom åkt runt på diverse regionala träffar för att möta alla svenska elitklubbar inom fotboll, hockey och bandy - där även supportrar funnits med i diskussionen.

- Mitt uppdrag har handlat på processen att föra den nationella samordningen framåt, där jag fokuserat på att vara en brygga mellan parterna. Jag har strävat efter att processen ska vara konstruktiv och framåtsyftande. Jag har jobbat med att mäkla kontakter mellan parterna och även andra aktörer, berättade hon om sitt uppdrag under en pressträff på Rosenbad i Stockholm.

Rapporten togs inte emot med jubel från alla. Strax efter Agneta Blom och idrottsministern Gabriel Wikströms (S) pressträff gick Sef ut med ett pressmeddelande där man fördömde rapportens innehåll. 

"Det är beklagligt att rapporten inte speglar de stora framsteg som skett under de senaste åren i samarbetet mellan fotbollen och polis/myndigheter...Säsongen 2015 innehöll 480 evenemang med publikrekord, sjunkande brottsstatistik, lägre polisuttag och en härlig slutstrid i Allsvenskan. Vi ser fram mot att fortsätta den trenden 2016" skriver man i ett pressmeddelande. 

När Fotbollskanalen pratar med Sefs generalsekreterare Mats Enquist poängterar han att rapporten är utredarens egna åsikter och att det skiljer sig mot deras åsikter.

- Det finns en del skillnader på hur vi ser på saken och den här rapporten, det är samordnarens rapport. Vi har funnit ett sätt som vi jobbar på och jag tycker att det har fungerat bra. Från vår sida (Sef) så ser vi tillbaka på ett positivt 2015, men där vi även har en förhoppning om att 2016 ska bli än bättre, säger han.

Vad var det i rapporten som ni reagerade mot?
- Det tror jag att de flesta människor kan läsa och förstå. För mig handlade det om att vi ser olika på saker och ting. Det är svårt att kommentera en hel rapport.

En av formuleringarna i rapporten som Enquist reagerat på är när Agneta Blom beskriver den rådande situationen kring pyroteknik på de allsvenska arenorna.

"Alla människor som befunnit sig inne på arenorna, som publik eller för att arbeta, har utsetts för fara genom att personer som befunnits sig på ståplatsläktarna har kastat knallskott och illegallt bränt pyroteknik av flera olika slag" skriver Blom i sin rapport.

Till Fotbollskanalen förklarar Enquist: 

- Det är en formulering som jag inte håller med om för fem öre. Det är ett okunnigt och stigmatiserande uttalande som vi inte tror är bra för svensk fotbolls utveckling.

Under måndagskvällen gick Svenska Fotbollssupporterunionen ut med ett uttalande kring slutrapporten.

"SFSU har tagit del av nationella samordnarens slutrapport och delar SEF:s bild av att den inte speglar fotbollens utveckling. Detta är mycket beklagligt" skriver man på sin hemsida.

Organisationen menar att Agneta Bloms fokuserat rapporten på en ovilja från supportrarna när det gäller frågan om pyroteknik, en uppfattning de inte alls håller med om.

"En bild vi inte känner igen oss i och starkt ifrågasätter" skriver man. 

Publicerad 2016-01-18 kl 19:40

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER