Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SEF:s kontroversiella förslag: Bojkotta utlandsproffs i ungdomslandslagen

Svensk fotboll har haft skralt med internationella framgångar under lång tid.
Nu tittar SEF:s Stefan Lundin på lösningar för att vända den negativa spiralen och kommer med ett kontroversiellt förslag: Bojkotta utlandsproffs i U15- och U16-landslagen.

– Spelarna måste vara starka mentalt, ha mer internationell erfarenhet och en stjärnstatus när de lämnar allsvenskan, säger Lundin till fotbollskanalen.se.

Stefan Lundin är sportdirektör för Svensk Elitfotboll och under torsdagen publicerade han ett inlägg på SEF:s officiella webbplats där han gav förslag på hur man ska förbättra svensk fotboll i allmänhet och allsvenskan i synnerhet.

Stefan Lundin skriver under rubriken ”Så mycket betyder allsvenskan för vår spelarutveckling” att de blygsamma resultaten för svenska klubblag i Europa delvis beror på att spelare lämnar allsvenskan för tidigt:

”Vi deltar i det europeiska cupspelet med alltför många spelare som saknar det kanske mest nödvändiga för internationell framgång, nämligen erfarenhet och förmåga att förstå och genomföra vad som krävs. Grunden till detta är att spelare lämnar Sverige för en utländsk klubb alltför tidigt efter debuten i Allsvenskan.”

Lundin, med förflutet i allsvenska klubbar som IFK Göteborg och Örebro, ger tre åtgärdsförslag:

Transferfönstren:

”Tänk om vi kunde hitta former för de svenska klubbar som skall delta i CL- och UEL-kval att behålla laget någorlunda intakt under sommaren och fram till vinterfönstret. Det skulle innebära en enorm fördel att kunna gå in i Europakvalen med ett sammansvetsat lag och utan att tappat sina bästa spelare.”

Kontraktsskrivningar:

”Vi skulle också behöva se över utbildningsbidraget och dess utformning, som idag ger mer pengar till mindre klubbar i Sverige om deras spelare väljer en liga högre rankad än Allsvenskan. Vi har idag system som direkt missgynnar den svenska elitklubben och minst sagt gynnar exempelvis en Premier League-klubb.”

Uttagningar till U-landslagen:

”Det skulle exempelvis kunna innebära att spelare som går till utländsk akademi inte tas ut till våra yngsta landslag, utan dessa landslag består endast av spelare från den inhemska fotbollen. Om detta skall omfattas av U15- och U16-årslandslagen, men inte 17 år kan diskuteras. Det måste nämligen vägas in att vid 17, 19 och 21 år spelar vi om EM- och VM-titlar.”

Fotbollskanalen.se ringde upp Stefan Lundin för att prata mer ingående kring hans utvecklingsförslag för svensk fotboll. 

– Min fråga är: vill vi ha en bra allsvenska? Vill vi ha en allsvenska där lagen kvalificerar sig för gruppspelen i Champions League och Europa League? Det är min öppna fråga. Om vi vill ha det och tycker det är viktigt och det argumenterar jag för i texten, då måste vi börja prata mer utmanande än vi gör idag, säger Lundin och fortsätter:
– Vi kan inte ha en situation där spelarna försvinner när vi ska ut och spela de internationella matcherna.

Du tror inte att unga spelare kan känna sig bundna av det här?

– Det kan väl vara så att vissa frågor är för utmanande. Men någonstans måste vi börja den här diskussonen. Det är inget som förändras av detta. Vi har bevisat med våra undersökningar att den bästa vägen att nå en internationell framgång det är att spela i allsvenskan. Det är en utmärkt plattform för att bli en god spelare. Jag tror det är viktigt att vi har en bra allsvenska och för att vi ska ha det måste vi försvara den.

Och rätt väg är att påverka spelare att stanna i Sverige?

– Det är en del av ett åtgärdspaket där man ska försöka se till att spelarna är kvar i allsvenskan längre än vad man är i dag. Man lämnar för tidigt och är inte färdig när man flyttar utomlands. Ofta blir det att man kommer tillbaka. Man lyckas slå igenom i en till två matcher, blir skadad och har för många steg att klättra innan man når en framgång internationellt.

–  Spelarna måste vara starka mentalt och ha mer internationell erfarenhet och ha en stjärnstatus när du spelar i en liga som är högre rankad än allsvenskan.

Tycker du unga spelare har för dålig respekt för allsvenskan?

– Sådana ord vill jag inte stoppa in och använda mig av, men spelare lockas för tidigt att flytta utomlands.

Läs hela Stefan Lundins inlägg HÄR.

Publicerad 2014-07-18 kl 10:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons