Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Sef:s plan: Så vill man släppa in publik på arenorna igen

7v

Svensk Elitfotboll har tagit fram en plan för ”stegvis återgång till publik på arenorna”.
Planen skickas nu in som en del av remissvaret till regeringen.
Den innehåller bland annat olika nivåer där man bedömer att viss publik kan få släppas in.

Fotbollskanalen har tagit del av den ”öppningsplan”, som Svensk Elitfotboll tagit fram som en mall för spel inför publik, i takt med att smittspridningsläget förbättras. Något som Expressen var först att rapportera om.

ANNONS

Planen ska skickas in som en bilaga i det remissvar SvFF ska lämna över till regeringen. Och det ska också presenteras för Folkhälsomyndigheten.

Sef har delat upp det i tre skyddsnivåer, A, B och C. I de olika nivåerna delar man bland annat upp det i andelen publikmängd man ska kunna ha på arenorna, om det ska finnas ståplatser och om bortasupportrar ska få vara på plats. Enkelt uttryckt så är det mer åtstramat i skyddsnivå A, och mer publik och mer frihet i skyddsnivå C. Exempelvis tillåts bara ståplats i nivå C. I de olika nivåerna har man dessutom delat upp de olika arenorna inom svensk elitfotboll i tre olika nivåer: Liten arena är 0-4999 åskådare, mellanstor är 5000 till 14 999 och stor är över en kapacitet på 15 000.

Utöver de olika fasta delarna kring mängden publik (finns att se i sin helhet i bilden nedan) så finns även en "åtgärdslista" till klubbarna. Det innebär bland annat att varje klubb "...bör ta i beaktning om de vill jobba med feberkontroll på åskådare, snabbtest, pcr-test, vaccinintyg eller antikroppsintyg. De två senare alternativen är beroende på myndighetens riktlinjer".

ANNONS

I sin plan skriver Sef:

”Matrisen är skapad med hänsyn till klubbarnas förutsättningar, med arenakrav, tävlingsbestämmelser och särskilda tävlingsbestämmelser taget i beaktning samt med tanke på de protokoll som tagits fram för genomförande av match. Myndigheternas rekommendationer och riktlinjer ligger alltid i fokus. Öppningsplanen uppdateras allt eftersom myndigheternas beslut och riktlinjer uppdateras, samt hur det aktuella smittläget förändras.”

Svensk Elitfotboll skriver också att man har som målbild att kunna inleda säsongen i nivå A, vilket bland annat innebär ett åskådarantal om maximalt 15 procent av arenans kapacitet. I maj-juni hoppas man kliva över till nivå B och möjligen även nivå C.

Vidare har Sef sedan tidigare delat in genomförandet av matcher i fem olika faser, där hela säsong 2020 spelades i fas 3, det vill säga att tävlingsmatcher får genomföras, men utan publik. Under 2021 hoppas man kunna inleda i fas 4, det vill säga ”genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal”.

ANNONS

Publicerad 2021-02-24 kl 15:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto