Seger mot MFF - men Stahre ser en lång resa kvar: "Det är den brutala verkligheten"

MALMÖ. IFK Göteborg tog en tung bortaseger mot Malmö FF i går.
Trots den är Blåvitt kvar på niondeplatsen i allsvenskan.
- Vi är en bra bit från dem bästa, säger tränaren Mikael Stahre till Fotbollskanalen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

STREAMA PÅ MÅNDAG

Malmö FF hade bud på fler mål än Antonio Colaks under den inledande kvarten på Eleda Stadion. Men på något sätt slingrade IFK Göteborg sig undan det bastanta MFF-trycket och kvitterade genom Marcus Berg i den 17:e minuten. Efter 55 minuter hade Blåvitt vänt, sedan Eric Larsson gjort ett självmål.

- Vi startar extremt dåligt och Malmö kommer ut med full fart. Vi sätter oss själva i väldigt många svåra situationer och de provocerar också fram våra misstag. De leder tidigt med 1-0 och med lite oflyt i den fasen kan matchen vara slut efter 15-20 minuter. Vi har marginalerna på vår sida i dag, det är ingenting att snacka om, säger tränaren Mikael Stahre.

Hemmalaget skapade inte lika många måltillfällen efter 1-2-målet, men Malik Abubakari lyckades kvittera på en hörna i den 86:e minuten. MFF låg på för ett segermål, innan Marcus Berg blev nedsparkad av Peter Gwargis i den 94:e minuten. MFF-yttern visades ut och Blåvitt fick en straff som Tobias Sana förvaltade i mål.

Stahre fortsätter om målen:

- Samtidigt är vi där – vi spelar med två forwards (Berg och Kolbeinn Sigthorsson) som är ganska tunga. Man kan tycka att det är slumpmässiga situationer, men vi är två tunga där hela matchen. Sedan har vi självklart marginalerna med oss. Istället för att fajtas in i det sista för en poäng får vi straffspark precis i slutet. Det är sanningen. Vi behöver den här trepoängaren, på så sätt ber jag inte om ursäkt.

August Erlingmark spelade 90 minuter centralt på en nygammal position i fembackslinjen.

- Det är helt underbart. Vi slog dem här 2018, när jag fick avgöra. Detta slår faktiskt det, utifrån hur matchen såg ut. Tidigt ledningsmål för dem men vi krigar i 90 minuter – det känns som att den här väger tungt.

Segern är Mikael Stahres tredje under de sju matcher han tränat laget. Efter en poäng på de tre förgående matcherna studsade Blåvitt tillbaka med en oväntad vinst. IFK har samma antal poäng som tabellåttan Häcken (19), men till trean AIK på den sista Europaplatsen är avståndet åtta poäng.

Kan det här vara vändningen för IFK Göteborg?
- Vi har en lång resa kvar. Vi är en bra bit från dem bästa. Det är den brutala verkligheten, både i tabellen och i prestationerna. Mitt jobb tillsammans med organisationen är att jobba stenhårt för att ta tillbaka Blåvitt till det övre skiktet och sedan mot toppen. Det är en lång väg, men det känns som att vi vunnit väldigt lite matcher de senaste fyra-fem åren. Det är en lång resa men vi har startat den och det känns bra. Sedan är det klart, vi ligger mitt i tabellen och det är väldigt viktigt att fylla på med poäng. Det var viktigt att vi vann i dag, säger Stahre.

Om åtta dagar väntar ett hemmamöte med Varbergs Bois, som Blåvitt gjorde en plattmatch mot för tre veckor sedan. August Erlingmark hoppas att vinsten mot MFF kan få laget på rätt köl.

- Det är klart att den kan ge en stor boost inför nästa mot Varberg. Den hade kunnat vara jävligt jobbig om inte vi hade fått med oss en seger här. Att möta ett sämre lag hemma ska vara någonting att se fram emot, inte något man ska se som jobbigt. Det kan ge en lite bättre ingång till den matchen och lite mer självförtroende, säger Erlingmark.

Publicerad 2021-08-15 kl 07:00

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.