Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sejdiu - från division 7 till MFF-stjärna på sju år: "Jag tänkte inte på att bli fotbollsproffs"

Allsvenskan

MALMÖ. Patriot Sejdiu nätade i två Skånederbyn och kan unna sig en paus från Kosovos U21-landslag.
Säsongen har överträffat alla förväntningar för Malmö FF-spelaren med den smått otroliga bakgrunden.
- Det var inte ens i tankarna att jag skulle få spela så många minuter och göra de målen jag gjort, säger Sejdiu till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

När säsongen 2021 skulle avslutas lämnade högeryttern några år av extrem oflyt bakom sig. Vid den tidpunkten hade Patriot Sejdiu precis kommit tillbaka från en korsbandsskada, som inträffade under utlåningen till Dalkurd säsongen 2020.  

Men de åren innehöll även en bilolycka, blodpropp och en hjärtoperation. Sejdiu illustrerar att gränsen nästan var nådd när knät vek sig - och beskriver MFF:s beslut att förlänga kontraktet med tre år förra hösten som en "chock". 

Väl skadefri har 22-åringen levt upp till potentialen. Den irrationella stilen har gått hem hos alla Malmö FF:s tränare i år och Sejdiu har stått för fyra mål på 13 matcher under sin allsvenska debutsäsong.  

ANNONS

- Jag tycker att den varit bra. Lite överraskande, för jag har inte förväntat mig att få så mycket speltid som jag har fått, och göra de målen som jag har gjort, säger Patriot Sejdiu.  

Är det lite för att du inte hade så höga förväntningar inför säsongen?  
- Ja, mest det. Jag hade precis kommit tillbaka från en korsbandsskada så detta var inte alls planerat. Det var inte ens i tankarna att jag skulle få spela så många minuter och göra de målen jag gjort. Inte alls förväntat.  

Men du har inte tvekat över din talang?  
- Nej, inte över hur bra jag är på fotboll. Men efter en sådan skada vet man inte hur lång tid det tar att komma igång. Men sedan jag kommit tillbaka tycker jag att det har gått mycket bra. 

Faktum är att Sejdiu är allsvenskans sjunde mest effektiva spelare, om man tar med alla som fått mer än 90 minuters speltid. Han snittar 0,63 mål per match enligt Playmaker.AI:s siffror, vilket är just bakom den bäste MFF-målskytten Isaac Kiese Thelin och hans snitt på 0,68 mål per match.  

ANNONS

Sejdiu tycker att han utvecklat det defensiva jobbet och förmågan att löpa in i straffområdet mest under året, och ser sig både som en målgörare och dribbler.  

- Det är jag (en avslutare). Jag kan vara dålig i en match, men en egenskap jag har är att jag kommer till avslut, jag kommer till många lägen. Det har jag haft sedan jag var liten och jag har det fortfarande. Sedan är det bara att ta vara på de lägena, säger Sejdiu.  

Bortom skadehistoriken finns ytterligare en remarkabel historia hos den Kosovofödde Sejdiu. Han kom till Sverige vid fyra års ålder och började spela fotboll i Hörby FF, i staden nära Ringsjön i mellersta Skåne.  

Men när Sejdiu nådde 15-årsåldern fick han inte spela i Hörbys A-lag. Han valde att söka sig till Södra Rörum i division sju - den tidigare lägsta nivån i seriesystemet - för att “alla” hans vänner spelade där. Resan är otrolig, sett till var Sejdiu är i dag.  

ANNONS

- Det är många som har sagt det! Jag var på riktigt i Sveriges sämsta lag. Vi släppte kanske in 120-130 mål per säsong. Sjukt.  

Malmö FF blev räddningen, som hade upptäckt den tanige kantspelaren när Sejdiu var i Hörby. De gav honom rådet att söka till Idrottsgymnasiet i Malmö och han hamnade snabbt i MFF:s P17-lag. Sejdiu, som bor kvar hos föräldrarna i Hörby, ser tillbaka på halvåret i division sju.  

- Vi spelade mer för skojs skull. Sedan hörde Malmö av sig och det blev dem.  

Vad tänkte du under tiden där? 
- Jag tänkte inte på drömmar och så - bara på att spela. Jag tänkte inte så mycket när jag var liten på att bli fotbollsproffs, det har inte funnits i mina tankar. Men efter att jag kom till Malmö kom det fram, att jag ville lyckas.  

Var det då du började dominera, eller hände det tidigare?  

ANNONS
- Nej, jag har alltid varit bra, sedan jag var liten. Men det var i Malmö som drömmen att lyckas i fotboll kom, innan fanns den inte. Jag spelade för att jag gillade fotboll. Och så har det blivit som det blivit. 

Nu är målet att ta en startplats i MFF under de avslutande sex veckorna av säsongen. För att göra det har Sejdiu tackat nej till Kosovos två senaste U21-samlingar. Han har tydliggjort att det är Kosovo som gäller även på A-landslagsnivå, men att han ville vila och fokusera på klubblaget.  

- De har accepterat det, de har sagt att det är okej. Jag har förklarat till dem att jag helst vill fokusera på fotbollen här i Malmö - eftersom min prio ett är att bli en startspelare här, och jag vill inte åka iväg någonstans och riskera att få någon skada eller något sådant. Jag stannar hellre här och kämpar för en plats, säger Patrot Sejdiu.  

ANNONS

Han står på sju mål efter 18 framträdanden för MFF:s A-lag. 

Publicerad 2022-09-29 kl 14:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto