Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

SFSU-basen om 2017: "Man kommer se tydligare att det sker något"

Under söndagen blev Sofia Bohlin omvald som SFSU:s ordförande.
Nu lovar hon framsteg inom flera områden under 2017.
- Jag tror man tydligare kommer se att det sker något, säger hon till Fotbollskanalen.

I helgen träffades 85 supportrar från 15 olika klubbar i Borås för Svenska Fotbollssupporterunionens årsmöteshelg. Där genomförde de flera olika workshops och diskuterade stora som små supporterfrågor. Under söndagen hölls sedan själva årsmötet och då valdes Sofia Bohlin om som ordförande.

Hon tog förra året över efter Tony Ernst, som på många sätt byggde upp dagens SFSU, och under 2016 har SFSU som organisation genomgått förändringar. Den stora omsättningen i styrelsen ledde till att det fanns ett naturligt behov för den nya styrelsen att hinna landa i sitt nya interna upplägg, menar Sofia Bohlin.

- Vi fick börja med att skapa en grundstruktur för hela organisationen. Vi hade sju nya ledamöter inför det här året och vi behövde hitta våra roller och så vidare. Jag har lärt mig jättemycket kring hur man bygger upp det. Det har varit bra för oss att landa lite, hitta våra roller och lära oss hur vi fungerar bäst tillsammans, säger Bohlin.

Men det har också arbetats hårt med andra frågor. Till exempel kring bortaresor, som man snart hoppas kunna göra bättre landet över.

- Vi har gjort ett dokument med minimumkrav, som är väldigt tydligt specificerade, som vi kommer att skicka ut till alla klubbar i allsvenskan och superettan. Det handlar om råd till fotbollen för hur man skapar bättre förutsättningar, så att fler vill följa med på bortaresor, säger Bohlin och fortsätter:

- Om det följs skulle det ge en mycket mer trivsam upplevelse, och en upplevelse som kan passa allt fler människor. Just nu är bortaresor för en ganska begränsad grupp människor. Till exempel finns det ibland bara en vanlig sittoalett på en hel bortasektion eller så finns det ett matutbud som exkluderar vissa människor eller som helt enkelt inte funkar. Det behövs alternativ för de som är vegetarianer eller veganer och det finns ju de som inte äter fläsk, till exempel. Kommer man som ny besökare till en svensk fotbollsarena och man ständigt upplever att det inte finns alternativ för en, då känner man sig också exkluderad. Klubbarna pratar ofta om att de vill hitta möjligheter att få in mer pengar och att tjäna mer pengar per besökare - här har de ett gyllene tillfälle att göra det, genom bättre utbud. Som bortasupporter måste man ofta äta båda på vägen till arenan och på vägen hem och när det inte finns något ordentligt att äta på arenan blir det ofta att man stannar på McDonalds, Burger King eller liknande och det tröttnar man på. Det hade varit så skönt att slippa lägga en eller två timmar på matstopp varje resa.

Vad lade ni fokus på under årsmöteshelgen?
- Det var väldigt mycket tyngd på interna strukturer och hur SFSU ska formas 2017. Vad ska vara våra fokusfrågor, vad kan vi har för mål, hur ska vi kunna öka medlemsengagemanget och förbättra kommunikationen? Det låter kanske inte som en så kul fråga, men just workshopen om SFSU och dess form, var den workshop som engagerade flest personer. Det var härligt att se det.

Dessutom beslutade SFSU och medlemmarna på plats i Borås att 2017 års fokusfrågor för organisationen ska vara pyroteknik, supportrars rättigheter, bortaresor och positivt supporterengagemang.

- Bortaresefrågan handlar också om spelschemat. Vi har fått skicka in våra synpunkter om spelschemat de två senaste åren och till nästa år hoppas vi att ska kunna komma med synpunkter som de tar in och värderar. Det är fortfarande för tidigare avsparkstider och för många matcher på vardagar när det är långt avstånd mellan lagen. Det är saker som gör att det blir färre antal folk på arenorna. Vi vill ha en bättre respons där och se att det sker någonting.

Vad hoppas du annars på 2017?
- Vi hoppas att vi ska fortsätta arbeta med ämnena som vi nämnt och att vi ska göra framsteg inom dem. 2016 har varit mycket skrivbordsarbete, mycket förberedelser och mycket efterforskningar inom olika områden. 2017 tror jag det kommer bli mer tydligt att man ser att det sker något. Det gäller samtliga områden.

- Kring pyroteknikfrågan är Sef väldigt angelägna om att det måste börja ske något försök med legal pyroteknik, att hitta ett alternativ som vi kan testa. Där kommer vi kunna vara mer handlingskraftiga under 2017. Vi ska försöka hitta ett legalt alternativ och även försöka skapa en annan bild av pyroteknik. Vi har kommit in i någon slags ond cirkel där allt är så argt och negativt laddat kring pyrotekniken. Vi behöver förändra klimatet.

Vad kan ni göra för att få till legal pyroteknik när polisen stoppat test av det fram till nu?
- Vi ska ha samtal igen. Istället för att blunda eller se hinder måste vi titta på vad som är möjligheterna. Vi inspireras av Norge (där det finns legal pyroteknik) och även i Danmark sker det ganska mycket. I Danmark håller man på att ta fram kalla produkter, bengaler som inte är varma. De är under test just nu och det ska bli väldigt spännande att se vad som händer där. Jag har sett lite filmer på det och visuellt sett ser det väldigt bra ut. Vi i SFSU vill bjuda in våra motsvarigheter i Danmark och Norge till en träff just för att kunna ta hjälp av varandra i den här och andra frågor.
En annan fråga som SFSU ständigt arbetar med är att öka antalet medlemsföreningar, så att organisationen har medlemmar från samtliga klubbar i allsvenskan och superettan.
- Vi har 49 medlemsföreningar just nu. Vi har växt med ganska många föreningar under året och vi hoppas att allt fler ska känna sig intresserade av SFSU. När det gäller de klubbar som inte är representerade så kanske vi måste ta en bättre kontakt med supporterföreningarna där och bjuda in dem än mer tydligt. Vi vill verkligen satsa för att bli ännu fler, säger Sofia Bohlin.

Publicerad 2016-11-21 kl 09:38

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER