POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

SFSU förbisågs när "protokollet" togs fram - nu är möte inplanerat: "Omöjlig situation för klubbarna"

Foto: Bildbyrån.

Supportrarna fick inte göra sin röst hörd när Sef tog fram sitt protokoll för allsvenskan under coronakrisen.
Nu har SFSU tagit kontakt med Sef och planerat in ett möte.
- Det sätter klubbarna i en väldigt knivig situation, säger ordföranden Sofia Bohlin om upplägget som välkomnar viss publik i framtiden.

Under tisdagsmorgonen offentliggjorde Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, de två protokoll som man presenterat för Folkhälsomyndigheten och som man hoppas ska leda till grönt ljus för att sätta igång serierna i mitten av juni. I protokollen presenteras fem olika faser och så länge vi bedöms befinna oss i någon av de tre första faserna blir det inte spel inför publik i de två högsta serierna på herrsidan.

Fas fyra? Det är spel med "med ett begränsat publikantal". Den fasen innebär att publik inte kommer att tillåtas på ståplats. 

"I denna fas avser vi att endast tillåta publik på sittplats och att endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", skriver Sef i sitt protokoll.

Nästa steg, inom fas fyra, är sedan att tillåta "viss kapacitet" på ståplats för hemmasupportrar och steget efter det är att delvis öppna upp för även bortasupportrar på ståplats. Fas fem innebär sedan ett normalläge, där publik välkomnas som vanligt.

Hur biljetter ska fördelas ut till de som vill se matcherna när endast glest utplacerad sittplatspublik är tillåten? Varje enskild klubb får avgöra det.

- Men vi pratar naturligtvis om det internt i Sef, för att se om vi kan hitta fram till något där. Men det är verkligen ett klubbeslut. Varken förbundet, RF eller ligan kommer att styra det. Men vi kanske kan enas om en hanterbar modell, sa Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen tidigare under tisdagen.

Svensk Elitfotbolls planerade upplägg har dock mötts av oro och kritik i supporterled. 

Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, tog del av protokollet under tisdagen och ordföranden Sofia Bohlin har därefter varit i kontakt med Mats Enquist för att få till ett kommande möte om frågan.

- Vi har inte varit en del av framtagandet av dokumentet. Vi har inte varit med i processen. Det som har kommit fram är något som vi får ta ställning till nu, vi får gå igenom vad det innebär och sätta oss in i det med våra medlemmar. Vi behöver komma fram till hur det påverkar oss och vad våra medlemmar känner och tycker, säger Bohlin till Fotbollskanalen.

- Jag har varit i kontakt med Mats. SFSU kommer ha ett möte med Sef när vi vet mer om vad våra medlemmars syn på saken, utifrån vad våra medlemmar tycker. Så att vi tillsammans kan skapa de bästa förutsättningarna.

Hur ser du på att ni inte varit en del av processen?
- Det är en komplex process. Vi finns ju alltid tillgängliga, men man får ta i beaktning att vissa saker måste plockas fram snabbt och nu får vi agera utifrån där vi står nu. De här momenten, exempelvis selektering på läktaren, det är något som finns i ett dokument just nu. Hur det ska förverkligas och hur det kommer fungera är otroligt svårt att säga nu. Jag tror inte att Sef och klubbarna själva ens har en klar idé om det.

Bohlin berättar att SFSU fått en del reaktioner till sig från medlemmar efter att Sef publicerade sina protokoll.

- Det har varit spridda skurar. Det är en del som är avvaktande och undrar vad det här innebär. Samtidigt känner vissa en oro för vad det innebär för ståplats långsiktigt, hur det kan påverka svensk fotboll och läktarkulturen som vi har. Det är också viktigt att det finns en tydlig linje framöver från klubbarna så att det inte blir ståplatspublik som tas bort, utan möjligheten att stå upp. Det blir ju också svårigheter där, hur ska klubbar agera kring en sådan arenaupplevelse? Särskilt för de föreningar som sålt fler årskort än vad de kan ta in utifrån protokollet. Det är mycket att sätta sig in i.

SFSU-ordföranden menar att det tilltänkta upplägget för med sig svårigheter för klubbarna.

- Det blir en omöjlig situation för föreningarna när de ska bestämma vilka som ska få gå. Hur gör man det valet? Vad finns det för aspekter? Vad väger tungt? Det sätter klubbarna i en väldigt knivig situation. Jag tror inte att någon på något sätt kan göra ”rätt”. Vem har rätten att bestämma vem som ska få vara först in på arenan? Alla sorters supportrar är ju otroligt viktiga.

Bohlin säger också att det bland vissa medlemmar finns en oro för hur polisen, som fattade beslut om stora neddragningar av ståplatskapaciteten på allsvenska arenor förra året, ska hantera ståplatsfrågan på lång sikt om det bara tillåts sittplatspublik till en början.

- Det är en befogad oro, som grundar sig i att vi inte har en samverkan eller relation med polisen. Finns det inte en relation så är det otroligt mycket lättare att få en oroskänsla, för då vet man inte hur andra parter kommer agera. Det här är en helt ny situation, med corona och fotbollen. Men har man en relation och en samverkan så kan man känna en annan trygghet. Vi vet inte hur polismyndigheten tänker. De har varit oberäkneliga. Vårt facit just nu är ju hur de agerade under 2019 och det var inte en särskilt positiv upplevelse.

Nu ska SFSU samla in röster från sina olika medlemmar, och därefter kommer man inom kort att ha ett möte med Sef.

- Vi kommer omgående börja kontakta medlemmar för att samla in information och tankar kring det som kommit ut, en potentiell säsongsstart och olika scenarion. På så sätt kan ta ställning i frågan på ett sätt som gör att vi känner oss trygga med att vi representerar våra medlemmar.

Publicerad 2020-05-12 kl 20:04

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto