POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
7v

SFSU kräver RF-ordförandens avgång: "Förtroendet är förbrukat"

Foto: Bildbyrån.

Expressen uppgav i går att Björn Eriksson suttit på dubbla stolar, både som ordförande i lobbygruppen "Säkerhetsbranschen" och i Riksidrottsförbundet.
Nu kräver SFSU Erikssons avgång.
"Förtroendet för Björn Eriksson är förbrukat", skriver organisationen i ett öppet brev.

LÄS MER: RF-basens svar på SFSU:s avgångskrav: "Problemet för mig är att vi inte jobbar med samma frågor"


Det mullrar i supporterorganisationer efter att Expressen i går skrev en artikeln om att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson suttit på flera stolar. Dels har han varit ordförande i Riksidrottsförbundet, dels har han varit ordförande för lobbyistgruppen "Säkerhetsbranschen" och enligt Expressen kan hans åtaganden påverkat polisens hårdare tag för att få bort pyroteknik från de allsvenska läktarna.

Under torsdagen uppmanade Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna att Djurgården Fotboll och Djurgården Hockey "att genom sina förbund verka för att Eriksson avsätts".

"Vi gör det här för att Björn Erikssons förtroende hos hela idrottsrörelsen borde vara förbrukat nu. Vi vill få övriga supportrar med på tåget och bidra till att fler gör samma sak som vi", skriver Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson i ett meddelande till Fotbollskanalen.

Hur hoppfulla är ni om att Eriksson blir avsatt?
"Det återstår att se om han inser hur tung kritiken faktiskt är och lämnar självmant. Annars är det upp till förbunden i RF och alla oss som kan påverka".

Vidare skriver Adolfsson att både Djurgården Fotboll och Djurgården Hockey kommer att diskutera frågan vidare i styrelsen.

Även MFF-profilen, tillika tidigare ordförande i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunion), Tony Ernst har uppmanat till ett liknande ställningstaganden på sitt Twitter-konto.

Intresseorganisationen SFSU har också tagit ställningen i frågan och i ett öppet brev förklarar man att man inte längre har förtroende för Eriksson

"SFSU anser att förtroendet för Björn Eriksson är förbrukat och att det är en omöjlighet för honom att sitta kvar som ordförande för Riksidrottsförbundet. Därmed kommer vi att arbeta för en ny ordförande i Riksidrottsförbundet", skriver SFSU.

SFSU:s ordförande Sofia Bohlin utvecklar varför man valt att skriva brevet:

- När det uppdagas hur Björn haft positioner och uppdrag, både som ordförande i Riksidrottsförbundet, nationell samordnare på uppdrag av regeringen och även som lobbyist för ”Säkerhetsbranschen”, och hur det här kan sammanlänkas så ser man ganska tydligt går emot varandra. Det finns intressekonflikter och det finns en stor risk att han har kunnat influera aktörer på ett sätt som gynnar en, i det här fallet en privat aktör och en själv som privatperson i egenskap av lön, vilket då även har missgynnat idrottsrörelsen som han då representerar som ordförande i RF och det är det mest hedersamma uppdraget man kan ha idrottsrörelsen, säger hon till Fotbollskanalen.

- Vi vill upplysa och uppmärksamma problematiken kring detta och om han då fortfarande är lämplig att sitta som ordförande och företräda idrottsrörelsen. Det är det som många får ställa sig frågan; kan vi ha en ordförande som inte sätter idrotten och de olika specialidrottsförbundens intressen i första rummet, eller är det privata aktörer och hans privata intressen som går först. När det uppstår en situation där det blir väldigt otydligt och det finns en stor risk att det privata har gått först så bör man verkligen fråga sig om han är rätt person att leda idrotts-Sverige.    

Vad har ni för förhoppning med brevet?
- Vår förhoppning är att fler specialidrottsförbund utöver fotbollen ska börja fundera om det här har gått rätt till och om vi har fortsatt förtroende för att Björn Eriksson kan leda förenings-Sverige på ett sätt där idrottsrörelsen hamnar först och inte andra uppdrag. Sedan är det är viktigt att se över hur de besluten som tagits nu blivit influerade, framför allt inom fotbollen. Har det påverkat på ett sätt som kunde förhindrats? Säger Bohlin.

Har ni haft kontakt med SvFF eller Sef (Svenskt elitfotboll)?
- Vi har kommit så långt, vi håller på att försöka samordna våra tankar och hur vi ska gå till väga. Vårt första steg där blir att prata med Sef och SvFF.

Tidigare under torsdagen kommenterade Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson det som framkommit gällande Eriksson.

- Frågan är allvarlig i förhållande till hans roll. Det är allvarligt och... rörigt. Om han har jobb för säkerhetsbranschen som påverkar säkerhetsarbetet i idrotten så måste det utredas av någon som är oberoende. Jag tycker inte att man kan vifta bort det, som han gör i ert reportage, och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, sa han till Expressen.

Publicerad 2019-05-30 kl 20:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå