POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

SFSU med nya minimikrav på svenska bortaläktare: ”Behövs förbättring”

Foto: SCANPIX

Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, vill förbättra standarden på svenska bortasektioner.
Därför har man nu kommit med en lista med krav på vad bortaläktare ska uppfylla.

SFSU:s krav är framtagna av en arbetsgrupp och består av ett antal krav i sju olika punkter som rör, bland annat, banderollplatser, inpassering och biljetter och sikten från bortasektionen.

- Det här växte fram under förra året, att vi vill förbättra upplevelsen för bortasupportrarna och även kunna möjliggöra så att fler vill åka på bortaresor. Då behöver vi förbättra förhållandena, bemötandet och standarden på arenorna. Det som ligger till grund för kravlistan är att Sveriges olika bortasektioner i dag skiljer sig otroligt mycket. De olika tävlingsbestämmelserna finns så klart, men i övrigt finns det inga direkta minimikrav för grundnivån som man ofta glömmer men som bortasupportrar märker väldigt tydligt. Det var det vi ville satsa på. Vet man vad man kan förvänta sig som bortasupporter, om det finns en förutsägbarhet, då blir människor mer trygga och lugna och det blir en bättre upplevelse. Därför vill vi ha en minimumstandard så vi kan höja nivån från den vi har i dag. Men samtidigt möjliggöra så man vet vad som kommer kunna finnas, säger Sofia Bohlin, SFSU:s ordförande, till Fotbollskanalen.

SFSU för en dialog med Sef (Svensk Elitfotboll) och hoppas även kunna ta hjälp av förbundet för att få klubbarna att leva upp till kraven.

- Jag har pratat med Sef om det här. Vi har inte suttit ner, gått igenom och bestämt någonting ännu, men de har varit väldigt positiva till det här arbetet och möjligheterna till att vi tillsammans kan skapa en bättre atmosfär och större möjligheter för att göra det bättre för supportrarna, men även att det här ska kunna ge nya inkomstkällor till klubbarna. Ett exempel är mat. Många klubbar har kanske ett bra utbud för hemmabesökarna, men jag tror att det är många som inte tänker på bortabesökarna, de som oftast behöver äta. Det kanske inte hinner äta på vägen dit, och då får man kanske stanna på någon hamburgerrestaurang på vägen hem, vilket man nog inte vill. Här har klubbarna en jättemöjlighet att tjäna pengar med ett bra matutbud för bortasupportrarna. Man snackar mycket kring svensk fotboll om att hitta nya inkomstkällor, och här har vi en möjlighet som gynnar alla, säger Bohlin, och fortsätter:

- Det finns många aspekter, och Sef har varit väldigt positiva till det här. Vi ska sätta oss med dem under vintern och prata om hur vi ska gå till väga, och även bjuda in förbundet till det.

Hur väl, eller illa, tycker ni att svenska bortasektioner uppfyller kraven i dag?
- En del håller de ganska bra, medan en del är urusla och behöver förbättring på flera områden i vår minimilista. Det är väldigt högt och lågt. När vi har gjort den här listan har vi tittat över, pratat med våra medlemmar och kollat på vilka erfarenheter de har. Arbetet har inkluderat medlemmarnas upplevelser och har även försökt ta in positiva och negativa exempel.

När hoppas ni att alla de här minimikraven ska vara uppfyllda?
- Vi hoppas ju på så snart som möjligt, men vi vet ju hur det kan vara i fotboll – det kan ta tid. Men vi vill också kunna möjliggöra så att klubbarna kan få stöd i det här, att vi ska kunna hjälpa dem med information och så att de ska kunna se möjligheterna med förbättringarna och hur mycket det kommer gynna alla. Sedan har vi också ett visionsdokument som vi kommer arbeta vidare med. Vi har ännu större planer och tankar för hur vi vill förbättra detta. Det är ett pågående arbete.

Hur viktiga är de här kraven för bortaresandet i Sverige?
- Jag tror att det skulle bidra till ett ökat bortaresande och att vi får mer publik som kommer vilja gå på svensk fotboll. Fler människor kommer vilja stötta sina lag även på bortaplan, och vi jag tror också att vi kommer få en mer nöjd publik. Skapar man bättre förhållanden för människor tar man bort de små irritationsmomenten, som kan verka harmlösa i sig men kan leda till stor irritation och i förlängningen en risk. Har man fått ett dåligt bemötande i insläppet, har det varit dålig parkering innan det och man är hungrig för att man inte hunnit äta innan och så finns det sedan ingen mat inne på arenan och toaletterna är några bajamajor, då blir man sur och riktigt irriterad. Sedan kan det hända något mer som gör att det rinner över på riktigt. Tar vi tag i de bitar som vi faktiskt kan arbeta med så kommer vi ha gladare besökare som också kan göra att vi slipper en del mindre incidenter. Så det kommer ge fler och gladare besökare!

SFSU:s kravlista

Egen bortasektion
- Bortasupportrar ska alltid erbjudas en egen sektion på arenan.
- Sektionen för gästande supportrar ska alltid vara en ståplatssektion.

Servering
- Serveringen på bortasektionen ska erbjuda samma utbud som motsvarande sektion för hemmalagets supportrar.
- Serveringen på bortasektionen ska hålla öppet tills bortasektionen är tömd eller minst 15 minuter efter matchens slut.
- Dricksvatten ska erbjudas utan kostnad till samtliga besökare på bortasektionen.
- Det ska finnas vegetariska alternativ i kioskerna.
- Det ska gå att betala med kort i kioskerna.

Banderollplats
- De räcken och staket som finns på och runt bortasektionen ska alltid vara tillåtna att använda för upphängning av banderoller.

Capoplats
- Bortasektionen ska alltid erbjuda en upphöjd plats med räcken för klackledare att stå på. Platsen skall vara belägen centralt och i framkant av sektionen för gästande supportrar.

Inpassering och biljetter
- Det ska alltid finnas möjlighet för gästande supportrar att köpa biljett i anslutning till bortasektionen. Detta ska kunna ske med såväl kort som kontanter.
- Biljettpriset på bortasektionen ska alltid vara detsamma som på motsvarande sektion för hemmalagets supportrar.
- Möjlighet till värdeförvaring ska alltid finnas tillgängligt i anslutning till bortasektionen.

Toaletter
- Det ska alltid finnas minst en sitt-toalett per 125 åskådare på bortasektionen. Det ska även finnas separat toalett för åskådare med funktionsnedsättning.
- Toaletterna på bortasektionen ska ha rinnande varmt och kallt vatten, papperskorgar, tvål samt toalettpapper. Toaletterna ska gå att låsa.
- Gästande supportrar ska erbjudas minst en toalett med möjlighet att nyttja skötbord.

Sikt
- Det ska inte finnas något finmaskigt nät som försvårar sikten framför bortasektionen.
- Nät framför bortasektionen får inte hindra flaggor och annat visuellt stöd.
- Resultattavlan ska vara synlig från samtliga åskådarplatser på sektionen för gästande supportrar.

Publicerad 2016-12-19 kl 14:10
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto