POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SFSU om att finansieras av motparten: "Det är problematiskt"

Foto: TV4 Sport

Tony Ernst

De har gjort sig kända som fräna kritiker mot fotbollsetablissemanget. Men Svenska fotbollssupporterunionens verksamhet betalas av motparten.
- Visst är det problematiskt att vi får 100 000 kronor varje år från Sef, säger ordföranden Tony Ernst.

Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) har sedan grundandet 2008 etablerat sig som en respekterad maktfaktor inom svensk fotboll. I och med organiseringen av samtliga föreningars supportrar i en och samma intressegrupp väger SFSU:s ord tungt när yviga debatter om 51-procentsregeln, bengaler, spelscheman och ståplatsläktare stormar genom medierna.

De organiserade supportrarna har i flertalet frågor stått som motpart till Svenska fotbollförbundet (SvFF), och Svensk elitfotboll (Sef), som organiserar Sveriges 32 elitföreningar. SFSU står dock inte fria från etablissemanget. Föreningen får nämligen ett ekonomiskt stöd på 100 000 kronor per år från Svensk elitfotboll för att över huvud taget lyckas hålla verksamheten flytande.

"Behöver pengar"

SFSU:s profilerade ordförande Tony Ernst är inte helt bekväm med det ekonomiska bidraget, men försvarar ändå beslutet att ta emot pengarna. Han tycker också att styrelsen varit transparent gentemot medlemmarna och berättat varifrån tillskottet kommer.

- Vi har tidigare klarat oss utan en budget. Men nu när vi blivit en officiell samtalspartner med Sef så har vi i styrelsen kommit fram till att det behövs resurser och stabilitet. Så att vi kan driva en egen hemsida, ha kongresser och kunna åka och träffas på styrelsemöten. Vi behövde pengar för att kunna lägga grunden till något som ska finnas länge.

TT: Det är ovanligt att en folkrörelse finansieras av sin motpart. Det är svårt att tänka sig att den tidiga fackföreningsrörelsen eller hyresgästföreningen skulle göra något liknande.

- Visst är det problematiskt att vi får 100 000 kronor varje år från Sef. Men jag köper inte analogin fullt ut. Sef är inte en motpart, utan det är en slags del av en gemensam fotbollsfamilj där vi ingår. Även om vi bråkar och stökar så tillhör vi samma dysfunktionella fotbollsfamilj.

Sef är positiva

Tony Ernst försöker summera sina motstridiga känslor.

- Någonstans gnager det ju i mig; det är ingen bra lösning. Men vi har inte försökt sopa något under mattan och jag känner inte att vårt förtroende skadas bara för att vi får hundratusen av Sef.

Sef:s ordförande, Lars-Christer Olsson, tycker det är självklart att stötta supportrarna med kapital.

- Vi skickar inte med något krav med pengarna. Vi blandar oss inte i vad de tycker, eller vad de gör. Det är bra för svensk fotboll att ha en starkt organiserad supporterrörelse, säger han och fortsätter:

- Men det är nog inte helt oproblematiskt i supporterleden att SFSU får pengar av oss. De behöver dock bli starkare, kliva över tröskeln och legitimera sin egen existens. Och då kan de nog samla in medlemsavgifter själva och så behöver vi inte skicka några hundratusen längre, säger han.

 

Publicerad 2015-03-31 kl 11:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå