Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

''Självmordsuppdraget'' skrämde inte Pehrsson

Hans femårskontrakt aktiverades ett halvår i förväg. Magnus Pehrsson såg ut att hoppa rakt in i ett ''självmordsuppdrag''.
- 'I princip alla runt omkring sade att det var dömt att misslyckas'.

Inledningen av allsvenskan 2011 blev en mardröm för Djurgården.
Efter 0-0 i premiären mot AIK följde fem raka förluster, vilket gjorde att Lennart Wass fick sparken som tränare och att Magnus Pehrsson - som skulle ta över som manager 1 januari 2012 - fick komma in ett drygt halvår i förtid.

Det blev seger direkt för Pehrssons Djurgården, med 2-0 hemma mot Halmstad, och i den förre Dif-spelarens sex första matcher som ansvarig tog laget tio poäng - att jämföra med en enda på de sex föregående.

ANNONS

Pehrsson kom in i ett tufft läge, men 35-åringen ryggade inte för uppgiften - trots att det såg ut som att han satte sin karriär som Dif-tränare på spel på villkor han själv inte kunde styra över.

- Det var en spännande utmaning. I princip alla runtomkring sade att det var dömt att misslyckas. Det var en utsatt situation men det var bara att finna sig i läget helt enkelt, säger han till FotbollDirekt.se.

- Framförallt var det en chansning från klubben. Jag har ett femårskontrakt som startar nu, det här var ett halvår innan kontraktet skulle börja. Vi levde med faran att åka ur och min status hade varit helt annorlunda om vi hade gjort det. Men nu klarade vi oss kvar och istället har vi vunnit ett halvårs arbete.

Hur känner du att stödet och tålamodet för dig är hos ledning, spelare och fans?

- Det har varit väldigt positivt. Jag känner ett starkt stöd, men det mest väsentliga är inte jag som person utan på det sätt som klubben just nu håller på att bli en stark enhet. Det är inte bara A-laget, utan hela klubben håller på att växa samman på ett väldigt bra sätt och vi känner en stor uppbackning bland fansen med alla som köper säsongskort. Det finns en optimism, framtidstro och stöttning som känns jättebra, vilket jag har varit med och bidragit till.

ANNONS

Nu har du en hel försäsong på dig att forma laget som du vill, i vilken
utsträckning kunde du göra det när du kom in mitt i säsongen i våras?

- Allt vi gjorde förra säsongen kommer att vara en fördel att vi har gjort, det var ingenting som gick emot visionen, men det är klart att man fick försöka begränsa sig lite när man arbetade för att det skulle hållas tydligt. Det blev lite av en light-version av det vi försöker göra nu.

Till sist blev det en 11:e plats för Djurgården, som lyckades undvika kvalplats med åtta poängs marginal. Siktet är högre inställt till nästa säsong och då bland annat Mattias Jonson (slutat) och Pa Dembo Touray lämnat behövs förstärkningar. Trots att man har hämtat in mittfältarna Nahir Oyal (Syrianska), Yussif Chibsah (Gefle) och Martin Broberg (Degerfors) samt anfallaren Brian Span har Magnus Pehrsson siktet inställt på fler nya spelare.

ANNONS

- Jag är glad för att vi fått dem, helt klart. Det är tre unga spelare och en mer etablerad som alla passar in fint i den modell vi vill bygga, men även egenskapsmässigt i de positioner de är värvade till, säger Pehrsson, som är tydlig med vad som står högst upp på önskelistan.

- En målvakt och två anfallare står kvar, det är det viktigaste för oss att träffa rätt i. Sedan har vi jobbat ganska brett med att titta på andra positioner om vi kan bli ännu bättre. Jag vill inte utesluta ytterligare värvningar, men vårt fokus är tydligt.

Mattias Jonson, Pa Dembo Touray och Prince Ikpe Ekong satt alla på större löner men har nu lämnat. En del fans hoppas att det ska ge utrymme för att värva in ett större namn till klubben, vad har du att säga om det?

- Vi kommer säkert, om det blir nu eller längre fram, rekrytera ett namn, men då har vi gjort det för att det är en spelare som passar in. Jag rekryterar inte bara ett namn för att sedan anpassa resten efter det, jag är inte så upptagen av vad personen heter.

ANNONS

- Men vi saknar en eller två spelare med lite mer erfarenhet som kan komma in på en gång och inte bara vara en bra spelare, utan även bidra med andra egenskaper som ledarförmåga, erfarenhet, utstrålning osv.

- Passar de in i den modell vi jobbar efter ryggar jag inte för att ta in ett namn, men vi vill främst ha många unga spelare med potential att bli bättre än den nivå som Djurgården och allsvenskan håller.

Magnus Pehrsson har stuckit ut från mängden lite genom att vara öppen med vilka spelare han vill ha till Djurgården och då Ängelholms Sebastian Andersson (även Marcus Olsson från Halmstad och Johan Andersson från Stabaek var på tapeten) nyligen valde Kalmar istället för Stockholms-klubben kan det vara på sin plats att fråga huruvida Pehrsson ångrar att han har gått ut i media med vilka spelare han är intresserad av?

ANNONS

- Johan Andersson valde vi bort, vilket han även har bekräftat. Med Marcus kom vi aldrig längre, jag vet inte vem som valde bort vem där om det nu är dött. En av de här tre har vi tappat, men jag tror inte det har med att göra att vi har sagt att vi tycker om Sebastian, förklarar Magnus Pehrsson.

- Vi har försökt träffa ganska många spelare för att presentera vad vi vill göra för att sedan se om han är intresserad och sedan är det en sportslig samt en ekonomisk fråga och ibland kommer man olika långt.

- Jag kommer att vara öppen när jag känner för det och inte öppen när jag känner för det. Det finns ett spel i detta också. Det kan vara bra mot supportrar att ibland vara tydlig, medan det ibland av förhandlingstekniska skäl kan vara bra att inte vara lika tydlig. Sedan får vi så klart dra lärdom av det här.

ANNONS

1999 trillade Djurgården ur allsvenskan men man var tillbaka redan 2001, en säsong som slutade med SM-silver. Sedan följde en väldigt framgångsrik period med tre SM-guld och tre cuptitlar på fyra år. Magnus Pehrsson inser att Djurgården år 2011 är en bra bit ifrån de glansdagarna, men siktet är fast inställt på att upprepa framgångarna.

- Det är helt klart min dröm och ambition att vi ska bli så bra som möjligt och att vi ska vinna titlar och spelare i Europa, annars hade jag inte tagit uppdraget, säger Djurgårds-managern.

- Men jag är ödmjuk inför det faktum att vi har ett antal svenska klubbar som ligger före oss. Vi har en lång väg att vandra.

Hur ser du på kommande säsong? Vad kan fansen ha för förväntningar?

- Jag kan inte ge något svar där ännu, först vill jag veta hur vår trupp blir och sedan vill jag se vad som händer i de andra klubbarna. Att vi ska bli bättre kan jag säga redan nu, både vad gäller resultat och prestation, det är det som driver oss.

ANNONS

Till sist: vad önskar du dig mest i jul?

- Lite ledighet och att vara med familjen.

Publicerad 2011-12-27 kl 13:37

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto