Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sju av tio ledare och domare hotade

Sju av tio ledare och domare inom svensk elitfotboll har någon gång blivit utsatta för hot.
Det visar en enkätundersökning som finansierats av Älska fotboll.

Ungefär 90 procent av de 108 tillfrågade domarna och ledarna säger att de känner till någon kollega som utsatts för hot. De flesta hoten levereras muntligt i samband med matcher men även skrämmande telefonsamtal och hot via nätforum och bloggar är vanligt.
-Vem vill ta med sig familjen när det finns en sådan kultur på läktaren? Sedan accepterar föreningar detta genom att spelarna går och tackar idioterna efter matchen, säger en elitdomare till Aftonbladet.

Hot har de senaste åren fått både Hammarbys ordförande Staffan Thorsell och tränaren Michael Borgqvist att hoppa av sin uppdrag. Under 2008 avgick AIK:s sportchef Ola Andersson och vd Charlie Granfelt efter hårda påtryckningar från supportrar.
De finns många fler kända fall, men mörkertalet verkar vara stort.
-Jag tror det kan finnas en viss rädsla. Många kan tro "det är bara jag som är drabbad". Andra är nog rädda att det ska hända mer om de pratar om det, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Aftonbladet.

Djurgårdens styrelse skriver i ett brev att klubben de senaste fem åren lagt ned 38 miljoner kronor på att förebygga våld, skadegörelse och kränkningar. De tycker inte det är rimligt att klubben ska göra med en så:
"Idrottsföreningar och deras personal ska inte möta grov kriminalitet. De ska inte vara den part som står i första ledet för att möta dessa individer. Kriminalitet måste åklagarmyndigheter och polis hantera", skriver klubben i ett debattinlägg som Aftonbladet publicerar.

Men idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth menar att rättsväsendet inget kan göra om inte polisen får kännedom om hoten.
-Ingen kan göra något förrän det finns konkreta anmälningar, då är det en rättsfråga, säger hon till Aftonbladet.
-Det är viktigt att man kliver fram, annars kommer det här att eskalera.
Idrottsministern uppmanar också spelarna att ta avstånd från fansen:
-De behöver inte tacka supportrarna i alla lägen. Inte om de har slängt in grejer på plan, tänt bengaler och betett sig allmänt stökigt.

Fotnot: Älska fotboll är en kampanj som Aftonbladet, Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och Elitföreningen damfotboll startade 2005. TT

Publicerad 2010-11-16 kl 10:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons