Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Skadehistoriken kan påverka backens framtid i Blåvitt

Foto: Bildbyrån.

GÖTEBORG. Köpa eller inte köpa?
Innan IFK Göteborg tar ett framtidsbeslut kring Sam Adekugbe, 22, måste de räta ut frågetecknet kring hans skadehistorik.
- Det är mest det som är vår stora grej, säger sportchef Mats Gren.

När Scott Jamieson hastigt och lustigt lämnade IFK Göteborg i somras behövde sportchef Mats Gren plocka in en ny vänsterback.

Valet föll på Sam Adekugbe från MLS-klubben Vancouver Whitecaps. 22-åringen skrev på ett låneavtal säsongen ut med en inbakad köpoption.

Med bara två matcher kvar av allsvenskan 2017 behöver IFK snart ta ett beslut kring Adekugbes framtid. Ska de utnyttja köpoptionen eller inte?

- Det är fortfarande lite diskussioner. Där ska vi ta beslut innan sista matchen, säger Mats Gren.

Något som kan få svaret att tippa över till ett nej är det faktum att Adekugbe har haft upprepade problem med baksida lår. Allra senast, efter att han skadat sig under en landslagssamling, sträckte sig frånvarotiden över fem allsvenska matcher.

- Han har haft den skadan innan, både i Brighton och i Vancouver. Det kommer från en gammal skada. Därför är vi noga med att se så att det inte är något som fortsätter vara återkommande och återkommande. Vi ska sitta på fredag med hela den medicinska avdelningen och titta på det, säger Mats Gren.

Skadan gör att ni tvekar kring att köpa loss honom?
- Tvekar och tvekar... Vi vill vara helt säkra på att det inte blir någon ständigt återkommande sak där han är borta fem, sex veckor.

Adekugbe själv är inte orolig över skadesituationen. Allt ska vara bra nu.

- Personalen här visste vad problemet var och de har tagit tag i det, säger han efter att ha spelat 90 minuter mot Östersund (0-1) i söndags.

- Orsaken till att det kom tillbaka var att det kom till ett sådant stadie där... Alltså, jag vill inte kritisera någon, men det hanterades på fel sätt i England (Brighton). Och hanteras det på fel sätt från början kommer det komma tillbaka. Om du ser tillbaka på min tid i England höll jag bara i fem minuter varje gång jag kom tillbaka. När det händer är problemet aldrig tillräckligt fixat. Att jag kom tillbaka nu och spelade 90 minuter visar att personalen här är fantastisk och att de visste vad problemet var. De har hjälpt till mycket. Jag träffade en specialist, jag träffade läkaren och fysioterapeuterna. De har fått mig att känna mig speciell, de har tagit hand om mig. 

Förstår du ändå att skadan kan skapa en del frågetecken kring din framtid?
- Om de är oroliga så är de oroliga, om de inte är oroliga så är de inte oroliga. Vill de värva mig så vill de värva mig, vill de inte värva mig så vill de inte värva mig.

- Men visst förstår jag dem. Precis som med alla skador som upprepar sig blir det frågetecken, men jag känner mig bra nu.

Vill du stanna i IFK?
Adekugbe funderar.

- Jag är en väldigt respektfull person. Om jag säger "ja" kommer jag inte visa respekt mot min klubb i Vancouver, om jag säger "nej" kommer jag inte visa respekt mot IFK, så vi får se vad som händer i framtiden. Jag vill inte kasta papper i elden, jag vill inte skapa några problem.

Han tillägger också:

- Jag är en väldigt kristen person, så bara Gud bestämmer min framtid. Samtidigt gör jag alltid mitt bästa var jag än är.

Sjukgymnast Fredrik Larsson är en av många som har jobbat med Adekugbes baksida. Han säger såhär om skadan:

- När det sitter uppe i en sena kan det vara rätt långvarigt och man kan få dras med det länge. Symptomen kan hänga kvar. 

Har ni fått bukt med problemet nu?
- Det är helt under kontroll. Vi är nöjda med hans fysiska status just nu.

Är ni rädda för att det ska komma tillbaka igen?
- Nej, inte det här. Sedan kan det finnas ett symptom här och där.

Så, ett litet frågetecken finns kvar?
- Alla pusselbitar ska ju läggas i smältdegen, så är det med alla köpoptioner, men det här är inget som kommer diskvalificera honom.

Publicerad 2017-10-25 kl 14:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons