Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Skarp kritik mot AIK efter "Bahoui-affären" - utredning visar flera brister i klubbens transferarbete

Allsvenskan

Utredningen efter den omtalade "Bahoui-affären" är klar.
Den visar att det funnits brister i AIK:s transferarbete, skriver klubben. 
- Vi tar till oss de rekommendationerna, säger AIK:s ordförande Robert Falck. 

Foto: Bildbyrån/skärmdump från Fotbollskanalen

AIK har sedan i oktober, med hjälp av en advokatbyrå, utrett försäljningen av Nabil Bahoui till Al Ahli sommaren 2015 samt andra "större spelaraffärer under det senaste decenniet". Nu presenterar klubben på sin hemsida vad man kommit fram till.

I ett uttalande skriver AIK nu att utredningen visar att det funnits brister i klubbens transferarbete genom åren. Klubbens ordförande Robert Falck uttalar sig på hemsidan.

- Jag tycker det är en gedigen utredning som visar på att det har funnits brister i våra processer och dokumentation kring transfers. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte finns något som tyder på brottslig verksamhet eller att någon agerat för att skada klubben. Det senaste decenniet har som bekant varit rörigt i AIK Fotboll med många olika styrelser och ledningspersoner. Vi tar till oss de rekommendationerna och påbörjar nu ett arbete tillsammans med vd och ledning för att implementera dem i klubben, säger Falck i en kommentar på klubbens hemsida. 

Annons

AIK har publicerat delar av en slutrapport som klubben fått från advokatfirman. Där framgår det brister på flera punkter kring spelartransfers.

"1.1. Advokatfirman Delphi har inte funnit stöd för att det skulle finnas ett mönster i AIK Fotbolls (nedan ”AIK” eller ”klubben”) agerande i samband med spelartransfers med innebörd att AIK skulle ha försökt att dölja vilka agenter som varit inblandade i aktuella spelartransfers eller de ersättningar dessa agenter har erhållit. Samtidigt är det tydligt att det har funnits brister i samband med vissa särskilda spelartransfers", står det inledningsvis i utredningen. 

Utredningen har vidare kommit fram till flera avvikelser, som AIK gjort, gällande förmedlarreglementet, men att det på senare tid tycks ha blivit färre avsteg. Vidare har inte korrekt information alltid kommit fram till klubbens styrelse. 

Annons

"1.3. Informationen i det beslutsunderlag som lämnas till styrelsen har historiskt sett i flera fall avvikit från villkoren för den faktiska spelartransfer som varit aktuell".

AIK har även skrivit flera avtal med otydliga klausuler. Det har i vissa fall varit negativt för föreningen, menar advokatfirman. 

"1.4. Många avtal med såväl agenter som andra klubbar innehåller klausuler som är otydliga. AIK synes i anledning av sådana otydligheter ha drabbats av större kostnader i vissa fall". 

Gällande avtal med agenter står det också så här i utredningen:

"1.5. Det är snarare regel än undantag att fler personer är involverade i spelartransfers än de som omnämns i respektive agentavtal. Dessa personers inverkan på spelartransfern har sannolikt inte redovisats till SvFF i enlighet med gällande förmedlarreglemente".

Annons

Utredningen har även kommit fram till att det är vanligt att klubben och spelare använder samma agent i olika lägen.

"1.7. Även om klubben i princip väljer sina egna agenter talar mycket för att samma agent ofta företräder såväl spelaren som föreningen. Således råder det ofta en möjlig intressekonflikt för agenten mellan spelaren och klubben".

Vidare föreslår advokatfirman, i rapporten, att AIK borde införa en tydligare policy för hur klubben ska agera kring spelartransfers och för hur man ska kommunicera om det till styrelsen. Advokatfirman menar att det bland annat är fördelaktigt för att nytillträdda personer lättare ska kunna sätta sig in i hur klubben arbetar i de här frågorna. 

"6.2. En sådan policy skulle kunna vara till hjälp för ledningen och sätta ramarna för hur ledningen ska förhålla sig till agenter och agentbolag, men även slå fast vissa processer och ansvarsområden inom klubben. Exempelvis skulle det kunna bestämmas en miniminivå på information som styrelsen ska ha till sitt förfogande inför ett beslut om en spelartransfer. Möjligheter till och ramarna för delegation av vissa delar av hanteringen av spelartransfern skulle lämpligen ingå", står det i rapporten . 

Annons

"Processen och den praktiska hanteringen av gällande förmedlarreglemente bör vara en del av en sådan policy tillika processer för dokumentations- och avtalshantering och arkivering efter genomförd spelartransfer. Slutligen kan styrelsen förstås begränsa ledningens möjligheter att utnyttja vissa typer av villkor i avtalen vid en transfer annat än med styrelsens uttryckliga godkännande", står det vidare under samma punkt i rapporten. 

I rapporten framgår det också att AIK-ledningen uttryckt att det vore "önskvärt med förstärkt kompetens och avlastning i klubben, möjligen juridisk, avseende förmedlarreglementet och avtalsskrivning". 

Det var Dagens Nyheters granskning av den nämnda Bahoui-övergången som fick AIK att agera. DN kunde berätta att AIK anlitade det skotska brevlådsföretaget SPM Sport Agency och en kvinnlig bolagsbildare med bas på Malta när man sålde Bahoui. 

Annons

Men även att en faktura kopplad till transfern hittats i en razzia som polisen genomfört mot en knarkfabrik söder om Stockholm. Fakturan, som är daterad till april 2018 trots att övergången genomfördes under 2015, skickades från ett bolag i Tallinn, Estland, som heter BlueBlueSky OÜ, som enligt DN drivs av två svenskar med ett "långt kriminellt förflutet". Bolaget som fick fakturan är den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG och summan var på 80 000 euro, drygt 800 000 kronor. Fakturan rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" för Bahouis övergång.

Efter DN:s publicering skrev AIK på sin hemsida att man inte företräddes av kvinnan på Malta, vilket man uppgav för Svenska Fotbollförbundet i samband med affären. I det uttalandet meddelade klubben att man i själva verket representerades av agenten Hasan Cetinkaya, som företrädde SPM Sport Agency. AIK har även berättat att agenten Marco Lichtsteiners bolag hade rätt till en viss procent av Bahouis övergång och att man landade den överenskommelsen i samband med att spelaren förlängde sitt avtal med klubben under 2014.

Annons

Vad Bahoui själv säger? Nyligen bröt han tystnaden om affären och skriverierna, i en intervju med Fotbollskanalen. Då hävdade han bland annat att AIK gjort uppgörelsen med Lichtsteiners bolag utans hans vetskap. Han förklarade också att han själv spelat en väldigt liten roll i genomförandet av själva affären.

- Jag skulle vara på Arlanda en viss tid, jag skulle göra en undersökning en viss tid, jag skrev på en viss tid. Sen var det inget mer med det. Vart pengar gick och så, det får ni ta med klubbarna. Ni kanske ska använda klubbarnas namn i rubrikerna?

Bahoui är missnöjd med medias rapportering i ärendet och att så stort fokus riktades mot honom. Han känner att han blev orättvist behandlad.

- Det finns så mycket som jag inte kunde påverka, så många val som inte jag hade att göra med och så mycket som jag inte vet. Så varför är mitt ansikte högst upp? 

Annons

Att lägga en bild på mig och sen en bild på något annat (exempelvis publicerade DN en bild på Bahoui och en man med ett skjutvapen infälld bredvid), som jag absolut inte har något att göra med… ni vet ju själva hur en övergång fungerar, det är inte så att jag vet exakt vart pengar går och så. 

- Jag tycker att man måste tänka på personen också. Jag har familj, jag har barn. Det är inte kul att förknippas med det där. Även om jag valt mäklaren… kanske valde jag fel? Ska jag då leva med de rubrikerna resten av mitt liv? Det är inte så att ni raderar de rubrikerna. Men skitsamma.

Tidigare har Bahoui uppgett för Dagens Nyheter att han inte känner till något av de bolag som det skrivits om kopplat till affären.

Svenska Fotbollförbunet startade en utredning av affären, vilken senare lades ner på grund av att ärendet bedöms vara preskriberat.

Annons

Fakta

BOLAGEN KOPPLADE TILL BAHOUI-AFFÄREN

BlueBlueSky OÜ (Estland)
Drivs av två grovt kriminella svenskar, enligt Dagens Nyheter. Det estniska bolaget fakturerade den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG för rådgivning i samband med Nabil Bahouis flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015, enligt dokument som hittades under en razzia mot en knarkfabrik utanför Stockholm.

Palm Eleven AG (Schweiz)
Ett bolag som drivs av den schweiziske agenten Marco Lichtsteiner. Hade ett avtal med AIK rörande Nabil Bahoui när spelaren flyttade till Saudiarabien, enligt klubbdirektören Björn Wesström. ”Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter”, uppger Wesström för DN.

Empresa Finance (Estland)
På den ovan nämnda fakturan mellan BlueBlueSky och Palm Eleven står ett bankkonto som innehas av Empresa Finance. Även det bolaget drivs av kriminella svenskar som har kopplingar till knarkfabriken, enligt DN.

SPM Sport Agency LLP (Skottland)
Det bolag som representerade AIK i samband med försäljningen av Nabil Bahoui, enligt vad klubben uppgett för Svenska Fotbollförbundet. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, skriver DN. Grundades av två anonyma bolag på samma adress i Belize. Företräds av en kvinna, med kopplingar till Estland, som har sin bas på Malta och jobbar för ett bolag som erbjuder skatteplaneringar, bankkonton i skatteparadis och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, uppger DN.

Publicerad 2021-01-26 kl 14:19
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto