Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Skyttekung längtar till Allsvenskan

Skytteligavinnaren Marcus Ekenberg räknar med att producera mål i stil med tvåsiffrigt nummer även nu när han kommer att spela i Allsvenskan. Mjällbyspelaren ser fram emot att få möta de bättre lagen.

- Det kommer att bli mycket tuffare än i Superettan. Det är bättre lag vi möter. Klubben kommer säkert att värva spelare, vi söker en offensiv spelare till, säger Ekenberg till Fotbolldirekt.se.

Mjällby hamnade i tabelltoppen av Superettan. Redan några matcher innan säsongsavslutningen hade de säkrat en plats i högstaserien. Att dessutom ha en spelare i truppen som vinner skytteligan är inte sämre.
- Det kändes väldigt kul att vinna den. Det har varit skönt och äntligen har jag fått göra det. Men det viktigaste är att vi gick upp till Allsvenskan.

29-åringen har två år kvar på kontraktet. Han känner sig bekväm i Mjällby i rollen som lagkapten. Skulle det komma ett erbjudande från annat håll skulle han tänka över saken.
- Man tar ställningen till det då. Göteborg och AIK ville ha mig förut, men Mjällby ville ha 10 miljoner för mig, säger han med ett skratt.

I fjol gjorde anfallaren 19 mål. Inför Allsvenskan satsar han fortfarande på tvåsiffrigt.
- Tio mål ska jag göra för att få godkänt tycker jag. Det är ju trots allt första året i Allsvenskan. Det gäller att träna hårt. Sen gäller det att få en bra start.

Mjällby har tränat hela säsongen med sista träningsdag idag. Nu är de lediga i två och en halv veckor framåt. Under försäsongen ska de till Cypern mellan 10-12 dagar. Klubben försöker fixa två allsvenska lag som motståndare.

Skyttekungen tycker att det är svårt att säga vilken tabellposition de kommer att hamna på när säsongen är slut.
- Första året är alltid svårt. Vi siktar på att ha tre lag bakom oss, men det är alltid tufft i början.
Har du någon speciell taktik för att få in så många bollar i mål?
- Nej man har väl fått en målkänsla. Jag har alltid gjort mycket mål sen jag varit liten. Det är svårt att träna sig till det att stå på rätt position. Jag har fortsatt med att träna hårt, fastän jag är 29 år. Fotboll är fortfarande lika roligt. Det är svårt för en anfallare att göra bra ifrån sig om inte laget fungerar.

- Vi måste spela bra fotboll för att lyckas, annars är det svårt att göra mål. Vi har AIK på bortaplan första matchen. Det blir jättetufft, säger han med ett skratt.
Det hör till en anfallares vardag att vara mållös ibland. Vissa oroar sig medan andra inte gör det lika mycket. Rutinerade Ekenberg är en av de som tillhör den senare kategorin.
- Jag vet ju att som målskytt att man kan bli mållös ibland. Då måste man jobba och göra det bästa för laget, att leverera till andra. Det kan hända att man är mållös i 4-5 matcher, sen gör man fyra mål den femte matchen.

Anfallaren är alltid positiv som lagkapten. Han försöker ta sitt ansvar och snacka igång laget om det går dåligt för dem.
- Jag försöker också pusha på dem som misslyckas. Jag ger glädje till laget, och är inte den personen som gillar att skälla.

Är laget redo för Allsvenskan?
- 14 mars tror jag att vi är redo för den. De ska värva en till spelare. Annars ser det väldigt bra ut. 

STEVEN AL-HAKIM

Publicerad 2009-12-26 kl 13:00
Annons
Annons
Annons