Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Slår tillbaka efter rasistanklagelsen: "Fattar inte varför man blåser upp det"

Syrianska polisanmäler Mats Karlsson för ap-utspelet.
Ett solklart fall av rasism, anser klubben.
- Absolut inte, säger Ängelholmsordföranden till fotbollskanalen.se.

Det var tidigare i veckan som ÄFF-basen gick ut i Sportbladet med hård kritik mot Syrianskas supportrar. Enligt honom ”betedde de sig som apor” i samband med det allsvenska kvalet för snart en månad sedan.

Karlsson hade synpunkter på att vissa fans stormade planen, och han hävdade att spelare och funktionärer i det gästande laget blev bespottade, hotade och fruktade för sina liv.

Formuleringen om ”apor” ifrågasattes dock, och Syrianska väljer på tisdagen att polisanmäla Karlsson för förolämpning och förtal. Ordföranden Andreas Temiz berättar för fotbollskanalen.se att han blev bestört när han fick reda på hur Mats Karlsson uttryckt sig.

ANNONS

- Vi uppfattar det som både kränkande och rasistiskt. Man ska vara försiktig med att ta ordet rasism i sin mun, det får inte missbrukas, men i det här fallet går det inte att undgå innebörden. Karlsson borde ägna sig åt politik i stället, för han har visat vilka sympatier han har, säger Temiz.

Enligt honom måste ordföranden för en elitklubb veta bättre, och Syrianska tänker även kontakta svenska fotbollförbundet med en anmälan.

- Vi hoppas att de inser allvaret i det här. Om de inte stänger av Karlsson vill vi åtminstone att han bötfälls. Disciplinnämnden får döma, men vi vet att de inte tolererar den här sortens beteende, säger Andreas Temiz.

När fotbollskanalen.se talar med Mats Karlsson slår han ifrån sig anklagelserna. Han hävdar att liknelsen inte ska uppfattas som nedlåtande, och att de som tolkar in främlingsfientlighet i kommentaren gör fel.

ANNONS

Dessutom påstår han att Sportbladet från början tolkat honom olyckligt i ett av citaten. Han ska aldrig ha menat att någon rent bokstavligt är en apa, utan snarare att vissa på arenan uppförde sig som sådana. Och det uttalandet står han fast vid.

- Det är ett sätt att uttrycka sig. Om du äter mat utan bestick och kladdar, då säger jag att ”du äter som en gris”. Det är inget konstigt med det. Frågar någon mig vilket förhållande som råder mellan Assyriska och Syrianska säger jag att ”de är som katt och hund”. För mig är inte det heller konstigt. På samma sätt kan du gå klumpigt, ”som en elefant”, eller vara lång ”som en giraff”. Jag förstår inte varför man blåser upp det här – titta på sakfrågan i stället, att vi utsattes för läktarvåld, säger Karlsson.

Att apor historiskt sett kan anses ha en negativ klang inom just fotbollen tänker Karlsson inte ta med i beräkningarna. Den kopplingen får andra stå för. Karlsson hävdar att han vände sig mot ett våldsamt beteende från delar av publiken, som han inte tyckte var ”mänskligt”. Ordet apa ska därför inte uppfattas som en direkt beskrivning av någon individ.

ANNONS

- Jag pekar inte ut någon enskild. Jag pekar inte ut någon folkgrupp, ingen religion, ingen hårfärg. Det enda jag säger är att publiken i Södertälje har behandlat mig och de mina i ÄFF illa, och att det inte är acceptabelt vad de har gjort. Vill någon anmäla mig för det så välkomnar jag dem att göra det. Får man inte lov att säga så ska jag ta emot alla straff i världen, med ett leende på läpparna, säger Karlsson.

Andreas Temiz köper dock inte förklaringen att Mats Karlsson delvis blivit felciterad.
- Det är möjligt att han känner att det har blåst för mycket kring honom, och att han därför vill backa. Men vi tror att han menade det han sade från början. Ingen i samhället får blunda för den här typen av kränkande uttalanden. Det är viktigt att folk reagerar. Särskilt när man representerar en sport som skyltar med att den vill ”ge rött kort” år rasism, säger Temiz.

ANNONS
Publicerad 2011-11-15 kl 18:45
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto