Sleyman: De ska stängas av på livstid

Än en gång har ett Stockholmsderby avbrutits. Det skedde efter 83 minuter, vid ställningen 2-1 till AIK, sedan Hammarbyfansen kastat in fyrverkeripjäser mot AIK:s målvakt Tomi Maanoja.

Domaren Martin Hansson beordrade då in spelarna i omklädningsrummet på Råsunda. Efter cirka tjugo minuter kom spelarna in på planen igen för att spela färdigt matchen, som slutade 2-2.

-Vi hade ett möte, jag, klubbarnas säkerhetschefer, polisen och en representant från fotbollsförbundet och fattade beslutet att vänta tio minuter för att se vad som skulle hända. Och de lugnade ju ner sig och då beslutade vi att fortsätta matchen, förklarade domaren Martin Hansson.

Händelsen var inte den första i matchen. När Hammarby kvitterade till 1-1 i början av andra halvlek kastade någon in en fyrverkeripjäs som smällde av bara någon meter från AIK-målvakten. Maanoja tvingades springa undan för att söka skydd för ett ögonblick.

-Synd att det är ett fåtal som förstör för alla andra. Jag tycker att de ska stängas av på livstid, sade Hammarbys försvarare Suleyman Sleyman till Canal plus.
Hammarbyklacken raserade sedan ett stängsel ner mot planen, fortsatte att kasta in fyrverkeripjäser på planen och även mot polisen. Det utbröt även vilt slagsmål mellan fansen på Hammarbys läktare.

Det är andra gången inom ett år som Hammarbys supportrar är inblandade i en match som avbryts. I oktober förra året kallade domaren Markus Strömbergsson från Gävle in samtliga spelare och funktionärer i omklädningsrummen efter 82 minuters spel i mötet mellan Hammarby och Helsingborg på Söderstadion. Han kunde inte garantera varken spelarnas eller domarnas säkerhet sedan assisterande domaren Daniel Wärnmark träffats av föremål som kastats från läktaren. Matchen bröts i 15 minuter innan den återupptogs och spelades färdig. Hammarby dömdes att böta 30 000 kronor.

Michael Andersson, fotbollschef i Hammarby, beklagade händelsen.

-Det är klart det är tråkigt, men det finns inte mycket mer att säga.
Ola Andersson, sportchef i AIK, sade till Canal plus att händelsen var en "käftsmäll för fotbollen".

Båda klackarna använde sig av otillåten pyroteknik, men Hammarbyarna kastade även in smällare före matchen. Hammarby har sannolikt dryga böter att vänta.
Det var vid ställningen 2-1 till AIK som matchen avbröts. Straffen, som gav AIK ledningen, var ytterst tveksam och orsaken till tumultet.

Andra gången

Det är andra gången inom ett år som Hammarbys supportrar är inblandade i en match som avbryts. I oktober förra året kallade domaren Markus Strömbergsson från Gävle in samtliga spelare och funktionärer i omklädningsrummen efter 82 minuters spel i mötet mellan Hammarby och Helsingborg på Söderstadion.

Han kunde inte garantera varken spelarnas eller domarnas säkerhet sedan assisterande domaren Daniel Wärnmark träffats av föremål som kastats från läktaren. Matchen bröts i 15 minuter innan den återupptogs och spelades färdig. Hammarby dömdes att böta 30 000 kronor.

Måndagskvällens oro i samband med Stockholmsderbyt märktes även utanför arenan. Inför matchen rapporterades om slagsmål och pendeltåg som utsatts för skadegörelse. Efteråt samlades ungefär 200 AIK-anhängare beväpnade med stenar i närheten av Råsunda.

Vid 22.30-tiden var tre personer gripna - en för skadegörelse, en för våldsamt upplopp och en för hot mot tjänsteman. En person hade tagits med av polisen för kroppsbesiktning på grund av misstänkt narkotikabrott. Dessutom hade 17 personer omhändertagits för att förhindra nya oroligheter.