POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Smällen för ÖFK - tvingas böta en halv miljon efter Kindberg-domen

Foto: Bildbyrån

Domen mot Daniel Kindberg innebär ett treårigt fängelsestraff för ÖFK-ordföranden.
Men också att klubben tvingas betala en halv miljon kronor i företagsbot via sitt dotterbolag Driftaren AB.
- Vi kommer prata med vår advokat om vi ska överklaga eller inte, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

En del av målet har rört fakturor mellan Östersunds FK:s dotterbolag Driftaren AB och "Sollefteåbons" företag, avseende maskin- och personalhyra, under 2013. Driftaren fick alltså pengar av "Sollefteåbons" företag för hjälp med olika arbeten som det ska ha utfört.

Men tingsrätten har bedömt att det i själva verket rört sig om osanna fakturor, till ett totalt värde av 3,8 miljoner kronor.

Förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg satt i Driftarens styrelse mellan 2007 och 2013, men Ekobrottsmyndigheten bedömde att han även efter den perioden "haft ett sådant bestämmande inflytande över bolaget att han är att anse som företrädare" och på den linjen går även tingsrätten i sin dom. Kindberg ska ses som faktisk företrädare för bolaget även efter att han hoppat av sin styrelsepost. Han döms till grovt bokföringsbrott rörande fakturorna som Driftaren skickat till "Sollefteåbons" företag.

"Daniel Kindberg har åsidosatt bokföringsskyldighet genom att han har låtit bokföra de osanna fakturorna och därigenom lämnat oriktiga uppgifter i bokföringen", skriver tingsrätten i sin dom.

"Han har varit medveten om att fakturorna som har ställts ut och sedan bokförts i bolaget varit osanna".

Driftaren döms av tingsrätten till en företagsbot på 500 000 kronor. En hård smäll för ÖFK mitt i klubbens ekonomiska kris.

- Jag kommer inte att kommentera domen som är mot Daniel Kindberg för det inte Östersunds Fotbollsklubb just nu. Det vi kan kommentera är den företagsbot som Driftaren AB har fått på 500 000 kronor. Jag har inte läst domen ännu men kommer att göra det alldeles strax, vi kommer att prata med vår advokat om vi ska överklaga den domen eller inte. I övrigt kommer vi inte kommentera Daniel Kindbergs dom för den rör honom, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

- Jag kommer bara, och det har föreningen tagit beslut om, kommentera den dom som rör Driftaren AB.

Vad skulle en bot på 500 000 kronor skulle innebära med tanke på klubbens ekonomiska läge?
- För det första måste jag läsa domen och vår advokat fick den precis nu. Vi har inte hunnit läsa och därför måste vi återkomma till det.

Oavsett överklagan eller inte, vad är din reaktion på boten?
- Vi har hävdat att vår driftsbolag inte har gjort något fel här men vi måste läsa domen innan vi tar vidare diskussion om vi ska överklaga eller inte, säger Lidström.

ÖFK har meddelat tidigare att man behöver få in en rad miljoner innan årsskiftet på grund av den ekonomiskt jobbiga situation man befinner sig i.

Publicerad 2019-11-05 kl 11:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå