Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

"Snart gör en landslagsspelare som Hysén"

Pontus Kåmark jublar över Anton Hysén. Men han tror inte att det är tillräckligt för ett genombrott för homosexuella inom fotbollen. Nu vill Kåmark se en av våra A-landslagsspelare göra samma sak som Hysén.

- Ja, jag tror att det är fullt möjligt. Och rätt snart också, säger Pontus Kåmark till FotbollDirekt.se.

- Det skulle betyda så otroligt mycket om någon som är känd, omtyckt och har en folklig förankring skulle göra samma sak som Hysén. Och jag tror inte att det skulle behöva bli någon stor sak. Visst, i ett
inledande skede, men sedan skulle det nog blåsa över rätt fort.

Anton Hyséns val att komma ut som homosexuell har fått ett enormt
mediegenomslag. Sedan igår har såväl svenska som internationella medier skrivit spaltmeter om division 2-spelaren. Pontus Kåmark hyllar Hyséns val att komma ut - även om mediegenomslaget överraskade TV4:s expert negativt.

- Jag blev överraskad och lite ledsen av att det blev så mycket ståhej. Jag menar, vad är grejen? Vi vandrade på månen 1969, det är ju helt otroligt att vi inte har kommit längre i de här frågorna.

- Men sedan tänkte jag att det är ju hur bra som helst, skriv ännu mer om detta om det nu är vad som behövs för att ta frågan vidare.

Pontus Kåmark tror att det är en tidsfråga innan större spelare vågar ta steget, nu när Anton Hysén lagt grunden.

- Vårt samhälle förändras fort - det är bara att titta tillbaka 20-30 år,
då såg man helt annorlunda på homosexuella i samhället överhuvudtaget. Med tanke på hur fort det gått där så tror jag inte att det skulle behövas så mycket inom fotbollen heller, sedan kommer det att vara accepterat.

- I andra branscher, som inom media där jag jobbar nu, så är det ju ingen stor sak. Där har du folk av alla sorter. Nu har vi flera kvinnliga landslagsspelare som redan kommit ut och det känns inte som att steget är så stort nu. Det kan nog ske rätt snart. 

Att det är ett namn med tyngd och dignitet skulle hjälpa till, en svensk
A-landslagsman skulle vara perfekt, menar TV4-experten. 

- Ja, det skulle ge det stora genombrottet. Om det är någon som folk har en koppling till skulle det avdramatisera det hela ännu mer. Det skulle kunna räcka med en spelare.

Kåmark tror framför allt att det är reaktioner från fans som håller
tillbaka homosexuella spelare på hög nivå. 

- Ja, för statistiskt sätt måste det ju finnas ganska många, även på toppnivå. Men jag vet av erfarenhet vad folk på läktaren kan skrika åt till exempel färgade spelare. Tyvärr är det så, att om det finns någonting att ta på hos en motståndarspelare så kommer folk på läktaren att ta chansen.

- Men bland medspelare och andra... jag tror, eller hoppas åtminstone, att det inte skulle vara någon stor grej. Yngre människor har nog en annan syn på det här, det är mer vana vid att folk är olika. 

Publicerad 2011-03-10 kl 14:14
Annons
Annons
Annons