POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4d

Son till tränaren - Bajen-löfte berättar om annorlunda resa: "Därför jag är i Hammarby nu"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Hammarby-Slavia Prag i spelaren ovan.

VALE DO LOBO. Kalle Björklund är tillbaka efter korsbandsskada.
Nu är Bajen-löftet, som är son till Joachim Björklund, redo för allsvenskan.
Detta efter att ha drillats i Valencias akademi och efter spel i spanska fjärdeligan.
- Jag kan konkurrera i Hammarby, säger han till Fotbollskanalen. 

Tidigare svenske landslagsbacken Joachim Björklund, som bland annat var med och tog VM-brons 1994, är sedan en tid tillbaka assisterande tränare i Hammarby. I laget tränar även numera Björklunds son Kalle Björklund för fullt efter skadeproblem och har hittills genomfört alla träningspass under lägret i Portugal. 

Björklund anslöt sommaren 2018 till Hammarby, men har sedan dess varit skadeförföljd. Först rehabiliteringstränade han för en knäskada och sedan åkte han i september samma år på en korsbandsskada som höll honom borta i åtta månader.

- Det var en vanlig träning och jag sprang, men skulle bromsa. Då kände jag att knät gick av eller vad man ska säga. Det är sådant som händer i fotbollen och många spelare får skador under en karriär. Det var bara att acceptera det och köra på, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det var inte den bästa starten med Hammarby. Jag opererade mig i oktober och sedan gick det drygt tio månader. Det var tufft, men det var skönt att komma tillbaka.

Björklund har samtidigt en lite annorlunda fotbollsbakgrund gentemot många andra unga svenska spelare i allsvenskan. Björklund har fått följa med på Joachims karriärsresa, då han är född i Spanien, under Joachims sejour i Valencia, men även har bott i Italien och England innan det blev flytt tillbaka till Valencia vid sex års ålder.

Björklund är därmed fostrad i La Liga-laget Valencias akademi. Han tillhörde klubbens akademi i flera år och håller än i dag laget kärt. 

- Hammarby har bra faciliteter, men det var på en helt annan nivå i Valencia. Vi hade typ tio 11-mannaplaner, det var helt sjukt, säger han och fortsätter:

- Valencia som stad kommer också alltid att vara min hemstad. När jag är ledig och så passar jag på att åka tillbaka till Valencia. Jag är ju uppväxt där och har alla mina kompisar där, samtidigt som klubben också ligger nära hjärtat.

Björklund har nämligen fler vänner i Spanien än i Sverige och pratar bättre spanska än svenska, även om han förstås kan svenska flytande. 

- Det är lite sjukt! Jag tänker på svenska och vi har alltid pratat svenska hemma, men ibland blir det en blandning mellan svenska, spanska och engelska. Om man inte kan något på svenska får man säga det på engelska. Jag har aldrig gått i svensk skola, så ibland kan det på det sättet bli lite svårt, säger han och fortsätter:

- Man saknar Valencia på grund av kompisar, vädret och maten, men nu är jag i Hammarby, så det är kul att vara här i Stockholm också. 

Björklund tillhörde Valencia fram till att det var dags för seniorfotboll. Då blev han under säsongen 2017/2018 utlånad från Valencias U19-lag till Torre Levantes A-lag med spel i spanska fjärdedivisionen, där han under säsongen gjorde 36 matcher. 

- Det var det året jag utvecklades som mest som spelare. Det är inte många juniorer som klarar det steget till A-lagsfotboll, då det är stor skillnad, så jag är tacksam över att jag fick spela i den spanska fjärdevisionen. Jag kände att jag utvecklade hur mycket som helst under det året och det är därför jag är i Hammarby nu. Det var rätt steg.

Därmed får han nu lyda under sin egen pappa på fotbollsplanen. Björklund menar att det till en början var speciellt, men att det numera är vardag.

Det kändes lite konstigt första två månaderna, men nu är jag van vid det. Jag tänker att han är min tränare och inte min pappa när jag spelar. Sedan är det bra att ha honom speciellt som mittback. Jag lär mig mycket av honom och han ger mig mycket tips kring hur det fungerar. 

Björklund menar att han inte har några fördelar av pappans tränarroll. 

- Jag har inte spelat än, men jag kan förstå att folk kan tänka att tränaren spelar sin son bara för att det är hans son, men här kommer "Jocke" (Björklund) och Stefan (Billborn) ta ut de bästa spelarna som kan vinna matchen. Jag får jobba hårt, vara bäst på träningarna och förhoppningsvis får jag chansen.

Björklund menar att det i år är viktigt för honom att få speltid. Han tror sig kunna konkurrera i Bajen, men är också öppen för en utlåning. 

- Det är en hård konkurrens med många bra spelare, men samtidigt lär man sig och utvecklas, även om man vill spela. Den här säsongen gäller det för mig att få speltid. Jag har inte spelat tävlingsmatcher på över ett år. Det är dags för det, säger han och fortsätter:

- Jag har inte något problem med division 1 (vid utlåning till Frej), men jag känner samtidigt att jag kan konkurrera i Hammarby om jag är frisk och känner mig hundra procent. Jag vet dock att det kommer att vara tufft och det finns ju också andra alternativ med att bli utlånad till andra lag, men det får jag ta med klubben.

Hur skulle du beskriva dig som mittback?
- Jag tycker att jag är rätt snabb, explosiv, bra i luften och aggressiv. Med bollen brukar jag spela rätt enkelt, men om jag ser yta vill jag driva fram bollen. Om jag jämför med pappa är jag rätt snabb och bra i luften. 

Hur mycket ser du fram emot att få göra allsvensk debut på Tele2 Arena?
- Jag längtar. När jag skrev på för Hammarby tänkte jag på det direkt. Nu fick jag den här tunga skadan, men jag känner mig bra nu, så vi får se. 

Björklund har ännu inga allsvenska matcher på cv:t, men däremot två landskamper för det svenska U19-landslaget. 

Publicerad 2020-02-12 kl 07:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå