Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Från vänster: AIK:s ordförande Per Bystedt och sparkade vd:n Mikael Ahlerup

Sparkade vd:n kontaktad kring AIK-utredning - men först efter frågor från Fotbollskanalen

AIK:s sparkade vd Mikael Ahlerup var fram till i går inte kontaktad gällande utredningen om hot och trakasserier inom klubben.
Först efter att Fotbollskanalen ställt frågor i ärendet till ordföranden Per Bystedt togs ett steg för att involvera Ahlerup i utredningen, som leds av advokaten Pia Nyblaeus.
- Känns som ett märkligt förfarande, säger Ahlerup.

I december framkom många uppgifter om att det förekommit hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda inom AIK. Då valde AIK att tillsätta en oberoende utredning för att kartlägga det senaste årets hot och trakasserier, och berättade att utredningen skulle vara klar i januari.

"Vi tror att det är värdefullt att gå till botten med varje enskilt fall. Vi upplever att ingen har en bra överblick idag", skrev AIK på sin hemsida.

Därefter förklarade ordföranden Per Bystedt för Fotbollskanalen att en jurist skulle leda utredningen och att man hade som förhoppning att den personen skulle vara utsedd, av klubbens egen styrelse, innan årsskiftet.

ANNONS

Men arbetet med utredningen har dragit ut på tiden. I slutet av januari skrev Bystedt i ett sms till Fotbollskanalen att ”en preliminmär rapport beräknas vara klar i mitten av februari” men hittills har inte klubben kommunicerat något utåt om resultatet av utredningen.

Fotbollskanalen kan nu berätta att det är advokaten Pia Nyblaeus, på firman ADN Law, som är den person som utreder de hot och trakasserier som personer har vittnat om. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen berättade AIK för medlemmar och aktieägare på ett informationsmöte i förra veckan om att det är Nyblaeus som leder utredningen. 

När Fotbollskanalen nådde advokaten under måndagskvällen berättade hon att hon inte har för avsikt att uttala sig i frågan i media.

- Det ingår inte i mitt uppdrag att yttra mig om det här i media, säger Nyblaeus.

ANNONS

Men du kan bekräfta att det är du som är utredaren?
- Ja, det kan jag göra.

Vidare frågor om själva utredningen vill hon inte svara på.

- De frågorna hänvisar jag till styrelsen, säger Nyblaeus.

Det var i mitten av december som AIK:s sparkade vd Mikael Ahlerup på sociala medier berättade om hur ”mörka och dåliga krafter” runt AIK ”markerade” sin närvaro på en avskedsmiddag tidigare under månaden. Därefter har även Max Bergander, AIK:s värdegrundansvarige, berättat för Fotbollskanalen att han utsatts för trakasserier och att det nu lett fram till ett polisärende. Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, har också slagit fast att AIK är mer drabbat av den nämnda problematiken än övriga klubbar i Sverige.

På sociala medier har också flera personer, som antingen är eller har varit anställda/förtroendevalda inom AIK, vittnat om den nämnda kulturen. En tidigare förtroendevald har beskrivit att hoten och trakasserierna inte är enskilda händelser, utan en del av en metod som en grupp människor använder för att i det dolda kunna styra AIK. Den tidigare förtroendevalde har på sociala medier skrivit att personerna i fråga påverkar klubbens styrelse till att fatta vissa beslut, att de har stort inflytande på valberedningen/nomineringskommittén och att folk gör som de vill av rädsla för vad som ska hända om de inte gör det.

ANNONS

Nyligen kommunicerade den tidigare förtroendevalde på sociala medier att han, efter kontakt med AIK:s styrelse och utredaren i fråga, beslutat sig för att inte bidra till utredningen som pågår. Framför allt för att han menar att utredarens oberoende i hans fall kan ifrågasättas om AIK:s styrelsen utsett henne och betalar henne för uppdraget.

Den sparkade vd:n Mikael Ahlerup, som nu tagit över som vd i allsvenska nykomlingen Dalkurd, är en annan som varit öppen med att han känner att han har saker att berätta om kulturen som folk har vittnat om finns runt AIK.

"Tids nog så kommer jag att ge min syn på den tid jag var i klubben o vad jag upplevt”, skrev Ahlerup på Twitter för ett tag sedan.

Men faktum är att Ahlerup inte bidragit till den utredning som Pia Nyblaeus gör, i alla fall inte än så länge. När Fotbollskanalen pratade med den sparkade vd:n under måndagskvällen sa han nämligen följande på en fråga om utredningen och om han kommer bidra till den:

ANNONS

- Jag kan inte kommentera det. Jag är inte en del av den utredningen, för ingen har över huvud taget kontaktat mig.

Ahlerup avböjde sedan att svara på fler frågor i ämnet.

Fotbollskanalen sökte därefter AIK:s ordförande Per Bystedt, som är på semester och bad om att få återkomma via mejl. Under tisdagseftermiddagen gav han sedan svar på frågorna. På frågan om hur utredningen går och om den är klar skriver Bystedt:

"Vi har fått en preliminär rapport, mest i syfte att stämma av att metoden för utredningen fungerar. Ett uppföljningsmail har gått ut eller kommer inom kort gå ut till alla anställda (inkl de som slutat men som var anställda 2017) och förtroendevalda (inkl de som slutat men som arbetat under 2017). Utredningen är alltså inte klar".

Hur och när kommer ni presentera vad som framkommit?

ANNONS
"Tanken är att medlemmar i AIK FF och aktieägare i AIK Fotboll AB kommer, när utredningen är färdig, ges möjlighet att få information vid ett möte där utredaren deltar. Tidpunkt för detta kommer meddelas inom kort".

Om varför Pia Nyblaeus fick uppdraget att leda utredningen skriver Bystedt:

"Vi sökte en advokat som uppfyllde i huvudsak följande tre kriterier: 1) Erfaren och med gott anseende; 2) Relevant kompetens inklusive särskild kunskap om arbetsrätt och arbetsmijlöfrågor; och 3) Inga kända kopplingar/relationer till AIK. Pia Nyblaeus valdes i konkurrens med andra mot bakgrund av dessa krav".

Har någon i AIK:s styrelse en relation till Pia?
"Nej, men det finns personer i styrelsen som har erfarenhet av hennes arbete som advokat".

(Den tidigare förtroendevalde) uppgav nyligen att han inte tänker bidra till utredningen eftersom han anser att utredningens oberoende kan ifrågasättas. Jag pratade med Mikael Ahlerup tidigare i dag (läs under måndagen) och han säger att han inte ens kontaktats gällande utredningen. Hur ser du på det och hur påverkar det utredningen? Varför har inte Ahlerup kontaktats?

ANNONS
"Vi hoppas att utredningen kommer att ge en så bra bild som möjligt av omfattnnigen av problemet. (Den tidigare förtroendevalde) är naturligtvis i sin fulla rätt att göra sin egen bedömning - ingen är tvingad att bidra till utredningen. Mikael Ahlerup ingår i den grupp av personer som har eller kommer att bjudas in att bistå utredningen".

Hur tänker du kring att det är ni i styrelsen som utsett utredaren?
"Pia Nyblaeus är advokat och lyder under advokatsamfundets regler. Det är styrelsen som är ytterst ansvarig för verksamheten. Vi har funnit att det ligger i vårt uppdrag att i den nuvarande situationen utreda omfattningen av hot och trakasserier inom AIK Fotboll under 2017 samt vidta lämpliga åtgärder på basis av resultatet av utredningen".

Vilka är det som har kontaktats gällande utredningen? Hur ser "urvalet" ut?

ANNONS
"VD för AFAB och ledningen för FF har fått i uppdrag att kontakta alla medarbetare, inkl fd anställda som varit anställda under 2017, och förmedla kontakt med Pia Nyblaeus. Styrelsen har förmedlat Pia Nyblaeus kontaktuppgifter till förtroendevalda (inkl de som slutat men arbetat under 2017). Principen är att samtliga som haft en roll i AIK Fotboll under 2017 ska bjudas in att bidra och att vi hellre ser att det blir några för många än att vi missar någon", skriver Bystedt.

När Fotbollskanalen efter att Bystedt svarat på frågorna ringer upp Mikael Ahlerup igen visar det sig att den tidigare vd:n bara några timmar efter att Fotbollskanalen skickat frågorna till ordföranden blev kontaktad om utredningen.

Efter ditt och mitt samtal så har jag blivit kontaktad av styrelsen. I går kväll meddelade de vad utredaren heter och att hon ska kontakta mig om jag vill, säger Ahlerup nu.

ANNONS

Hur ser du på att du blev kontaktad först efter att jag var i kontakt med dig och sedan Per Bystedt?
- Det känns som ett märkligt förfarande ur det perspektivet att ordföranden två veckor efter att han tillträtt fick all information om de hot, trakasserier och förföljelser som jag var utsatt för fram till i början av 2017. Sen har de haft väldigt god kännedom om det som därefter hänt mig under 2017. Det är klart att det känns sådär att inte vara högre upp på listan över folk att höra av sig till gällande utredningen, med tanke på att de kontaktar mig först efter att en journalist börjat gräva i frågan.

Mikael Ahlerup vill därefter inte ge några ytterligare kommentarer i ärendet.

Publicerad 2018-02-27 kl 16:55
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto