Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Spelarföreningen om utbredda spelberoendet: ”Inte jätteförvånad över att det ser ut så”

Foto: Bildbyrån

Över en tiondel av svenska elitspelare betraktas ha ett ”problemspelande”, i en undersökning gjord av Karolinska Institutet.
- Problemen uppmärksammas i alla fall. Och då finns en förhoppning om att man ska kunna hjälpa dem med de här bitarna, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen.

Det finns ett utbrett spelberoende bland elitspelare i några av Sveriges största idrotter. Det visar en undersökning som Karolinska Institutet, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, har genomfört.

Inom fotbollen så betraktas tolv procent av de svarande - totalt 316 stycken - ha ett "problemspelande" och ytterligare tolv procent ha viss risk för problemspelande. Det betyder att problemet är betydligt större inom fotbollen än bland resten av befolkningen, där samma siffror ligger på fyra procent respektive nio procent bland män mellan 18 och 40 år.

Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark är inte överraskad över resultaten som undersökningen av Karolinska Institutet visar.

- Vi vet ju att det är killar som har klivit ut och berättat om sitt spelmissbruk och blivit hjälpta också. Men det förvånar mig inte med den massiva reklam kring spel som finns överallt i samhället och inte minst när man tittar på sport, säger Erlingmark till Fotbollskanalen.

- Jag är inte jätteförvånad över att det ser ut som det gör.

Vad gör ni för att hjälpa spelare som har hamnat i det här?
- Vi är ju ute och pratar årligen om det här med matchfixning, och det här är väl i koppling till det här med spelmissbruk också. Sedan har vi inte pratat direkt om spelmissbruket så, utan mer om det här med matchfixning och det här med betting. Vad man får och inte får göra sett till betting. Får man spela på egen match, nej det får man inte och så vidare. Och vad man ska akta sig för.

Kan ni göra mer i det här eller tycker du eller ligger ansvaret någon annanstans?
- För vår del är det alltid viktigt att skydda spelarna och våra medlemmar. Så det är klart att det finns alltid mer att göra. Men jag tror att det handlar om information, att komma ut och informera och prata om de här sakerna. Ibland så är det svårt också att acceptera att man har ett problem, och det är ofta ett sätt att kunna ta tag i det sedan. Man måste först acceptera om man har någon form av spelproblematik och det är först då man kan göra något åt det. Men det är viktigt att man är öppen med det och att det förekommer och att man inte är ensam. Att man pratar om det och informerar om det och visar att det går att få hjälp.

Är det ni, Spelarföreningen, som ska ta initiativ till det eller är det SvFF eller någon annan tycker du?
- Det är väl ett gemensamt ansvar där. Men det största ansvaret ligger väl hos spelbolagen själva tycker jag egentligen.

- Men självklart kan vi inte lägga över ansvaret på någon annan utan vi måste ju försöka hjälpa våra medlemmar och spelarna.

På frågan om utvecklingen går åt rätt håll framhåller Magnus Erlingmark att det är positivt att problemen i alla fall blir belysta.

- Problemen uppmärksammas i alla fall. Och då finns en förhoppning om att man ska kunna hjälpa dem med de här bitarna. Och även kanske inom lagen om man märker att någon har spelproblem eller spelar lite för mycket, att man också vågar prata med varandra om det. För det handlar ju om att hjälpa varandra på det sättet, säger Erlingmark.

Publicerad 2017-10-12 kl 17:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER