Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Spelarna utbildas om matchfixning: "Allsvenskan ett intressant spelobjekt"

Allsvenskan

För Svensk Elitfotboll jobbar den tidigare allsvenske spelaren Anders Wikström med att förebygga matchfixning.
Fotbollskanalen hakade på när han besökte Djurgården för att informera spelarna om uppgjorda matcher.

Foto: Martin Petersson

- Om alla säger nej så hade jag inte behövt ha det här jobbet.

Anders Wikström inledde sin presentation på Djurgårdens träningsanläggning Kaknäs tydligt. Om inte spelare nappar på erbjudande om att lägga sig i matcher så skulle heller inte problemet med matchfixning existera.

Wikström är tidigare spelare i klubbar som Gefle, Mjällby, IFK Norrköping och Elfsborg. Nu är han projektanställd hos Svensk Elitfotboll för att jobba mot matchfixning, en tjänst som är finansierad av Svenska Spel och utformad av just det statliga spelbolaget tillsammans med Sef. För tillfället är han på en rundresa i landet där han besöker samtliga 32 klubbar i allsvenskan och superettan.

Annons

- Det är odefinierat hur länge projektet ska pågå. Det är ett pilotprojekt och nu får vi ser vad det leder till. Riksidrottsförbundet har Johan Claesson anställd på det här, men han har 72 idrotter och alla divisioner att ta hand om. Han jobbar med division 1 och division 2 i fotboll och kände att han behövde assistans när det gäller elitklubbarna. På den vägen blev jag kontaktad. Jag ska vara ett bollplank mellan klubbar, spelbolag och Riksidrottsförbundet, utöver att jobba proaktivt och informera spelarna, säger Wikström.

I torsdags var det så Djurgårdens spelartrupps tur att få höra om matchfixning, men också om spelmissbruk och vilka matcher man får spela på som aktiv. Då berättade Wikström bland annat att man som spelare riskerar tio års avstängning om man är med och riggar en match, att man har anmälningsplikt om man får en fråga om att lägga sig i en match och att det är förbjudet att spela på sin egen klubbs matcher. Dessutom rekommenderar Wikström spelarna att inte spela på andra matcher i ens egen liga, även om det inte är otillåtet.

Annons

Frågan om matchfixning har blivit allt större inom svensk fotboll de senaste åren och även om det inte slagits fast att någon match i allsvenskan eller superettan varit riggad ses problemet som växande och de två högstaligorna i Sverige ligger i riskzonen för att drabbas av läggmatcher.

Anders Wikström har själv fått frågan om att lägga sig i en match, för tio år sedan. En gammal lagkamrat, som var spelmissbrukare, hörde av sig och bad honom släppa in några mål. Wikström tackade nej.

- Jag hör även om andra personer som också blivit kontaktade tidigare, både i allsvenskan och superettan. Steget därifrån till att tacka ja är väldigt långt, men att frågan ställt de senaste tio åren och säkert redan innan det betyder att finns ett intresse för att spela på våra matcher och att rigga våra matcher. Det gäller att spelarna vet hur man ska gå till väga och vart man ska vända sig om man får frågan. Det är nyttigt att komma ut så här som jag gör. Jag tror att spelarna lyssnar mer om jag kommer ut personligen än om jag skickar ett kort mejl med information, säger Wikström.

Annons

Alla spelare i elitklubbarna ska också göra Svenska Spels obligatoriska spelansvarsutbildning, vars uppgift är att lära spelarna mer om frågorna som Wikström tar upp. 

Har vi haft riggade matcher i allsvenskan?
- Vi upplever att det inte är så, men det som hände under Jönköping Södra-Östersund var ju definitivt spelrelaterat. Det berättar något om hur intressant allsvenskan är som spelobjekt, även om det till 99,99 procent inte är någon spelare inblandad i det fallet. Vi tror och tycker att vi har varit relativt förskonade. Det vi vill fortsätta vara så därför är det just det proaktiva arbetet som vi tror ger bäst effekt. 

Frågan om matchfixning är komplicerad.

- Det som varit och är problematiskt är att det är svårt att döma för det här. Det är mun till mun man pratar, och hela den biten. Det är glädjande att det blev en dom i Kristianstad-fallet (fyra fotbollsspelare dömdes, i juni, i hovrätten för matchfixning på division 1-nivå), så civilsamhället börjar också ta tag i frågan. Det går att dömas för det. Nu ligger det en spelutredning och ett lagförslag på hur man ska kunna döma mer än inom mutbrottslagen som det varit tidigare. Det är också många som pratar om det här. Uppmärksamheten runt det i sig tror jag gör att man avstår en gång för mycket än tvärtom.

Annons

- Det är ofta farliga, tungt kriminellt belastade, personer som ligger bakom det här. Osäkerheten för att anmäla av rädsla för sitt eget liv eller sin familj, det är ett problem. Därför är det extra viktigt att det döms för det här, så att man ser: ”Det döms fan. Känner jag mig hotad så kan jag lita på civilsamhället”. 

De nätverk och den bubblan av människor som är intresserade av att rigga matcher i Sverige - hur stor är den upplever ni?
- Det är jättesvårt att säga. Det enda man kan säga är att allsvenskan är hyperintressant som spelobjekt eftersom att vi har elitsäsong under sommaren, när andra ligor ligger nere. Man kan omsätta stora pengar på allsvenskan. Det är ett intressant spelobjekt, det är bara så. 

Vad tänker du kring frågan om spelmissbruk?
- Som fotbollsspelare kommer man in i en kultur som är präglad av spel till mångt och mycket. Det pratas mycket spel och pratas det inte om spel så pratas det om fotboll överlag och: ”Vilket lag vinner i kväll?”, liksom. 

Annons

- Fem procent av killar i åldern 18 till 24 har spelproblematik. Man behöver inte vara beroende, men på väg dit eller inte ha fullständig kontroll över sitt spelande. Det är en på 20, så det är i princip en i varje lag. Det är jävligt intressanta siffror. Det är därför jag berättar för lagen också, de ska veta att det finns hjälp att få. Spelberoende är ett dolt beroende, man skryter inte om det och det syns inte utanpå, förutom kanske genom humörsvängningar. Men det syns inte fysiskt. Kan vi rädda en på tio år är det ju värt att sätta upp en lapp i omklädningsrummet. 

Innan du berättade för spelarna att de inte får spela på sin egen klubbs matcher, tror du att alla hade koll på det då?
- Nej, absolut inte. Det har varit lite luddigt, man har känt att man inte riktigt vet. För så har jag också känt tidigare. Den informationen är superviktig. 

Annons

Vad ska du jobba med kring projektet efter att den här rundresan hos klubbarna är över?
- Vi utvärderar allt eftersom. Nu förs diskussioner om hur vi tar det vidare. Det är väldigt tveksamt om man kan göra det här som en punktinsats, för nästa år har hälften av truppen i varje lag bytts ut, hårddraget. Informationen behöver komma ut fler gånger. 

- Vi diskuterar om man ska göra de här besöken redan på Tipselit-stadiet. Ofta när man är ung och spelar så har man inte den kollen på sin ekonomi och hela den biten. Det är väl en grej vi resonerar kring. Det skulle vara värdefullt att komma ner till de lagen. Jag tror absolut att det skulle vara bra.

Publicerad 2016-10-22 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto