Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stahre: Värt att vinna guld - trots alla spelarförsäljningar

Är det värt att vinna SM-guld om man tappar hela laget? AIK-tränaren Mikael Stahre ger svar på tal.
- Det är alltid värt att vinna. Allting går ut på att vinna, säger Stahre.

Förra året var ett riktigt guldår för AIK som vann både allsvenskan och Svenska cupen. Titlarna blev också ett bra skyltfönster för många av spelarna och till årets säsong har man tappat stjärnor som anfallaren Ivan Obolo, mittbacken Jos Hooiveld, försvararen Markus Jonsson och målvakten Daniel Örlund.

- I det här fallet är det lite olika förutsättningar, Markus och Daniel hade utgående avtal och när det gäller Jos och Ivan var det spelare som stod under avtal och vi tog beslut utifrån de bud vi fick. Det är så det ser ut i vår värld, man får inte vara naiv, man måste vara medveten om var man är i näringskedjan och veta hur verkligheten fungerar. Vi får anpassa oss till det, säger Stahre till TT.

Tränaren poängterar också att det inte var endast dessa spelare som tog hem guldet till Solna.

- Det var det kollektiva AIK som gjorde att vi vann 2009. Inom den ramen fanns möjligheter för individer, men i grund och botten var det kollektivet som vann, säger Stahre.

Innan förre Hammarby- och Villarrealspelaren Sebastian Eguren den 19 februari presenterades som AIK:s största nyförvärv i år, hade man endast skrivit nya kontrakt med superettan- och division 1-spelare. Men trots ett på pappret försvagat lag siktar klubben som vanligt högt.

- AIK är en klubb som alltid har höga förväntningar på sig och vi vann dubbeln i fjol så självklart siktar vi högt igen. Vi vill vinna och eftersom vi vann i fjol vore det både dumt och fegt att säga att vi inte kommer att vinna, säger Stahre.

Han förklarar hur en repris ska blir verklighet.

- Framförallt ska vi stå för kvalitet vecka efter vecka och inte bara i bland göra en bra insats. Vara stabila rakt igenom och ha en sju-dagar-i-veckan-mentalitet. Vara bra både hemma och borta. I fjol var vi bra i både sol och regn och rusk, säger Stahre.

Allt detta krävs också för att ha någon chans i Champions leauge, där svenska lag på senare år inte stått sig särskilt väl. Det senaste försöket gjorde Kalmar FF, som gick in i den andra kvalomgången där man föll mot ungerska Debrecen.

- Om jag ska vara riktigt ärlig så är det den kvaliteten som de svenska lagen haft de sista åren. Nu har de ändrat kvalen lite så det är trots allt lite lättare än vad det var för något år sedan, säger Stahre.

- Man måste vara väldigt skarp i läget och inte heller överdriva svårigheten, klart det är jättesvårt men man behöver inte överdriva det. Ambitionen är självklart att vi ska vara med och kvalificera oss för Europaspel.

TT

Publicerad 2010-03-03 kl 12:15
Annons
Annons
Annons