Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Stahres kryptiska svar inför matchen mot Mjällby: "Tänker inte stå här och lämna ut någon matchplan"

5v

GÖTEBORG. I eftermiddag ska IFK Göteborg bortaspela mot Mjällby - som inte har släppt in ett enda mål på mer än två månader.
Då ska Blåvitt främst fokusera på defensiven.
- Det blir jobbigt om man ska behöva göra tre mål i varje match för att vinna, säger tränare Mikael Stahre till Fotbollskanalen. 

IFK Göteborg befinner sig i skrivande stund på säker mark i allsvenskan. Mycket tack vare tre bärgade poäng i förra helgens match mot Örebro SK, där vänsterbacken Oscar Wendt blev stor matchhjälte med sina två mål.

Första halvleken dominerades av Blåvitt, som bars fram av sin hemmapublik. I matchens andra hälft bjöd man in Örebro i matchen, om än bara spelmässigt.

- I en enkel beskrivning var vi ju bättre och vassare i första halvlek. Men i fotbollsmatcher går det upp och ner, det är sällan man dominerarar från första minut till den sista utan att ha någon dipp. Motståndarna har ju också kvaliteter, men till en helhet kontrollerade vi hela matchen, även om det inte var lika tydligt i andra halvlek som det var i den första, säger Stahre till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- De gjorde också vissa korrigeringar i form av byten. Ser man till hur överlägsna vi var i den första halvleken, så överlägsna är man sällan över 90 minuter, så jag tycker inte att det var så konstigt. Sedan är det så, om man leder med en boll och inte har gjort det på ett tag så kanske det finns en större osäkerhet än vad det egentligen är i verkligheten. 

Du låter nöjd i stort, men är det någonting som ni har pratat om till de tuffare matcherna, att hålla över 90 minuter? 
- Man pratar ju aldrig om att man ska vara dålig någon gång, men i en fotbollsmatch med 90 minuter, 18 femminutersperioder, då gäller det att vara bra i så många av dem som möjligt och helst kontrollera matchbilden. Sedan är det inte otänkbart att motståndarna har femminutersperioder som de är bra i. Då handlar det om att vara stabila och inte förlora de faserna för tydligt, eller släppa in mål.

ANNONS

- Man vill alltid ha en jämnare prestation, men matchen som helhet mot Örebro är bra, även fast det vae mycket tydligare i första halvlek. De var väldigt låga först, så de var tvungna att flytta fram spelet när de låg under med 1-0. Hade de inte gjort några ändringar så hade förlusten blivit större.

I eftermiddag väntar ett tufft bortamöte med Mjällby på Strandvallen. Senaste gången Mjällby släppte in ett mål var hemma mot Djurgården den 15:e augusti. Sedan dess har man hållit tätt i åtta allsvenska matcher i följd, och står just nu på tre raka segrar.

- De har ju fått ett självförtroende i och med det. Då behöver vi jobba med saker som vi tror kan komma bli viktiga i det spelet. Men fotboll handlar om en helhet, vi måste se till att vinna bollen också så man kan få bollen i sin ägo. Vi kan inte bara prata om vad vi gör med boll, utan först måste man se till att skaffa sig boll och försvara det egna målet. Det är alltid en helhet, säger Stahre.

ANNONS

Hur pass imponerad är du över Mjällby som lag?
- Det som är imponerande är om man håller nollan och lyckas vinna många matcher. De har gjort det jättebra, det är inget snack om det. De är några poäng före oss och har fått till det på att bra sätt. All cred till dem.

Hur behöver ni ta er an deras defensiv? Kommer det handla om fart och intensitet, eller ligger nyckeln i boxspelet?
- Jag tänker inte stå här och lämna ut matchplanen, men det är klart att de har många spelare i boxen och spelar med en fembackslinje. När man spelar ett kompakt försvarsspel så är det ju inte helt lätt att bryta igenom en fembackslinje, det är ju allmänt känt.

Oskar Vilhelmsson har ännu inte gjort något mål i allsvenskan, Marcus Berg har gått mållös under några matcher och Robin Söder är fast på bänken. Stahre vill dock inte peka ut anfallsspelet som den enda förklaringen till att årets säsong har gått trögt för Blåvitts del.

ANNONS

- Det är ju många delar av vårt spel som vi behöver bli bättre i, både anfalls- och försvarsspel. Men uppenbarligen så måste man göra mål för att vinna matcherna, men det blir jobbigt om man ska behöva göra tre mål varje match för att vinna. För mig ska vi absolut förbättra offensiven och skapa fler chanser, men också försvara oss bra.

I matchen mot Örebro var det bara Sebastian Eriksson, Patrik Karlsson Lagemyr och Kolbeinn Sigthorsson som var uppskrivna på skadelistan. Så ser det även ut till dagens match.

- Nu har vi ett ganska bra läge, så jag tycker att det känns positivt. Det är många spelare i träning, säger Stahre.

Så skadeläget är oförändrat sedan Örebromatchen?
- Ja.

Publicerad 2021-10-24 kl 10:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto