Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Ståle Solbakken hjälpte Halmstad till allsvenskan: ”Ska nog skicka ett sms"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Halmstads BK tappade Mohammed Ali Khan under sommaren och behövde ny mittback. Då frågade Janne Jönsson sin kompis Ståle Solbakken om potentiella nyförvärv.

Marcus Mathisen gjorde sin karriärs två första mål. De målen tog Halmstads BK till allsvenskan. Tränaren Janne Jönsson säger att HBK:s säsong har påverkats bra av hans kontaktnät i Norge, även om Mathisen är dansk.

- Det är via mina norska kontakter som (Alexander) Ruud Tveter kommer, och det är egentligen via mina norska kontakter som Mathisen också kommer. Vi fick ett tips om honom. Ståle Solbakken (tränare i FC Köpenhamn), som jag känner väl, som är lite behjälplig eller vad jag ska kalla det för.

- Han säger nog till Marcus: ”Konkurrenssituationen i FCK är kanske för stark, och det här är bra för dig individuellt”. Jag ska nog skicka ett sms till Ståle, för det blir win-win här.

- Jag är så glad att han kliver fram. Det är lite chef och karaktär som du vill ha i de nya spelarna som kliver in. Det är inte tillfälligheter att han trycker dit straffen.

20-åriga mittbacken Mathisen, som enligt Jönsson också spelar bra som central mitt, har kontrakt i två år till. 

Det är just nyförvärven som har haft stor påverkan på HBK:s säsong. Bara under det senaste året har de tappat Eric Smith (IFK Norrköping), Matthew Rusike (HIF), Viktor Ljung (HIF), Junes Barny (Difaa El Jadida), och Mohammed Ali Khan. Många viktiga spelare, men med små resurser hittade Jönsson nytt.

Mot HIF var det fem av sex stycken 2016-nyförvärv i startelvan: Mathisen, Ivo Pekalski, Rebin Asaad (som just HIF nobbade efter provspel), Fredrik Olsson (elva mål), och Ruud Tveter (13 mål, sju assist). Den sjätte, ordinarie vänsterbacken Adnan Kojic från IFK Norrköping, var avstängd.

Flera spelare som storklubbarna hade inne i sina organisationer, men valde bort. Då kom HBK in istället.

- Med lite tur och skicklighet har vi träffat rätt med dem. Fortfarande via en del tillfälligheter, men ju bättre förarbete på det...

Kommer du fortsätta rycka i dina norska kontakter?
- Ja, vi kommer använda de kontakterna vi har. Vi jobbar mer med det nu än vad vi kunde göra förra året. Vi var inte organiserade där då.

Det känns annars som att vi i svensk fotboll ofta glömmer bort att bygga ett bra scoutingnätverk, att det underprioriteras.
- Du har nog rätt. Det är en resursfråga, men vi har diskuterat det väldigt mycket och bättre än vad vi gjort tidigare. Vi är inte i mål, men våra värvningar har träffat rätt.

Jönsson själv har ett år kvar på kontraktet, och säger att han inte tänker annat än att stanna kvar. I dagsläget håller han laget som ungefär bra nog att ligga runt samma nivå som HIF gjorde i årets allsvenska.

Samtidigt får en inte underskatta nykomlingar. De tre senaste säsongerna har ingen nykomling åkt ur under sitt första år, och 14 av de 18 senaste nykomlingarna har klarat sig i minst två säsonger.

Ett problem med HBK är dock truppstorleken. Jönsson är glad över att det varit ett relativt skadefritt år, men alternativen i truppen är få. Däremot har många unga spelare fått komma fram, och då inte bara supertalangen Sead Haksabanovic (åtta mål, sju assist).

Jönsson nämner Gabriel Gudmundsson (född 1999) och Alexander Berntsson (1996) som har fått ett viktigt år, och också att Alexander Arvidsson (1998) blev korsbandsskadad i sin första start i karriären. Dessutom finns, förutom Gudmundsson och Haksabanovic, ytterligare två 99:or som har fått speltid i år.  Av de 23 som fått speltid i år, så har tio stycken kommit från den egna ungdomsorganisationen.

- Det finns inget roligare än att ta upp dem. Vi tar inte upp dem bara för att de är unga, utan hos 99:orna är fyra stycken som har spelat.

Förutom att leta nyförvärv, där Jönsson ännu inte vill ge hintar om antal eller till vilka positioner, så ska kontraktssituationer lösas. Bland de sex spelarna med utgående finns bland annat Stojan Lukic, Fredrik Liverstam, Andreas Bengtsson, och Alexander Berntsson.

Publicerad 2016-11-21 kl 07:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER