Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stålhammar petas – Hansson får döma: "Olika slags fel"

Domarmisstagen får konsekvenser. Daniel Stålhammar står över nästa omgång medan Martin Hansson får förtroende.
– Det finns olika slags fel, säger domarbasen Bosse Karlsson till fotbollskanalen.se och menar att Hanssons felbeslut kan bero på misstaget i Frankrike - Irland 2009.

Daniel Stålhammar och Martin Hansson stod båda två för uppmärksammade misstag i sina matcher den senaste allsvenska omgången. Martin Hansson får i nästa omgång döma den mindre heta matchen mellan Häcken och Mjällby. Daniel Stålhammar – han för inte döma alls.

– Det finns olika slags fel. Det finns fel som är av administrativ art eller sådana som är bedömningsfrågor. I bedömningsfrågor – om vi ska börja låta domare börja stå över matcher efter en situation, då kommer vi att ha ett väldigt osäkert domarlag som blir rädda för att ta beslut, säger domarbasen Bosse Karlsson till fotbollskanalen.se.

– I fallet Stålhammar kom vi överens han och jag att det blir bäst att han får träna en vecka. Det är ett annat misstag – sådant händer men det är sådant som inte får hända.

Daniel Stålhammar visade ut Marc Pedersen i stället för Yussif Chibsah i matchen mellan Djurgården och Gif Sundsvall. Martin Hansson blåste felaktigt straff för IFK Norrköping mot IFK Göteborg då han ansåg att bollen tagit på Kjetil Waehlers arm.

– Det får inte hända Hansson heller. Men det är en bedömning – hans situation där han står på plan. Den andra situationen (Stålhammars) är liksom framför ögonen på honom, och han visar kortet till fel spelare.

Stålhammar får vad det verkar döma igen i omgången efter den kommande.

– Det är match till helgen igen. Och ja, ibland är det bättre att gå på det igen. Vi kan inte köpa nya domare, utan vi måste använda dem vi har, säger Karlsson.

Det var ni som föreslog till Stålhammar att han skulle stå över nästa omgång?

– Nej, han kände det direkt själv att det var bättre att vila i stället. Han var sur och besviken på sig själv och då ska man ta lite tid på sig.

Och du känner själv att det är en skillnad i dessa olika fall?

– Ja, gör man förändringar av domare på grund av bedömningsgrejer tappar de självförtroendet fullständigt och blir jätterädda att ta beslut. Sedan får det självklart inte hända i match efter match, då är det ju en annan sak.

Bosse Karlsson ger även en teori på varför Martin Hansson kan ha beslutat sig för att döma straff för handsen som aldrig var.

– Jag tror att Martin Hanssons beslut har att göra med, och det är min egen bondpsykologi, att det beror på vad som hände i november 2009 mellan Frankrike och Irland.

2009 var det playoff till VM mellan Frankrike och Irland. Returen i Frankrike hade gått till förlängning och i den tog Thierry Henry med hands innan han sköt Frankrike till VM på vansinniga irländares bekostnad.

– Det är inte så långt ifrån på samma yta på spelplanen som det här händer. Så han (Hansson) blir rädd att det var en hands igen. Min egen erfarenhet säger att på samma ställe på plan – samma sak, med rädslan att igen upptäcka att det var hands i efterhand, så blev det lättare att pipan åkte upp. Jag tror att det kan ha spelat in, säger Karlsson.

Publicerad 2012-04-10 kl 17:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons