POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Ställs mot klubben som beskyllde honom för att fejka skada: "Sår som sitter kvar"

Foto: Bildbyrån

Kalmar FF beskyllde sin förre jättetalang Robin Östlind för att fejka en skada - trots att han knappt kunde resa sig upp.
Två operationer senare är han i Öster.
På lördagen möts lagen.
- Det är fortfarande sår som sitter kvar, säger han.

Robin Östlind. 27 år, två allsvenska inhopp för Kalmar FF, nu i Östers IF. Utan kontext låter det som en vanlig talang som vi ser hundratals av varje år i Sverige. De som fick en chans på en högre nivå, inte tog den, och sedan hamnade i de lägre divisionerna.

Robin Östlinds karriär med kontext blir annorlunda. En höftkula som höll på att lossna, åren med fruktansvärda smärtor, en klubb som trodde han ljög, läkare som sa att han fick välja mellan ett smärtfritt liv och fotbollen. 

- Det gick ju bra när man väl var varm och spelade, men det var allt efteråt. Satte jag mig på en bänk tog det en halvtimme för mig att komma upp igen. Det gjorde för ont, säger Östlind till Fotbollskanalen.

Var du öppen mot Kalmar? 
- Till en början bet man ihop, men sedan var det ju återkommande hela tiden. Jag var ju också lite lagd så till en början. ”Äh, småskavanker, det är bara att köra”, men sedan sa jag ifrån att det inte gick. ”Ni måste lösa det här”. 

- Då var det vila två veckor till en början. Sedan var det vila två veckor till. Så höll det på i ett halvår. De kollade upp och hittade ingenting. Det var en punkt där KFF trodde att jag fejkade den här skadan. 

2008. Kalmar FF hade träningsmatch mot Mjällby AIF och låg under med två mål i halvtid. Nanne Bergstrand slängde in ett nytt gäng spelare, inkluderat 17-årige debutanten Robin Östlind. Han gjorde assist, han gjorde mål, han var bäst på plan i laget som tog SM-guld samma år. KFF vann matchen med 3-2. 

Östlind var allt som supportrar drömmer om. En stor talang, men en ovanlig talang. Den vänsterfotade yttern med snabbheten och tekniken. Han spelade både rakt och kunde dribbla igenom. Irrationell, men tänkande. 

Det var också under 2008 som smärtorna började. Östlind gjorde debut i allsvenskan, men något var fel. Han försökte fram till sommaren 2009 innan han gav upp efter ett inhopp mot Gais. 

- Sedan efter det så pallade jag inte att ha så ont, det hade varit med mig i ett år. Det hade legat och gnagt. Jag klarade inte av smärtan. 

Det blev senare operation. 

- Skadan med höftkulan var ny bland folk också, i Kalmarregionen i alla fall. De visste inte heller vad det var. Man gick ju ett eller två år och hade ont. 

- Sedan sa en läkare att jag antingen får leva med smärtan resten av livet eller sluta med fotboll. Det var det som tog hårdast. Då var jag 19, 20 år. Men all heder åt Kjell Svensson (sjukgymnast i KFF). Det var han som tog tag i det och fixade allting. Han löste det här på egen hand. Han har jag allt att tacka för, för annars hade jag inte spelat fotboll överhuvudtaget idag. 

Karriären fortsatte dock inte i Kalmar FF. I början av 2011, utan att ha spelat i A-laget på ett och ett halvt år, kom han i konflikt med föreningen med ett försäkringsproblem. I en intervju med NSD samma år fick Östlind frågan vad han hade sagt om KFF ville ha tillbaka honom. Han ”hade bett dem dra åt helvete”. 

Det är ett lugnare svar idag, med distans på det hela och ett Smålandsderby mot KFF på lördagen. 

- Det är väldigt många år sedan. Visst, det är fortfarande sår som sitter kvar. Om vad som hände och allt, men jag tänker inte på det. Det är ett lag som alla andra. 

Östlind började om i IFK Luleå i division 1. Han var galant när han väl kunde spela, men han spelade nästan bara matcher utan att träna. 

- Jag försökte, men drogs med väldiga smärtor i ett par år till. Jag kände att det förhoppningsvis skulle ge med sig. När jag sen var på Åland i Mariehamn så var det samma sak. Det gick inte. 

I IFK Mariehamn upptäckte läkarna att det hade bildats brosk och det blev en ny operation. Situationen hade gått så långt att höftkulan höll på att lossna. Trots alla problem, trots allt slitage så verkar Östlind år 2017 åtminstone vara bra nog att spela i superettan. 

- Nu är jag väl okej. Jag fungerar i vanligt liv. Det blev några år som försvann, med träningar och allt, även efter Kalmartiden. 

- Jag har ju egentligen inte full rörlighet. Den rörligheten jag hade när jag var 18 år och gjorde allsvensk debut, den finns inte där. Man har accepterat att man är begränsad och man får göra så gott det går. Sedan är det fruktansvärt frustrerande att veta vad man en gång kunde göra. Det gick väldigt snabbt när det väl begav sig med Kalmar. Jag har ju aldrig varit så bra som när jag var i A-laget. Den känslan har jag inte fått tillbaka än. 

Hur mycket märker du av det idag i ditt vanliga liv? 
- Jag kom på mig häromveckan, när jag gick upp från en fåtölj och haltade iväg så frågade frugan ”vad sysslar du med?”. ”Jag vet inte, men jag brukar göra såhär”. 

- ”Har du ont eller?”. ”Nej...”. Man har blivit ärrad av det. Man tror att man ska få ont varje gång man reser sig. Men det funkar med ens vardagliga liv. När man väl tränar hårt och det är hög belastning så blir det mer känsligt, men samtidigt är det på en nivå jag klarar av och kan fortsätta spela. 

2015 gjorde han sju mål och tolv assist för Oskarshamns AIK i division 1. Han flyttade till seriekollegan Östers IF, var helt ordinarie när laget fixade uppflyttning till superettan, och går åter in som förmodad startspelare. 

Han själv vet inte hur många år fotboll som kroppen klarar av, men han gillar det som händer i Östers IF.

- De svävar inte iväg. Det började under året som man inte tog klivet upp (från division 1). Man hade varit säkra på att man skulle gå upp. Efter det började föreningen acceptera att man inte är den här storklubben längre, man fick börja om och göra rätt. 

- Vi hade ett oerhört fantastiskt gäng förra året. Jag har aldrig varit med om något liknande, att alla kom så bra överens. Att alla strävade åt samma håll. Det var lite tråkigt att några lämnade, men samtidigt har de som har kommit in fyllt den rollen också och gjort sitt bästa för att det ska bli lika bra som förra året. 

Vad var det som var så bra förra året?
- Dels var vi mycket bättre än alla andra lag, men vi hade en filosofi att vi körde på med oavsett resultat. Samma spelmodell och så. Vi släppte in två mål på hemmaplan och 15 totalt i serien. Vi nötte vårt oerhört tajta försvarsspel. Lagen orkade inte, det var många matcher man kände redan efter 50 minuter att motståndarna var helt slut. Efter det kunde man leva ut och spela den fotbollen vi ville. 

Matchen på lördag är genrepet för de bägge klubbarna. Kalmar FF har ett fortsatt svårt skadeläge, där Ismael, Viktor Agardius, och Herman Hallberg är definitiva att missa den allsvenska premiären. 

I Östers IF kan inte nyförvärvet Lars Fuhre (tidigare Hammarby) debutera på grund av skada. I truppen finns, förutom Östlind, ytterligare en ex-KFF-spelare i Mattias Pavic medan hemmalaget har en tidigare Österspelare: Emin Nouri.

Preliminär startelva Kalmar FF (enligt Barometern): Söderberg – Nouri, Thorbjörnsson, Viktor Elm, Larsson – Eid, Rasmus Elm, Eriksson, Sachpekidis – Romário – Diouf

Övriga: Hägg, Biskupovic, Maikkula, Ziarat, Edqvist, Hellborg, Magnusson

Frånvarande: Melker Hallberg, Johansson, Ingelsson, Crona (landslag), Söderqvist, David Elm, Ismael, Agardius, Herman Hallberg (skador

Preliminär startelva Östers IF: Malmkvist – Björkén, Karlsson, Vasilj, Lövdahl – Crona, Drott – Adu, Levi, Östlind – Johannesso

Övriga: Sobo, Pavic, Lindblad, Örnblom, Shaze, Andreasson, Bajrovic

Frånvarande: Fuhre, Hjalmarsson, Nurkic (skador)

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-25 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå