Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stefan Lundin om vinteruppehållet: "Nyckeln är november"

Vinteruppehållet i Sverige är för långt – detta anser bland annat de a-lagscoacher som ställt upp i SvFF:s enkät. Men osäkerheten är stor på hur man ska lösa problemet.

- Vi måste hitta en lösning för november månad, säger Sef:s Stefan Lundin till fotbollskanalen.se.

Svenska fotbollsförbundet har genomfört en enkät där a-lagscoacher, ungdomstränare och sportchefer i elitklubbarna på såväl dam- som herrsidan deltagit. Tränarna och sportcheferna har fått vädra sin åsikt när det gäller det svenska vinteruppehållet.

På frågan ”Anser du att vinteruppehållet är för långt” har 53 procent svarat ja.

- Alla är överens om att vinteruppehållet är för långt. Det är ingen nyhet. Men det vi måste fråga oss är vad vi kan göra åt det. För några år sedan testade vi att börja säsongen den 10:e mars, men det var för kallt och publiken svek. Vi är bereonde av att kunna spela fotboll under rimliga väderförhållanden, säger Sef:s sportdirektör Stefan Lundin till fotbollskanalen.se.

En annan fråga som ställdes var i vilken form det skulle spelas fotboll i under vinteruppehållet. Där var det inte lika enkelt för de tillfrågade att svara på vilken lösning de ville se. Vissa ville se ett organiserat seriespel på nationell nivå och andra ville se matcher mot klubbar från andra länder som också spelar vår/höst.

Trots att de flesta ansåg att vinteruppehållet var för långt var det hela 39 procent som inte ville se något organiserat seriespel under vinteruppehållet.

- Vi började i år med att spela svenska cupen i mars månad, det gjorde att vi förlängde säsongen en del. Frågan är vad vi ska göra med november? Det är dumt eftersom det är ett landslagsuppehåll mitt i månaden. Att ha uppehåll där och sen starta upp igen med två omgångar i december blir inte bra. Framförallt inte om serien redan är avgjord.

En lösning som diskuterats flitigt i fotbollssverige är om serierna skulle spelas höst/vår istället för det nuvarande vår/höst, en lösning Stefan Lundin är kluven till.

- Det finns jättemånga fördelar så klart, men det blir ett långt uppehåll även där. Klart är att vi behöver längre säsong, men det folk måste inse för att vi ska kunna ta diskussionen vidare är att det inte går att spela tävlingsfotboll i Sverige från december till februari. Inte utan inomhushallar åtminstone. Den viktiga frågan är vad vi gör i november och mars.

I svenska fotbollsförbundets enkät deltog 77 elitfotbollsföreträdare.

Publicerad 2013-11-29 kl 17:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons