Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Stenhård kritik från AIK- och Dif-fansen efter polisens beslut: "Ett hot mot svensk läktarkultur"

Polisen har beslutat att reducera ståplats inför söndagens derby mellan AIK och Djurgården.
Ett beslut som i ett gemensamt uttalande kritiseras stenhårt av klubbarnas supporterföreningar ASK respektive Järnkaminerna.
"Ett hot mot allt det som gör svensk fotboll värt att uppleva", skriver man.

På söndag är det dags för ett nytt Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården på Friends Arena. Jämfört med senast den 18 mars, då Dif vann med 2-0 i svenska cupens semifinal, sker det förändringar på läktarna. Polisen har beslutat att reducera både AIK:s klack på den norra läktaren och Djurgårdens på den södra med 500 platser vardera. 

- Det här är en utvärdering från cupderbyt där polisen och räddningstjänsten tillsammans har tittat på övervakningsfilmer men också sina egna filmer över hur det har sett ut på de båda kortsidorna, och därefter han man gjort en riskbedömning kring hur farligt det har varit när man blandar bengaler med hög värme och rök och vilka skador det kan bli om det går hela vägen ut, sa AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till Fotbollskanalen tidigare under fredagen.

ANNONS

Efter beslutet riktar klubbarnas supporterföreningar stenhård kritik mot polisen. I ett gemensamt uttalande från AIK:s supporterförening ASK och Djurgårdens Järnkaminerna skriver man:

"I derbyt på söndag står vi på varsin sida av arenan, men vi har båda drabbats av taktiken som hotar svensk fotboll. Till matchen har våra respektive klackar reducerats med 500 platser efter beslut från polismyndigheten, detta på läktare som permanent reducerats med 1000 platser ända sedan 2013. Nästa steg i deras ”tillståndstrappa” är att plocka bort ännu fler platser – och i längden tömma kortsidorna helt. Polisens kamp mot pyroteknik har alltid siktat in sig på att kollektivt bestraffa alla supportrar – och klubbarna står utan reell möjlighet att påverka."

"Det är inte bara ett kortsiktigt hot mot klubbarna vi älskar. Det är också ett hot mot allt det som gör svensk fotboll värt att uppleva. En levande läktarkultur bär allsvensk fotboll och varje slag som riktas mot den är också ett hårt slag mot svensk fotboll. Därför borde också alla som vill försvara vår fina allsvenska ta ställning mot polisens senaste maktdemonstration."

ANNONS

Järnkaminerna har även gått ut med ytterligare ett uttalande tillsammans med ultrasgrupperingen Ultra Caos Sthlm:

"Tillståndstrappan och ståplatsreduceringen framstår som en ren frustration över polisens uteblivna resultat i kriget mot pyroteknik. Det stinker naivitet och inskränkthet över tron att reducerat antal ståplatser ska leda till mindre pyroteknik på läktarna. Det handlar bara om en maktdemonstration gentemot våra föreningar i en fråga där polisen vet att de inte kan diktera villkoren, skriver man och fortsätter:

"Oavsett vad du som läser detta tycker om pyroteknik är polisens taktik ett hot som riskerar att ödelägga allt det som gör det värt att gå till våra arenor i Sverige.

Det hotet bör tas på allvar av alla som värnar om svensk läktarkultur och svensk fotboll!"

Publicerad 2018-04-13 kl 17:41
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto