Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Stockholm ingen hit i skytteligan - landsorten dominerar

12å

Det har gjorts 487 mål i allsvenskan i år - bara fem procent av dem av stockholmare.
-En riktig tankeställare för oss, säger Göran Göransson, fotbollförbundets riksinstruktör för Stockholm.

Landets största fotbollsdistrikt är närmast pinsamt underrepresenterade i den sammanställning TT gjort över de allsvenska målskyttarnas moderklubbar.
Jämför man med Skåne och Småland (57 mål vardera) är Stockholms 27 mål fördelade på bara tio spelare förvånande lågt.
Förutom Rågsveds Stefan Ishizaki, åtta mål, är bästa målskyttar i tur och ordning Jones Kusi-Asare, Erik Sundin och Amadou Jawo.
Inget ont om dem, men de är knappast på landslagsnivå.

Tålamod

-Egentligen är det just det vi är lite ängsliga över, att det är få stockholmare i landslagstrupperna. Vi måste kittla talangerna från början, se till att fler blir sedda på vägen upp, säger Göran Göransson

ANNONS
-Det kanske är lättare att ha tålamod i de andra regionerna. Det kan ha med miljön att göra, det blir högre prestationskrav i Stockholm som inte enbart är av godo. Utbudet är större, lyckas man inte i fotboll provar man något annat.
Tålamod verkar det finnas gott om i mindre klubbar som Högaborg (16 allsvenska mål i år), Hillerstorp (20) och Johansfors (21).
Stefan Lundin, sportchef på föreningen Svensk elitfotboll, förklarar varför:
-De klubbarna är bra exempel på miljöer som är bra för en människa att växa upp i. Det är dessutom en perfekt plantskola, lättare att få en spelare att känna sig utvalda. Och det föder självförtroende, säger Lundin, som tidigare var riksinstruktör i Göteborg - en annan region med förvånansvärt få allsvenska målskyttar i år.
-De lokala spelarna har hård konkurrens i vårt område, det finns många klubbar och det är lätt att talangerna "drunknar". Av tradition har ju Göteborg annars tagit fram många målgörare, se bara på Torbjörn Nilsson och Dan Corneliusson, men att det inte blivit fler i år är nog mestadels en slump, säger han.
ANNONS

Extraträning

Stefan Lundin har själv varit med och tagit fram projektet Spelarlyftet, som just är till för att stötta Göteborgstalanger som är steget under dem som väljs till distriktslagen.
Det är något som även Göran Göransson tror kan få fram fler målskyttar i Stockholm i framtiden.
-Viktigast av allt är att vi kan ge spelare en möjlighet att träna lite mer. Till exempel en extraträning i veckan för flera åldersgrupper på samma gång, där man låter en högre utbildad tränare stå för verksamheten. Och då inte bara för dem som anses bäst, utan för dem som verkligen har viljan och drivkraften. De bästa ur min synvinkel är ju inte de som vinner flest pokaler som juniorer, utan de som blir bäst fotbollsspelare.

TT

Publicerad 2008-10-16 kl 18:06

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto