Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stockholms- och Solna stad vill ha enbart sittplatser på derbyn

Genom samverkan och koordinerade insatser ska fotbollsvåldet bort från Stockholms arenor. 17 parter med landshövdingen Per Unckel i spetsen har tagit fram en handlingsplan med ett rejält åtgärdspaket.
-Samverkan behövs och alla måste ta sitt ansvar, säger Victor Capel, ordförande i Svenska fotbollssupporterunionen.

I februari presenterade idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth arbetet som görs nationellt i kampen mot huliganer. Stockholm är det första distriktet i Sverige som gjort en egen strategi för hur alla ska känna sig säkra att gå på fotboll och hur man ska få bort våldet från arenorna och runt om dessa i samband med matcher.

De 17 parterna som varit med och tagit fram strategin är bland annat elitfotbollsklubbarna, Stockholms- och Solna stad, polisen och åklagarmyndigheten, Stockholms lokaltrafik och representanter för supportrar.

Åtgärdspaketet är stort. En av de mer konkreta åtgärderna är att det ska införas en kontaktåklagare för att undvika onödiga dröjsmål när det inträffat fotbollsvåld. Och flera parter kommer att medverka i förebyggande insatser, bland annat i skolor.
-Vi måste minska nyrekryteringen. Det kan man bland annat göra genom att ge socialt stöd till en ung person som ertappas som i stället för att bli avstängd från arenan får jobba sig tillbaka in i arenan, säger Alf Johansson, vd i Djurgården och klubbarnas representant.

Supportrarnas representant Victor Capel säger att supportrarna haft en bättre dialog med polisen det senaste 1-1,5 året.
-Det har gjort att relationen mellan supportrar och polis blivit mer avspänd. Information och samordning är väldigt viktigt för att det ska bli lugnt kring fotbollsmatcherna.

Alla parter är inte eniga kring alla tänkbara åtgärder. Stockholms- och Solna stad önskar att insläppen till arenorna stängs tidigt så att noggrannare visiteringar hinner göras, vilket Capel inte tror fungerar i praktiken.

Stockholm och Solna önskar också att det endast ska finnas sittplatser vid derbyn och Stockholm stad vill också att högriskmatcher spelas tidig dagtid på helgerna.
-Vi är inte överens om sitt- och ståplatser på derbyn för vår utgångspunkt är att det inte borde finnas några problem med ståplatser. Och vi anser att man måste kunna spela fotboll på vardagskvällar. Vi tappar rätt mycket pengar på att spela mitt dagen på söndagar, säger Johansson.

De 17 parterna har bildat en exekutiv grupp som ska säkerställa att åtgärderna görs och följs upp.

TT

Publicerad 2010-04-13 kl 14:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons