POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Stor engelsk tidning hyllar svenska fans

Svenska supportrars "tysta protest" har uppmärksammats här hemma. Nu hyllas protesten i en av Englands mest ansedda tidningar: "Det här kan faktiskt fungera" skriver The Guardian.

Supportersamarbetet Positiv läktarkultur ordnade nyligen en nationell manifestation i protest mot fotbollförbundet och den mediala bevakningen av supportrarna. På många av landets arenor var det helt tyst på läktarna under tio första minuterna av matcherna.

Nu uppmärksammas manifestationen i engelska The Guardian. Den ansedda brittiska tidningen tar fasta på den "kusliga atmosfär" som uppstod under inledningen av den största publikmatchen, derbyt mellan AIK och Djurgården.

Med underrubriken "Swede dreams are made of this" hyllar skribenten Barry Glendenning manifestationen och tror att "the Swedish protest model" kommer sprida sig utanför Sveriges gränser:

"Svenskarna är inte nöjda med att ha gett världen Ingrid Bergman, Abba inlagd sill, nu har det skandinaviska kungadömet har nu gett oss en slags protest som mycket väl kan sprida sig, mest för att den inte kräver någon större ansträngning... men också för att den faktiskt kan fungera", skriver Glendenning.

AIK-profilen Nils-Eric Johansson citeras också om de tysta tio minuterna;

"Vi förstår att fansen vill och det lyckades de verkligen med. Det kändes som att matchen började först efter tio minuter", sade "Nisse" efter matchen, något som Glendenning tagit fasta på.

Skribenten ser bara ett minus med protestformen; "att hålla tyst ifall ditt eget lag gör mål eller släpper in mål", men tillägger att "fördelarna med lätthet överväger nackdelarna".

Publicerad 2011-09-27 kl 14:28
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå