POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Stor sammanställning: Så är de allsvenska klubbarnas silly season - rykten och alla bekräftade övergångar

Foto: Bildbyrån.

Den allsvenska transfersommaren har redan inneburit flera landslagsmeriterade spelare som återvänder till svensk fotboll, storförsäljningar, och tre tränarbyten.
Fotbollskanalen har sammanställt det som har hänt och det som kan hända under den kommande månaden.

Det svenska transferfönstret öppnar på söndag, den 15:e juli, och stänger igen den 11:e augusti. Redan nu har spelare som Sebastian Larsson (AIK), Erik Johansson (Djurgården), Anders Christiansen (Malmö FF), och Alexander Fransson (IFK Norrköping) värvats, samtidigt som det har sålts spelare för långt mer än 100 miljoner kronor, men många klubbar har saker kvar att göra. 

Fotbollskanalen har sammanställt samtliga klubbars bekräftade nyförvärv och spelarförluster, samt rykten om vad klubbarna kan tänkas värva och sälja.

AIK

Nyförvärv: Sebastian Larsson (Hull, mf), Heradi Rashidi (Dalkurd, b/mf), Panajotis Dimitriadis (Giresunspor, b/mf), Eero Markkanen (Randers, fw, avslutat lån)

Förluster: Anton Salétros (Rostov, mf), Nabil Bahoui (Grasshopper, mf, avslutat lån)

I en intervju på Svenskafans säger Björn Wesström att det enda kvar i planeringen är att hitta ny lösning för Markkanen. Det finns dock utländskt intresse för spelare, exempelvis Kristoffer Olsson, som kan ändra situationen. 

AIK har själva definierat försäljningen av Anton Salétros som klass II, vilket innebär en summa på 2,5-5 miljoner kronor. UNT skriver att Heradi Rashidi kostade 400 000 kronor. Rashidi ska vara vingback för bägge kanterna, Dimitriadis mittback men kan spela på fler positioner.

BK HÄCKEN

Nyförvärv: Ali Suljic (tidigare Chelsea, b), Godswill Ekpolo (Merida, b)

Förluster: Moestafa El Kabir (fw), Joel Andersson (Midtjylland, b), Alexander Angelin (Gais, b)

Har tagit in ett par unga försvarare, en mittback och en ytterback, på halvårskontrakt med option. Detta då bland annat Joel Andersson såldes för för 13,5 miljoner kronor, enligt Fotbolldirekt. Oklart om det blir fler nyförvärv.

DALKURD FF

Nyförvärv: Johan Sandahl (tränare)

Förluster: Heradi Rashidi (AIK, b/mf), Abdülaziz Demircan (mv)

Har fått in en tränare som känner föreningen, men då Kawa Junad har stoppat investeringar så har de en ekonomiskt sämre situation. Sportchef Adil Kizil har sagt till UNT att de är ”väldigt nöjda med truppen”, men också att de ”kanske måste dra ned kostnaderna”. 

Försäljningar kan vara en lösning. Rewin Amin intresserar Östersund, och Mohamed Buya Turay kan locka större klubbar.

DJURGÅRDENS IF

Nyförvärv: Erik Johansson (FCK, b)

Förluster: Felix Beijmo (Werder Bremen, b), Jowra Movsisian (Real Salt Lake, fw, avsluta lån), Julian Kristoffersen (Hobro, fw), Haruna Garda (Gzira, fw)

Många nya miljoner på kontot för både Felix Beijmo och Omar Colley, som delvis spenderats på prestigevärvningen Erik Johansson. Det är oklart om det blir en ny högerback, men framför allt är fokus på ny anfallare. Bosse Andersson har sagt till Fotbolldirekt att de ”vet vem de vill ha” och att det kan bli ett eller två nyförvärv där. 

Kerim Mrabtis framtid är osäker. Spelaren själv säger till Expressen att det kanske är ”bättre för min egen del att gå nu i sommar” då många ligor spelar höst-vår, men Bosse Andersson förnekade att Mrabti lämnar i sommar.

GIF SUNDSVALL

Nyförvärv: -

Förluster: Alireza Haghighi (mv), Juho Pirttijoki (Kups, b, lån), Samu (b)

Urban Hagblom vill värva åtminstone en forward och en vingback, som ersättare för långtidsskadade Chidi Omeje samt Samu, som inte kom upp i önskad nivå. Han vill också förlänga med Eric Björkander och Dennis Olsson, enligt ST, och kollar på Sargon Abraham (Degerfors). Provspelande målvakten Albert Alfonso nobbades. 

De vill inte göra sig av med något mer, men Romain Gall har intresse från allsvenska toppklubbar och MLS-klubbar, enligt ST. I samma tidning, och tillhörande podd, berättade Hagblom att det finns löst intresse för bland annat David Batanero, Juanjo, och William Eskelinen.

HAMMARBY 

Nyförvärv:

Förluster: Pa Dibba (Shenzhen, fw), Erkan Zengin (mf), Gershon Koffie (mf), Marcus Degerlund (Frej, b, lån)

Förra månaden var Jesper Jansson tydlig med att om inget skulle värvas om inget lämnade, och de lyckades även förlänga med Nikola Djurdjic. Nu har dock ett par offensiva spelare lämnat och Fotbolldirekt har skrivit om intresse för Tim Söderström (Brommapojkarna), och GT om ex-Gais-spelaren Junes Barny. Björn Paulsen säger att han blir kvar, och Jiloan Hamad har tidigare sagt till Aftonbladet att det är 50-50 att han själv stannar. Enligt Expressen kan Hamad hamna i LA Galaxy, men först i vinter. 

I övrigt är unge mittbacken Kossounou Odilon åter i träning med Hammarby, men han kan inte skriva kontrakt med dem förrän nästa år, och även André Östholm har tränat med laget. Reuben Acquah nobbades. Till detta finns några utlånade talanger vars höstsäsong ska bestämmas.

IF BROMMAPOJKARNA

Nyförvärv: Philip Hellquist (Giannina, m/fw)

Förluster: -

En lugn sommar för Brommapojkarna, av allt att döma. Hellquist testar med en ny klubb, hans fjärde på ett år, och Bajram Ajeti kan lämna då han inte kommer överens med BP, enligt Sportbladet. I övrigt skriver Daniel Majstorovic i ett SMS till Fotbollskanalen att de i dagsläget inte planerar för fler nyförvärv.

IF ELFSBORG

Nyförvärv: Rasmus Rosenqvist (Helsingborg, mf, avslutat lån) 

Förluster: -

Förlängningar med Rami Kaib och Per Frick, och enligt Skånesport finns intresse för Landskronas duo Karim Sadat och Edafe Egbedi, en forward respektive en yttermittfältare. Däremot sa Jimmy Thelin i en intervju med BT att ”det bara är fokus på det vi har nu, det är inte transfers som ska rädda oss”. 

Det är inte en given framtid för Viktor Prodell, vars kontrakt går ut i vinter och han har haft svårt att få starter.

IFK GÖTEBORG

Nyförvärv: -

Förluster: Pontus Dahlberg (Watford, mv, avslutat lån), Sebastian Eriksson (Panetolikos, b/mf), Gustav Engvall (Bristol City, fw, avslutat lån)

Enligt Poya Asbaghi, i en intervju med GT, vill de bland annat värva en anfallare, en central mittfältare, och en mittback. Anfallaren Abraham (Degerfors), mittfältarna Fredrik Oldrup Jensen (Zulte Waregem) och Adam Ståhl (Karabükspor), och vingbacken Piotr Johansson (Gefle) har nämnts. Joseph Baffo tränar med laget, men det är oklart om IFK har intresse för ett kontrakt. 

Fler kan lämna då det ska tas beslut om Mix Diskerud och Emil Salomonsson. Enligt GT räknar den sportsliga ledningen i IFK med att Salomonsson säljs i sommar.

IFK NORRKÖPING

Nyförvärv: Alexander Fransson (Basel, mf)

Förluster: Eric Smith (Gent, mf)

Har bytt ut en central mittfältare mot en annan, och förlängt med reservmålvakten Gustav Jansson. I övrigt väntas det mest på besked kring spelare med utgående kontrakt i vinter: Jon Gudni Fjoluson, Linus Wahlqvist, Andreas Johansson, Daniel Sjölund, och Andreas Blomqvist. Ordförande Peter Hunt berättade för Fotbollskanalen att de troligen inte värvar, om inget säljs. Ilta-Sanomat skriver att Sjölund kan lämna för IFK Mariehamn i sommar. 

IK SIRIUS

Nyförvärv: Robert Åhman Persson (Belenenses, b/mf), Lukas Jonsson (Mjölndalen, mv, avslutat lån), Sylvin Kayembe (BKV Norrtälje, mf, avslutat lån), Zackarias Faour (Öster, fw, avslutat lån)

Förluster: Omar Eddahri (Ittihad Tanger, mf/fw)

Omar Eddahri lyfte aldrig i Sirius, som istället tog in den mer defensive Robert Åhman Persson. Lukas Jonsson återvänder som troligt förstaval i mål efter en bra tid som utlånad. Dessutom har Mauricio Albornoz nytt avtal till säsongen ut. 

De har tackat nej till provspelaren Mamby Koita, och Niklas Busch Thor fick förfrågan om comeback vilket han tackade nej till, enligt UNT. I en intervju i samma tidning säger Kim Bergstrand att det är oklart om det blir fler nyförvärv, och enligt Fotbolldirekt kan Shkodran Maholli säljas till en klubb i Danmark eller Polen.

KALMAR FF

Nyförvärv: Jajá (Flamengo, mf, lån)

Förluster: Sebastian Starke Hedlund (Valur, b)

Ville ha en central mittfältare med hotande passningsspel (Jajá) och en djupledsanfallare i sommar, enligt Barometern, men det ekonomiska läget kan göra att det bara blir Jajá som anländer. Enligt Fotbollskanalens uppgifter är annars Taiwo Awoniyi (Liverpool) aktuell för lån, något som han även varit i tidigare fönster. KFF har också förlängt lånet med Melker Hallberg, numera högerback, säsongen ut. Budgeterar för sju miljoner kronor till i spelarförsäljningar i år, men få rykten om spelarförluster.  

MALMÖ FF

Nyförvärv: Uwe Rösler (tränare), Anders Christiansen (Gent, mf)

Förluster: Mattias Svanberg (Bologna, mf), Kingsley Sarfo (mf/fw)

Försäljningen av Svanberg och eventuellt Dennis Hadzikadunic (Rostov) kan ge nära 60 miljoner kronor. Bland nyförvärven så letar MFF främst efter attackerande spelare: Guillermo Molins, Romain Gall (Sundvall), och Vladimir Rodic (Silkeborg), enligt Expressen. Dessutom ska föreningen ta beslut om Isak Ssewankambos lån ska bli permanent övergång eller om han lämnar den 20:e juli, och de har skrivit A-lagskontrakt med Samuel Adrian. 

TRELLEBORGS FF

Nyförvärv: - 

Förluster: Merlin Nuhanovic (Landskrona, mv, lån)

Patrick Winqvist har sagt till Fotbollskanalen att de framför allt kollar på nya försvarare, särskilt om MFF kallar tillbaka Dennis Hadzikadunic. Markus Halsti fanns med på en lista, men skrev på för Esbjerg. Även andra positioner kan förstärkas.

ÖREBRO SK

Nyförvärv: - 

Förluster: 

Finns intresse från andra klubbar för bland annat Nahir Besara och Brendan Hines-Ike. De försöker förlänga med Besara, som dock är sugen på att testa annat. I en intervju med Nerikes Allehanda sa Magnus Sköldmark att spelare måste lämna innan något nytt kommer in, och att de är ”jättenöjda med vår säsong och vår grupp”. Det är även en höst där framtiden för spelare som Sebastian Ring, Michael Almebäck, Nordin Gerzic, Victor Sköld, och Kennedy Igboananike ska bestämmas. De spelarnas kontrakt går ut i vinter.

ÖSTERSUNDS FK

Nyförvärv: Ian Burchnall (tillfällig huvudtränare)

Förluster: Graham Potter (Swansea, tränare), Sotirios Papagiannopoulos (FCK, b), Ken Sema (Watford, mf)

Det är troligt att Saman Ghoddos säljs i sommar, men ÖFK vill ha kvar Tom Pettersson. Daniel Kindberg har sagt till Östersundsposten att de letar efter spelare med egenskaper som främst finns hos offensivt lagda spelare, och de har skrivits ihop med centrala mittfältaren Amin (Dalkurd). 

Det ska också en ny huvudtränare och ett par andra ledare. Enligt Expressen är Graeme Jones, assisterande tränare för Belgiens landslag, en kandidat som huvudtränare.

Publicerad 2018-07-11 kl 09:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå