POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Stor supportergrupp till hårt angrepp mot AIK:s ledning: ”Passivt och undfallande”

Foto: Bildbyrån.

Ledningen i AIK får kritik för att agerat för slapphänt i konflikten med polisen.
I ett uttalande skriver grupperingen Allmänna Supporterklubben att säkerhetschef och klubbdirektör visat upp en ”iögonfallande naivitet”.
- Jag håller inte med om kritiken över huvud taget, säger klubbdirektören Jens T Andersson i en kommentar till Fotbollskanalen.

Under hela 2019 har en fråga fått stort utrymme och stundtals dominerat rapporteringen kring herrallsvenskan: Polisens nya angreppssätt för att få bort ordningsstörningar (framför allt pyroteknik och maskering) från läktarna. Myndigheten har infört en så kallad villkorstrappa där klubbarna, vid ordningsstörningar på läktaren, kan straffas med bland annat minskad publikkapacitet och förbud mot vissa typer av flaggor.

I skottgluggen för kritiken från supportrarna har hela tiden polisen varit – men nu får även AIK kritik av supportergrupperingen Allmänna Supporterklubben, som är en av Gnagets största.

I ett öppet brev till ledningen för AIK skriver man bland annat:

”Tyvärr har vi konsekvent känt att AIK:s klubbledning har agerat passivt. Det verkar inte finnas samma vilja att arbeta med frågan från klubbdirektör eller evenemangs- och säkerhetschef som man kunnat se i andra klubbar i Sverige.”

Specifikt är det klubbdirektör Jens T Andersson och säkerhets- och evenemangsansvarig Henrik Koch som får klä skott för kritiken.

”AIK:s ledning, i form av klubbdirektör och evenemangs- och säkerhetschef, har konsekvent uppvisat en iögonfallande naivitet avseende de besked man fått av polisen när man suttit i ’positiva’ möten med myndigheten gällande villkorstrappan. Supportrarna har vid ett flertal tillfällen fått försäkran om att det nu skulle ’lugna ner sig’ för att matchen efter se att polisen snarare flyttat fram sina positioner. Varför låter sig klubbledningen luras på gång på gång?” skriver man, och fortsätter:

”AIK:s ledning har också agerat passivt och undfallande. De proaktiva åtgärder man kunde förväntat sig har uteblivit och de, få, proaktiva åtgärder som man ändå själva har föreslagit har hela tiden skjutits på framtiden. Tillfället har inte varit ’rätt’.”

I en kommentar till Fotbollskanalen säger Jens T Andersson att han inte alls håller med om det som framförs.

- Jag håller inte med om kritiken över huvud taget, det gör jag inte. Det är den frågan som i särklass tagit mest tid av mig som klubbchef för en fotbollsklubb 2019 och jag jobbar strategiskt med den frågan. Däremot har jag inte jobbat Twitterpopulistiskt med den. Jag tror att man behöver lösa den frågan på något annat sätt. Och det är möjligen det den här frågan är uttryck för.

Hur känner du när ni får så pass skarp kritik som ni får här? Även om det inte representerar alla AIK-supportrar så är det en relativt stor andel ändå som är med i ASK.
- Det är så klart en del av jobbet. Jag kritiserade ju åt andra hållet för några dagar sedan (då det förekom banderoller från Norra ståplats som hängde ut de poliser som sköt Eric Torell, som hade autism och Downs syndrom) och fick det här tillbaka. Men jag har inga problem med det, jag har högt i tak. Sedan ska man, tycker jag, vara så saklig man någonsin kan vara i sin kritik.

Om vi ser till sakfrågan, konflikten med polisen, hur ligger landet?
- Vi klubbar sitter någonstans i korselden i egenskap att vi är arrangörer. Jag har varit extremt kritisk till polisens tillämpning av villkorstrappan under hela året och är fortfarande. Men jag kan också konstatera att det just nu är låst läge mellan klubbarna och polisen och de fortsätter att dra ner på publikkapaciteten då det eldas med pyroteknik på läktarna. Jag har ganska svårt att ta åt mig av att vi har kraftiga publikneddragningar, men om kritiken är att jag inte har löst villkorstrappan och polisens tillämpning av den – nej det har jag inte gjort. Lika lite som någon annan klubb.

Känner du att det finns någon spricka mellan er i ledningen och supportrar i AIK, eller hur upplever du relationen?
- Nej, det upplever jag inte. Sedan får man vara väldigt försiktig när man generaliserar kring supportrar. I min värld är alla runtom planen som går på AIK:s matcher supportrar, men alla ger inte uttryck för saker och ting.

Fotbollskanalen har även sökt Henrik Koch för en kommentar, utan framgång.

Publicerad 2019-10-12 kl 18:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå