POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Storpublik i sista derbyt - över 30 000 sålda

Foto: Scanpix

Derby, AIK och Djurgården.

AIK-Djurgården. Det kanske mest klassiska derbyt. Råsunda. Den kanske mest klassiska arenan. På söndag möts de tre för sista gången.

1975 var det så fullsatt så att folk fick vända och åka hem. På 1980-talet var det bara de närmast sörjande som kom dit. På 1990-talet började intresset öka och i början av 2000-talet exploderade fotbollsderbyna på Råsunda i enorma folkfester under devisen "Alla var där".

På söndag spelas det allra sista derbypartyt på Nationalarenan när AIK tar emot Djurgården. Över 30 000 biljetter är sålda i förväg. Nostalgi för många på läktaren, men de två tränarna är rätt coola. I alla fall på ytan.

- Det är klart det blir speciellt, men jag har själv ganska få derbyminnen. Jag var inte med i så många som spelare, säger AIK:s Andreas Alm och plockar fram sitt mål mot Hammarby 2001 som bästa minne.

Det var i en höstmatch där Hammarby jagade SM-guld men AIK vann med 5-2 och förstörde festen.

- Jag är osäker på om jag slagit AIK som spelare, säger Magnus Pehrsson som däremot är mer säker på att han inte förlorat som tränare.

Han har visserligen bara haft den rollen i två derbyn.

AIK har med avancemanget i Europa League skaffat sig förmånen att under hösten få spela väldigt många "sista matcher" på sin klassiska arena. Det är sista derbyt, sista allsvenska matchen (mot Malmö) och sista matchen överhuvudtaget (mot Napoli). Andreas Alm säger att han kommer att sakna betongborgen. Även om han tror att andra kommer att göra det än mer.

- Jag såg AIK-Örebro på 80-talet. Det var min första match. Men det finns folk som upplevt så mycket här. Sorger. Matcher som man sett med pappa eller farfar eller nån kompis. Det är en fantastisk arena med bra akustik. Jag har varit på många nya arenor som är mycket sämre än Råsunda.

Magnus Pehrsson, vars Djurgården är inne i en vinnartrend, känner ingen nostalgi alls.

- Det kommer två nya fantastiska arenor. Var sak har sin tid, säger han.

Publicerad 2012-09-14 kl 17:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå