Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stort motstånd mot RS-förslag om 51-procentsregeln

Riksidrottsstyrelsen (RS) kan bli överkörd vid RF-stämman i helgen. Enligt SVT:s enkät kommer förslaget om att slopa 51-procentsregeln att röstas ned.
Blir det så riskerar RF:s styrelse att bli utbytt.

SVT har låtit 201 personer från 61 specialidrottsförbund ge sin syn på förslaget om att slopa 51-procentsregeln och 75 av dessa säger att de kommer rösta nej till förslaget. 46 säger att de kommer rösta ja medan 58 personer säger "vet ej" eller "annat".

Eftersom det krävs två tredjedelars majoritet för att förändringen ska gå igenom, kan förslaget bli nedröstat.

Bland motståndarna finns Svenska fotbollförbundet (SvFF), som tidigare var positiva till förändringen.

- Det visade sig när vi gjorde en rundfråga att det var 55 procent av våra medlemmar som ansåg att det borde ligga kvar hos RF, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT.

Tappar i legitimitet

51-procentsregeln innebär att moderföreningen måste ha ägarmajoritet i de aktiebolagsdrivna klubbarna. RS vill förändra regeln så att idrottsförbunden själva får bestämma om ägarförhållandena i föreningarna. Men många idrottsförbund är emot förändringen, vilket kan få styrelsen i Riksidrottsförbundet (RF) på fall.

- Som det fungerar i sådana här organisationer så står du stark även i andra frågor när du har stämman med dig. Förlorar man i den här frågan tappar man i legitimitet också i andra frågor, säger Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling till Dagens Nyheter.

Utfört uppdrag

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber säger till DN att hon är medveten om att styrelsen kan förlora omröstningen.

- Vi fick i uppdrag av förra stämman att lägga fram ett förslag om en ny modell, och det har vi gjort nu. Sedan får det bli ett beslut i sann demokratisk anda.

Hon säger att RS kan sitta kvar även vid en förlust i omröstningen, men att om stämman inte tycker det kan den välja andra företrädare på söndag.

Publicerad 2013-05-22 kl 09:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons