POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
5v

Strömbergsson backas av kollegor - men Keita besviken: "Tycker att han hade kunnat säga hela sanningen"

Foto: Bildbyrån.

Avstängde Martin Strömbergsson backas upp av kollegor och vänner.
Men det råder nu delade meningar om vad domaren sa till Aly Keita i fjol.
- Jag tror kanske att han försöker rädda sig själv, säger ÖFK-målvakten till Fotbollskanalen.

Måndagen den 15 juni hade Östersunds FK premiär för sin nya podcast. Den första gästen i podcasten var ÖFK:s målvakt och lagkapten Aly Keita. I avsnittet berättade Keita bland annat om rasism som han upplevt i allsvenskan.

- Förra året fick jag höra från en domare som sa: ”Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig”, någonting sådant sa han. Det var något jag blev väldigt arg över och jag tog det direkt med den domaren, han sa även förlåt och att han inte menade det. Men jag sa att det var väldigt rasistiskt sagt och att det inte är något som jag tillåter, sa Keita i ÖFK-podcasten.

Domaren i fråga, som hade sagt det, var Martin Strömbergsson, något som Expressen var först med att rapportera om.

- Jag kan konstatera att dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det. Jag kände direkt i momentet när jag säger ”hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”… Det är en gammal Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad, sa Strömbergsson till Expressen då.

Svenska Fotbollförbundet tillsatte därefter en internutredning och för Fotbollskanalen berättade Andreas Jansson, kommunikationschef på SvFF, att Strömbergsson inte kommer att vara i tjänst förrän internutredningen är över.

- Det är ett oacceptabelt uttalande och det står i total motsats till fotbollens värderingar där rasism och annan form av diskriminering inte hör hemma. Tills vi har rett ut det här kommer han inte att döma, sa Jansson då.

Efter det att SvFF stängde av Strömbergsson på obestämd tid uttalade sig domaren i ett öppet brev som SVT publicerade:

"Det finns inte en enda gen i min kropp som har haft någon elak eller rasistisk baktanke med det jag för ett år sedan uttryckte till Aly Keita. Istället har jag använt ett floskelaktigt uttryck utan tanke på varken hudfärg, bakgrund eller kultur hos aktuell spelare. Jag har direkt under matchen bett om ursäkt, följt upp med ett samtal i domarrummet efter slutsignal, träffat Aly Keita i en match några veckor senare och än en gång följ upp händelsen och bett om ursäkt för mitt korkade och obildade uttryck. Det är så långt från min personlighet och mina värderingar du kan komma”, stod det i det öppna brevet.

SvFF:s ordförande, Karl-Erik Nilsson, fördömde därefter Strömbergssons handlande.

- Det är inte på något sätt acceptabelt, sa Nilsson till Fotbollskanalen för två veckor sedan.

Förbundet har inte presenterat vad man kommit fram till under utredningen men så sent som i går, onsdag, uppgav Aftonbladet att utredningen är klar och att SvFF landat i att Strömbergssons uttalande ses som ”kränkande” och hans agerande som ”klandervärt”. Vidare skriver tidningen att utredningen inte har kunnat fastställa att domarens agerande var rasistiskt – men att han kommer stängas av resten av säsongen.

Under torsdagen har Fotbollskanalen varit i kontakt med Aly Keita, som berättar att hans uttalande i ÖFK:s podcast ledde till många reaktioner.

- Det var mycket när det kom ut. Jag fick ett samtal av Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF) bland annat, det var många som ringde. Det var mycket positivt i att det var bra att jag sa vad som hände och så. För mig var det viktigt att det kom ut. Sådana saker ska inte få hända. Det tycker jag är viktigt, säger Keita.

Keita har inte varit i kontakt med Strömbergsson sedan domarens ord till målvakten blev till en nyhet.

- Nej, inte alls. Det finns inte mycket mer att säga. Han har sina saker som han säger och jag vet sanningen – han vet också om sanningen. Jag är glad att han bad om ursäkt, men då ska man också säga hela sanningen – det är det enda med honom som jag är lite besviken över. Men vad som händer sen, det är inte mitt beslut.

Det råder alltså delade meningar om vad Strömbergsson sade. Keita hävdar att domaren sa: ”Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig”, medan Strömbergsson menar att han sa: "hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan".

- Han sa att det var någon floskel, något de säger och att han sa till mig att gå tillbaka till målet så att han kunde ”ge mig en banan”. Men jag tror kanske att han försöker rädda sig själv. Han får stå för det, men jag var där och jag vet vad som sades, det var en annan spelare där också som hörde. Men det är inget jag går och tänker på nu, säger Keita.

- Jag tycker bara han hade kunnat säga hela sanningen i stället för att säga att det var någon floskel.

I en artikel publicerad av Gefle Dagblad under torsdagen backas nu Strömbergsson upp av kollegor och vänner.

Mahbod Beigi, som dömer på allsvensk nivå som assisterande domare, är vän med Strömbergsson sedan många år tillbaka och han ger stöd till kollegans version om uttrycket som Strömbergsson säger sig ha använt.

- Jag själv fick höra det i början av min karriär av de äldre gubbarna. Och inte nån gång tänkte jag att det var nåt rasistiskt med det. Utan mer att det hade att göra med att vissa målvakter gestikulerar med armarna låter mycket och hoppar hänger i ribban efter en räddning. Det är mer av en liknelse till det beteendet som kan förekomma hos vissa målvakter. Att det var en liknelse till beteendet. Men nu inser jag att man kan tolka det på ett annat sätt. Man ska inte negligera det. Man ska ta det på fullaste allvar eftersom det är mottagaren som avgör vad den tycker är kränkande. Det kan man inte sticka under stol med, säger Beigi till Gefle Dagblad och fortsätter:

- Jag vet i mitt hjärta att i det han sagt så finns det inget uppsåt till någon rasism. Men det är självklart olyckligt. Jag har alltid lyssnat på Martin vad gäller integrationsfrågor eftersom det är något han har kämpat för. Han har alltid gått i bräschen för att få fram sitt budskap om att mångfald och integration är det viktigaste.

Även Kent Persson, tidigare målvakt i bland annat IFK Gävle och även domare en gång i tiden, bekräftar att uttrycket förekommit under hans tid på fotbollsplanen.

- Jag har sagt det till målvakter som domare och själv fått höra det när jag stod i mål. I min värld är det ett uttryck som vi använt, säger Persson till tidningen.

Gefle Dagblad har även varit i kontakt med Fred Hussein, affärsområdeschef för skolbemanning på bemanningsföretaget Clockwork som förmedlar Strömbergssons tjänster som kurator till olika gymnasieskolor och bekräftar att han gör och har gjort ett jättejobb där.

- Vi har aldrig hört ett ont ord om honom som konsult, snarare tvärtom. Det sabbar så mycket för honom och speciellt hans familj. Jag hoppas att det går att vända på något sätt. Det känns så orättvist. Alla i Gävle vet vem Martin är och vad han står för, det finns inte en rasistisk gen i den kroppen, säger Hussein till tidningen.

Aly Keita säger till Fotbollskanalen att han inte har några tankar om det påstådda straff som Strömbergsson ska få av SvFF. Men han tycker att det är rätt att förbundet på något sätt markerar mot domaren.

- Absolut, någonting måste hända, annars tror jag inte folk vågar säga vad som händer – om det inte blir någon påföljd, säger Keita och fortsätter:

- Jag är glad att det kom ut och att det blev en diskussion om det, så att andra också vågar stå upp och säga ifrån när det händer, att inte tillåta rasism i samhället. Om han (Strömbergsson) får ett års avstängning, det är inte min sak att säga om det är rätt eller fel, det är upp till dem (förbundet) att bedöma. Men jag tycker det är viktigt att man på något sätt markerar att det inte är okej att göra så.

Keita avslutar:

- Jag hoppas att jag kan uppmuntra andra, inte bara inom fotbollen utan även ute i samhället, att man ska säga till om något sådant här händer och att rasism inte är okej. Det är inget vi någonsin ska tillåta. Sverige är ett underbart land, men det finns rasism även här, det är inget man ska tillåta. För våra barn – och för framtiden – är det viktigt att vi står upp och säger att det inte är okej.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Strömbergsson efter intervjun med Keita, som inte vill uttala sig innan utredningen är över.

Publicerad 2020-07-02 kl 20:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto