Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Styrelseledamot i Östersund anmäld till förbundet - satsade pengar på ÖFK-match

Leif Widegren sitter i ÖFK:s styrelse.
Samtidigt har det framkommit att han satsat pengar på en av lagets matcher - och Widegren har av klubben nu anmälts till SvFF.
- Jag tolkade det som att jag fick spela, säger han till P4 Jämtland.
Widegren har nu tagit en time out.

P4 Jämtland rapporterar att det är klubben som flaggat för SvFF efter att det framkommit att Widegren spelat på mötet mellan Elfsborg och Östersund. Till radiokanalen säger förbundets integrity officer Johan Claesson att man nu ska titta närmare på fallet för att sedan avgöra om man vill upprätta en anmälan till disciplinnämnden.

- Nu kommer vi att utreda det här och försöka komma fram till så mycket information som möjligt i det här fallet innan vi därefter gör en bedömning om det finns skäl att lämna in en anmälan till vår disciplinnämnd för överträdelse mot det här reglementet. Det som är oklart är om en styrelseledamot kan falla inom reglementet, om det är tillämpligt helt enkelt. Det krävs att man ska kunna påverka matchens utgång och det är frågan om en styrelseledamot kan anses göra det eller inte, säger Claesson till P4.

ANNONS

I matchfixningsreglementet står följande:

"Idrottsutövare, förtroendevalda och övriga ledare, domare och övriga tävlingsfunktionärer eller andra som kan påverka resultatet av en tävling eller delmoment under en tävling, får inte själv eller genom ombud, vare sig inom eller utom riket, ingå vadhållning gällande utgången av tävlingen eller annat förhållande rörande tävlingen".

Det är alltså ännu inte prövat om Leif Widegren brutit mot regelverket.

- Frågan är var man drar gränsen och vi har egentligen bara haft ett fall när det inte rör spelare. Då var det en basketförening och en person som har ansvar för kommunikationen och han ansågs inte omfattas av regelverket, säger Claesson till Fotbollskanalen.

Själv säger Leif Widegren att han att han trodde att det var okej, enligt reglerna.

- Jag har inte suttit i någon styrelse tidigare och jag tycker om att spela och att titta på fotbollsmatcher. Då är frågan om jag kan spela och sitta i en styrelse? Svaret finns i paragraf fyra där det står ”spelare och ledare” och det tolkade jag som att jag fick spela. Det var ingen matchfixning för 50 kronor, det ska vi ha klart för oss, säger han till P4.

ANNONS

Till ÖP säger Widegren att det handlade om en insats på spelformen "Lången" på Svenska Spel. Widegren hänvisar till en skrivelse han ska ha hittat hos spelbolaget Unibet, som är partner till Svensk Elitfotboll.

- Jag och min svåger spelade, 8 augusti tror jag det var, så skulle vi göra lite framför tv:n och "Lången". Då kollade vi noga, gick in på Svensk elitfotboll, Unibets sida, paragraf 4. Där står det att spelare och ledare inte får spela. Då sa jag: då är det okej då. Så vi spelade 50 kronor var på fem matcher, säger han till tidningen.

När Fotbollskanalen når Widegren så säger han att de hittat paragrafen via Unibet. Widegren skickar en skärmdump där det går att läsa:

"Vi kommer tillsammans med SEF, utbildningar och information samt genom våra system säkerställa att spelare och ledare hos klubbarna i allsvenskan och superettan inte spelar på matcher i de ligor där de själva är aktiva".

ANNONS

- Jag borde naturligtvis kollat det noggrannare och det är vi själva (Widegren, klubbens vd samt klubbens ordförande) som anmält. Sedan fick jag höra dagarna efter att man inte fick göra så, säger han till Fotbollskanalen. 

Widegren, som utöver styrelseuppdraget även sitter i klubbens sportkommitté, säger till P4 Jämtland att han nu tagit en time out från sina uppdrag.

Niclas Lidström, pressansvarig i klubben:

Efter diskussioner har vi kommit fram till att han nu har tagit en time out, säger han till Fotbollskanalen.

- Det finns ett regelverk som är tydligt och som ska följas. Uppenbarligen har det regelverket inte följts vid det här tillfället. Och därför måste vi agera, det är vår skyldighet att göra det.

Lidström säger att man nu ska avvakta utredningen innan det kan slås fast något kring Widegrens framtid inom klubben.

ANNONS

- Först och främst ska vi avvakta förbundets utredning. Jag kan inte svara på vad som kommer ske därefter. Utredningen ska pågå och sedan ska vi ta ställning till om han får komma tillbaka till sina förtroendeuppdrag eller inte.

Publicerad 2020-09-02 kl 11:46
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto